Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Chinees kruid, Rhizoma Rhei, voor afvallen gevaarlijk

Chinees kruid, Rhizoma Rhei, voor afvallen gevaarlijk

Chinese medische kruiden kunnen zinvol zijn. Maar in het verleden werd wel gevonden dat in Chinese kruiden westerse middelen zitten, en soms planten die gevaarlijk kunnen zijn. Nu is weer een patient beschreven die Chinese tabletten kreeg op basis van een onbetrouwbaar kruid, Rhizoma Rhei (rhubarb). Bovendien bleek in de pil ook een ontstekingsremmer te zitten, diclofenac. Deze pil was voorgeschreven om af te vallen. Het gevolg was een ernstige bijwerking op de nieren.

Het innemen van middelen om af te vallen blijkt in het algemeen weinig zinvol. Neem vooral geen kruidentabletten tegen overgewicht. Ook dit geval liet zien dat dit soort middelen uit de Chinese kruidenleer niet zonder risico kunnen zijn. Er ontstond een acute gevaarlijke nieraandoening.[1]

Het advies aan patienten is, om onduidelijke preparaten in Chinese potjes voor indicaties zoals overgewicht niet te gebruiken. Met name niet als er geen Nederlandse of Engelse tekst op de potjes staat en het preparaat door een niet-arts voorgeschreven wordt.

Referentie

[1] Kwan TH, Tong MK, Leung KT, Lai CK, Poon WT, Chan YW, Lo WH, Au TC. | Acute renal failure associated with prolonged intake of slimming pills containing anthraquinones. | Hong Kong Med J. | 2006 Oct;12(5):394-7.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.