Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Laetrile, Amygdaline

Laetrile, Amygdaline

Laetrile®, is een middel dat gewonnen wordt uit de abrikozenpit. Het is een zinloos product dat mooit goed geavalueerd is. Er zijn geen bewijzen van effectiviteit bij de mens, en er zijn wel bijwerkingen en interacties.

In de abrikozenpit zitten de zogenaamde cyanogene glycosiden, deze stoffen zijn giftig. [1,2] Laetrile®, is heel lang geleden in Rusland als antikanker middel op de markt gekomen, en later (1920) in de USA. Er is veel over geschreven, maar er is nooit fatsoenlijk onderzoek geweest. [3] Gebruik dit middel niet. De preparaten op de markt zijn ook niet goed gestandaardiseerd en vergelijkbaar. [4] Het middel is toxisch en er zijn zelfs doden gevallen door inname. [5,6,7] Met vitamine C samen kan het nog gevaarlijker zijn. En binnen de orthomoleculaire stromingen neemt men nog wel eens hoge doseringen vitamine C! [8] Dus pas op, het is een onfris middel! [9] Er zijn echter nog steeds sites die Laetrile aanbevelen!

Beoordeling

Laetrile is niet van bewezen nut en giftig: een rood stoplicht.


[1] Newmark J, et al. Amygdalin (laetrile) and prunasin beta-glucosidases: distribution in germ-free rat and in human tumor tissue. Proc Natl Acad Sci USA 1981;78:6513-6.

[2] Ames MM, et al. Pharmacology of amygdalin (laetrile) in cancer patients. Cancer Chemother Pharmacol 1981;6:51-7.

[3] Moertel CG, et al. A clinical trial of amygdalin (laetrile) in the treatment of human cancer. New Eng J Med 1982;306:201-6.

[4] Davignon JP, Trissel LA, Kleinman LM. Pharmaceutical assessment of amygdalin (laetrile) products. Cancer Treat Rep 1978;62:99-104.

[5] Moertel CG, et al. A pharmacologic and toxicological study of amygdalin. JAMA 1981;245:561-4.

[6] Sadoff L, Fuchs K, Hollander J. Rapid death associated with laetrile ingestion. JAMA 1978;239:1532.

[7] Kalyanaraman UP, et al. Neuromyopathy of cyanide intoxication due to "laetrile" (amygdalin). Cancer 1983;51:2126-33.

[8] Bromley J, et al. Life-Threatening interaction between complementary medicines: Cyanide toxicity following ingestion of amygdalin and vitamin C. Ann Pharmacother 2005 Sep;39(9):1566-9. Epub 2005 Jul 12.

[9] Greenberg D. The case against laetrile: the fraudulent cancer remedy. Cancer. 1980 Feb 15;45(4):799-807.

Berichten

 1. rene schreef:

  “Het is een zinloos product dat nooit goed geavalueerd is.”
  Als het nooit goed is geëvalueerd hoe kan U dan beoordelen of het zinloos is ?
  Een beetje kortzichtig en beslist niet objectief

 2. JDekker schreef:

  De positie die hier wordt ingenomen klinkt inderdaad wat ongedifferentieerd. Alle medicijnen kunnen immers ook toxisch zijn, bijvoorbeeld afhankelijk van de dosering. Er zijn echter aanwijzingen dat toxische stoffen in de juiste dosering het immuunsysteem kunnen ‘wakkerschudden’, er zijn experimenten met slangengif en schorpioenengif, maar er is nog veel onderzoek nodig. Een waarschuwing tegen gebruik op eigen houtje is dus zeker op zijn plaats. Bron: J. Clin. Oncol. 2006 Aug 1;24(22):3644-50 zie ook: http://www.npowetenschap.nl/nieuws/kort/2014/augustus/11.html

 3. Han ten Veldhuis schreef:

  Goedemiddag,

  Amygdaline is uitvoerig getest in Amerika en bleek heel effectief te zijn tegen kanker.
  Omdat het een natuurlijke stof betreft kan het niet gepatenteerd worden en is het niet interessant voor de farmaceutische industrie. Goedkeuring door de FDA kost ongeveer 20 miljoen. Aangezien de meeste mensen niet een dergelijke bedrag beschikbaar hebben voor onderzoek gebeurt het niet. Er is uitvoerig bericht over de werking ervan. Zie het boek van Griffin… World without cancer. Zijn vrouw heeft er ook een boek over geschreven en werkt er dagelijks mee. De cyanide in de amygdaline komt alleen vrij in het lichaam onder de werking van een enzyme dat alleen een reactie aangaat met kankercellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.