Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Cranberry

Cranberry

Veenbes (cranberry in het Engels) is een helderrode vrucht met een typische lichtzure, rinsige smaak. Veenbessensap of tabletten kunnen goed ingezet worden bij het voorkomen van blaasontstekingen bij daarvoor gevoelige patiënten. [1]

Cranberry, veenbessen, goed ter preventie van urineweg infectiesZeker bij jonge sexueel actieve vrouwen is het uit twee goed opgezette studies duidelijk geworden dat de vrouwen minder blaasontstekingen kregen als ze Cranberrietabletten namen. [2,3]

Het chemisch molecuul in craneberriepreparaten, dat verantwoordelijk is voor de antibacteriele activiteit is proanthocyanidine. Deze stof zorgt ervoor dat bacterien zoals Escheria Coli, zich niet kunnen hechten aan de blaaswand. [4]

Er was de hoop dat preparaten van deze bes ook ingezet zouden kunnen worden bij de behandeling van blaasinfecties. Helaas is er gebleken dat dit teveel gevraagd was. Onderzoek bij dwarslaesiepatiënten liet zien dat veenbessenpreparaten bij deze groep patiënten niet effectief zijn. [5,6]

veenbes, cranberry, door M.P.H.Keppel Hesselink van BlommesteinPatiënten worden soms geadviseerd om veenbessenpreparaten te nemen als er ook een infectie is. Dit moet dus absoluut niet de enige therapie voor de blaasontsteking zijn. Men dient altijd ook regulier te behandelen en bij de huisarts langs gaan. Vooral als blaasproblemen vaker optreden, zoals bij MS patiënten.

Beoordeling

Cranberry als profylaxe, om de aantal urineweginfecties te verminderen bijgezonde jonge vrouwen blijkt zinvol en krijgt een groen stoplicht. Bij oudere mensen en mensen met een aantdoening is nog te weinig onderzoek gedaan, of blijkt het niet effectief te zijn.

Sites

Op de volgende link kan een zeer uitgebreide monografie over Cranberry gevonden worden.


[1] Foda MM, Middlebrook PF, Gatfield CT, Potvin G, Wells G, Schillinger JF.Efficacy of cranberry in prevention of urinary tract infection in a susceptible pediatric population. Can J Urol. 1995 Jan;2(1):98-102.

[2] Jepson RG, Mihaljevic L, Craig J. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database Syst Rev. 2004;(2):CD001321.

[3] Kontiokari T, Sundqvist K, Nuutinen M, Pokka T, Koskela M, Uhari M. A Randomised trial of cranberry-lingonberry juice and Lactobacillus GG drink for the prevention of urinary tract infections in women. BMJ. 2001 Jun 30;322(7302):1571.

[4] Howell AB, Reed JD, Krueger CG, Winterbottom R, Cunningham DG, Leahy M. A-type cranberry proanthocyanidins and uropathogenic bacterial anti-adhesion activity. Phytochemistry. 2005 Sep;66(18):2281-91.

[5] Waites KB, Canupp KC, Armstrong S, DeVivo MJ. Effect of cranberry extract on bacteriuria and pyuria in persons with neurogenic bladder secondary to spinal cord injury.J Spinal Cord Med. 2004;27(1):35-40.

[6] Linsenmeyer TA, Harrison B, Oakley A, Kirshblum S, Stock JA, Millis SR. Evaluation of cranberry supplement for reduction of urinary tract infections in individuals with neurogenic bladders secondary to spinal cord injury. A prospective, double-blinded, placebo-controlled, crossover study. J Spinal Cord Med. 2004;27(1):29-34.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.