Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > ZonMw: scholing voor complementaire artsen

ZonMw: scholing voor complementaire artsen

Wijsheid voor alternatieve arrtsen...,JMKHEindelijk is het zover! In 2006 wordt een groep complementair werkende artsen opgeleid tot onderzoeker. De commissie Onderzoek Complementaire Behandelwijzen, opgezet vanuit ZonMw, bracht al in 2004 een advies uit aan de minister van VWS als een plan van aanpak op het gebied van complementaire behandelwijzen. IOCOB adviseerde binnen deze commissie. Op basis van de conclusies heeft wordt er nu een impuls gegeven aan onderzoek op het gebied van complementaire behandelwijzen. Het EMGO voert de opleiding uit.

Doel van het onderzoek is binnen twee jaar de wetenschappelijke kwaliteit en daarmee kansrijkheid van effectiviteitsonderzoek naar complementaire behandelwijzen in Nederland door enkele stimuleringsactiviteiten te bevorderen . Het onderzoek richt zich op twee sporen:
1. het ontwikkelen van adequate onderzoeksmethoden en het scholen van onderzoekers en;
2. het rijp maken van bestaande onderzoeksvragen voor reguliere financiering

De eerste 6 dagen van de cursus zijn succesvol verlopen in 2006. In een vogelvlucht heeft dr. Willy-Anne van Stiphout met de 15 complementair werkende artsen de basis van de epidemiologie doorgenomen en is zo een fundament gelegd voor de vervolgcursus. Allen waren zeer te spreken. De eerste 3 aaneengesloten dagen van de vervolgcursus zijn tevens met enthousiasme gevolgd, welke wordt verzorgd door het EMGO, het onderzoeksinstituut van de Vrije Universiteit medisch centrum te Amsterdam. Verschillende vormen van onderzoek en hoe een onderzoek op te zetten kwamen aan de orde. De docenten Prof. dr. Lex Bouter, Prof. dr. Riekie de Vet en dr. Danielle van der Windt hebben veel onderwerpen in een korte tijd behandeld. Het doel van de vervolgcursus is om per beroepsgroep aan het einde van het jaar een onderzoeksvoorstel af te leveren, en dit via de reguliere kanalen te laten subsidieren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.