Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Kombucha

Share |
Deze zwamachtige levensvorm die in thee met suiker groeit is momenteel enorm populair op het internet en in de koelkast bij veel mensen. IOCOB is er niet enthousiast voor!

Komucha theeDe thee wordt zelfs aanbevolen als een methode om kanker mee te behandelen. De thee zou zeer oud zijn. Kombucha, zou tijdens de Chinese Tsin dynastie in 212 voor Chr. al bekend zijn onder de naam: de Remedie voor Onsterfelijkheid of De Goddelijke Tsche.

Het is echter geen zwam, maar een kolonie van gisten. De samenstelling van deze gisten is zeer verschillend, en soms worden er zelfs nieuwe bacteriën en gisten in de kolonies gevonden. Het aantal gisten loopt dus uiteen in verschilledne preparaten, en o.a. zijn gevonden de volgende organismen: Brettanomyces bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii and Zygosaccharomyces baili. Eigenlijk bizar dat de mensen die bang zijn dat Candida hun gezondheid bedreigt soms zweren bij een zo onduidelijk product als Kombucha thee. Soms worden er zelfs heel gevaarlijke schimmels in de thee gevonden, zoals Aspergillus i.v.m. deze schimmel het volgende citaat:

Some notes of caution on Kombucha appear in an article in the November-December 1994 issue of New Age magazine. Paul Stametz, a mushroom expert in Olympia, Washington, warns that the fungal drink has antibiotic properties, and should not be used internally on a routine basis. He also says it is easily contaminated by airborne fungi; he notes that he found a sample contaminated with an Aspergillis mold, some of which are highly poisonous. Kathi Head, ND, states in the article that she has heard of a few examples where Kombucha aggravated existing cases of gout and candida infections. Andrew Weil, MD, cautions about the long-term use of kombucha as a pick-me-up, citing its antibiotic properties as possible sources of difficulty.

In een recent onderzoek met een vragenlijst bij honderden Kombucha drinkers leek het volgende. Men drinkt de thee met de volgende verwachtingen:

  • 27% "Preventief"
  • 10% Chronische vermoeidheid of Fibromyalgia
  • 15% M.S., Hepatitis C, HIV, Kanker
  • 13% Gewrichtsontsteking
  • 10% Verstoppingen (constipatie)
  • 8% Verhoogde bloeddruk & Hoog cholesterol
  • 10% Huidproblemen, psoriasis, acne, gewichtsverlies

Veel wetenschappelijke werken zijn volgens de Kombucha adepten eensgezind betreffende Kombucha. Men meent therapeutische effecten waar te nemen die gebaseerd zijn op de aanwezigheid van een serie stoffen in de thee, zoals gluconzuur, glucuronzuur, melkzuur, azijnzuur, en vitaminen C en de B-groep. Russische onderzoekers zouden bewezen hebben dat veel stoffen uit de kombuchathee antibiotische en ontgiftende eigenschappen hebben. Er zijn inderdaad moderne aanwijzingen dat de thee anti-oxidanten bevat. Maar er is geen bewijs dat dit voor patiënten van belang is.

Er worden ook oude professoren en doctoren geciteerd, die de therapeutische waarde van de thee al lang geleden beschreven:

Prof. B. Lindner (1917-1918) zou gemeld hebben dat de thee meestal gebruikt wordt om de darmactiviteiten te reguleren en om aambeien te genezen.

Prof. Dr. Rudolf Kobert (1917-18) stelde dat het een betrouwbaar middel tegen gewrichtsreumatiek is.

Prof. Dr. Wilhelm Henneberg (1926) melde dat er in Rusland de "theekwass", gebruikt werd als een "middel tegen allerlei ziektes, vooral tegen constipatie.

Dr. Madaus in de Biologische Geneeskunsten van 1927 meende dat de zwam, en zijn metabole produkten, goed middel tegen aderverkalking zou zijn.

IOCOB kon echter geen enkele van de claims voor de genezende werking van deze drank door studies ondersteund vinden. Ook Professor  Ernst, hoogleraar in de complementaire behandelvormen in de UK concludeerde: "On the basis of these data it was concluded that the largely undetermined benefits do not outweigh the documented risks of kombucha. It can therefore not be recommended for therapeutic use."

Alleen oude literatuur tot circa 1930 steunt het gebruik, meestal echter alleen op basis van dat een professor er iets over zegt dat mooi klinkt, maar niet op basis van onderzoek. Alle wetenschappelijke samenvattingen zijn het daar over eens.

Er zijn echter recente aanwijzingen dat deze thee bijwerkingen kan hebben, zoals bepaalde longontstekingen bij gevoelige patiënten,  allergische reacties en geelzucht, giftigheid voor de lever, pleuritis en harttamponade.

Beoordeling

Omdat er geen enkel bewijs binnen de betrouwbare tijdschriften te vinden is voor de werkzaamheid van Kombucha, en omdat er wel aanwijzingen zijn dat de thee bijwerkingen kan hebben, raden we consumenten af deze thee te drinken. Kombucha, hoewel oud en eerbiedwaardig krijgt van IOCOB een rood stoplicht. Klinische studies dienen opgezet te worden, om de claims rond Kumbucha te substantiëren.

Sites

Kombucha tea questionable

Literatuur

1) Mayser P, Fromme S, Leitzmann C, Grunder K. The yeast spectrum of the ‘tea fungus Kombucha’. Mycoses 1995;38:289-95.
(2) Perron AD, Patterson JA, Yanofsky NN. Kombucha "mushroom" hepatotoxicity. Ann. Emerg. Med 1995;26:660-1.
(3) Greenwalt CJ, Steinkraus KH, Ledford RA. Kombucha, the fermented tea: microbiology, composition, and claimed health effects. J. Food Prot. 2000;63:976-81.
(4) Majchrowicz M. Kombucha: a dubious "cure". GMHC.Treat.Issues 1995;9:10.
(5) Dipti P, Yogesh B, Kain AK, Pauline T, Anju B, Sairam M et al. Lead induced oxidative stress: beneficial effects of Kombucha tea. Biomed. Environ. Sci. 2003;16:276-82.
(6) Pauline T, Dipti P, Anju B, Kavimani S, Sharma SK, Kain AK et al. Studies on toxicity, anti-stress and hepato-protective properties of Kombucha tea. Biomed. Environ. Sci. 2001;14:207-13.
(7) Vijayaraghavan R, Singh M, Rao PV, Bhattacharya R, Kumar P, Sugendran K et al. Subacute (90 days) oral toxicity studies of Kombucha tea. Biomed. Environ. Sci. 2000;13:293-9.
(8) Ernst E. Kombucha: a systematic review of the clinical evidence. Forsch.Komplementarmed.Klass.Naturheilkd. 2003;10:85-7.
(9) Unexplained severe illness possibly associated with consumption of Kombucha tea–Iowa, 1995. From the Centers for Disease Control and Prevention. JAMA 1996;275:96-8.
(10) Sadjadi J. Cutaneous anthrax associated with the Kombucha "mushroom" in Iran. JAMA 1998;280:1567-8.
(11) Srinivasan R, Smolinske S, Greenbaum D. Probable gastrointestinal toxicity of Kombucha tea: is this beverage healthy or harmful? J. Gen. Intern. Med 1997;12:643-4.
(12) Kombucha–toxicity alert. Crit. Path. AIDS Proj. 1994;31-2.
(13) Sreeramulu G, Zhu Y, Knol W. Kombucha fermentation and its antimicrobial activity. J. Agric.Food Chem. 2000;48:2589-94.
(14) Gamundi R,.Valdivia M. [The Kombucha mushroom: two different opinions]. Sidahora. 1995;34-5.
(15) Phan TG, Estell J, Duggin G, Beer I, Smith D, Ferson MJ. Lead poisoning from drinking Kombucha tea brewed in a ceramic pot. Med. J. Aust. 1998;169:644-6.

Berichten

  1. Gerben Dijkstra schreef:

    Iedere kombuchabrouwer weet dat je het NIET in keramische potten mag brouwen ivm loodvergifteging. En dat is nu net wat er in bijna alle gedocumenteerde gevallen mis ging als er al iets mis is aan kombucha.

    Het staat wel stoer al deze referenties maar de meeste ervan komen gewoon tot een positieve conclusie. Wat is het punt dat iocob nu precies wil maken? Valse voorlichting? Met welk doel?
    Loopt het lekker aan het handje van de farmaceuten?

    Ref 5 =CONCLUSION: The results suggest that K-tea has potent antioxidant and immunomodulating properties.

    Ref 1 = De meest kritische en dat valt zelfs nog positief uit
    The low rate of contamination might be explained by protective mechanisms, such as formation of organic acids and antibiotic substances. Thus, subjects with a healthy metabolism do not need to be advised against cultivating Kombucha. However, those suffering from immunosuppression should preferably consume controlled commercial Kombucha beverages.

    Hahaha, niet te geloven, ik denk ik pik er nog een willekeurige uit. Nummer 7 van de bovengenoemde referentie lijst, WEER POSITIEF!!!!
    Stelletje vieslakken hier, de boel voorliegen..
    Hier de conlusie van onderzoek 7;

    The study indicates that rats fed KT for 90 days showed no toxic effects.

  2. Gerben Dijkstra schreef:

    Iedere kombuchabrouwer weet dat je het NIET in keramische potten mag brouwen ivm loodvergifteging. En dat is nu net wat er in bijna alle gedocumenteerde gevallen mis ging als er al iets mis is aan kombucha.

    Het staat wel stoer al deze referenties maar de meeste ervan komen gewoon tot een positieve conclusie. Wat is het punt dat iocob nu precies wil maken? Valse voorlichting? Met welk doel?
    Loopt het lekker aan het handje van de farmaceuten?

    Ref 5 =CONCLUSION: The results suggest that K-tea has potent antioxidant and immunomodulating properties.

    Ref 1 = De meest kritische en dat valt zelfs nog positief uit
    The low rate of contamination might be explained by protective mechanisms, such as formation of organic acids and antibiotic substances. Thus, subjects with a healthy metabolism do not need to be advised against cultivating Kombucha. However, those suffering from immunosuppression should preferably consume controlled commercial Kombucha beverages.

    Hahaha, niet te geloven, ik denk ik pik er nog een willekeurige uit. Nummer 7 van de bovengenoemde referentie lijst, WEER POSITIEF!!!!
    Stelletje vieslakken hier, de boel voorliegen..
    Hier de conlusie van onderzoek 7;

    The study indicates that rats fed KT for 90 days showed no toxic effects.

  3. Gerben Dijkstra schreef:

    Iedere kombuchabrouwer weet dat je het NIET in keramische potten mag brouwen ivm loodvergifteging. En dat is nu net wat er in bijna alle gedocumenteerde gevallen mis ging als er al iets mis is aan kombucha.

    Het staat wel stoer al deze referenties maar de meeste ervan komen gewoon tot een positieve conclusie. Wat is het punt dat iocob nu precies wil maken? Valse voorlichting? Met welk doel?
    Loopt het lekker aan het handje van de farmaceuten?

    Ref 5 =CONCLUSION: The results suggest that K-tea has potent antioxidant and immunomodulating properties.

    Ref 1 = De meest kritische en dat valt zelfs nog positief uit
    The low rate of contamination might be explained by protective mechanisms, such as formation of organic acids and antibiotic substances. Thus, subjects with a healthy metabolism do not need to be advised against cultivating Kombucha. However, those suffering from immunosuppression should preferably consume controlled commercial Kombucha beverages.

    Hahaha, niet te geloven, ik denk ik pik er nog een willekeurige uit. Nummer 7 van de bovengenoemde referentie lijst, WEER POSITIEF!!!!
    Stelletje vieslakken hier, de boel voorliegen..
    Hier de conlusie van onderzoek 7;

    The study indicates that rats fed KT for 90 days showed no toxic effects.

  4. Predeft schreef:

    I could agree in 100%.
    He’s the best part if this.

    cheers,
    ______________
    Predeft
    Buy cheap propecia today AU
    http://vilinet.communityserver.com/members/PropeciaMaster.aspx

  5. W.Beltman schreef:

    De ‘aanwijzingen’ voor vermeende ‘bijwerkingen’ zijn op zijn zachtst gezegd flinterdun te noemen.
    De casus van ‘longontstekingen’ en ‘pleuritis en harttamponade’ verwijzen beide naar hetzelfde abstract van dit artikel.
    Dit abstract noemt niets over longontstekingen of pleuritis. Het noemt alleen pleural effusion (toename van pleuravocht), wat verschillende oorzaken kan hebben. Verder moet worden opgemerkt dat deze effecten optraden in een patient met een genetische predispositie.
    Het zogenaamde ‘causale verband’ met kombucha bestaat uit niet meer dan dat dit enige tijd voor het openbaren van deze effecten gedronken is.
    Ook de sypmtomen van een allergische reactie (dus niet noodzakelijk een ‘echte’ allergische reactie) en geelzucht worden maar al te gemakkelijk toegeschreven aan de consumptie van dit goedje, waarbij het m.i. niet veel meerwaarde heeft om op te merken dat de symptomen verdwenen nadat de consumptie werd gestaakt.
    Het is naar mijn mening goed dat kritisch wordt gekeken naar vermeende claims van dit soort producten (al vraag ik me af wie dan precies die claims maken).
    Maar het is ook een wetenschappelijke verantwoording om ‘verdachtmakingen’ goed te onderbouwen.
    Er zijn al eeuwen allerlei natuurlijk (wild) gefermenteerde producten (bier, brood, kaas, wijn, zuurkool, etc) door de mens gemaakt en gegeten.
    Om een wat vreemdere (‘oosterse’?) eend in deze bijt nu ineens als verdacht aan te merken omdat er een kolonie van verschillende micro├Ârganismen in kan voorkomen, is m.i. een beetje te kort door de bocht.
    Of het drinken van kombucha goed is voor de gezondheid, daarover heb ik mijn sterke twijfels.
    Maar mijn twijfels over de schadelijke effecten zijn minstens zo groot.

  6. P van Dam schreef:

    Nog eens twee jaar later wil ik opmerken dat deze hele discussie kennelijk op gang is gekomen door de zg. claimcultuur. Uit de media(oa reclame) overgenomen door niet deskundige particulieren die de befaamde klok hebben horen luiden.
    Maar ook door kleine leveranciers die een graantje mee willen pikken in het alternatieve circuit.
    Betrof het hier een drankje dat gebrouwen werd omdat het lekker is dan zou er geen haan naar gekraaid hebben!
    Zoals terecht is opgemerkt valt het in de categorie bier, brood, wijn, zuurkool etc.
    Ook bij deze producten zijn bij nauwkeurig onderzoek uiteenlopende verontreinigingen aan te treffen.
    In de reactie van Beltman wordt terecht her verschijnsel bijwerking ter sprake gebracht.
    Lees de bijsluiter van een willekeurig geneesmiddel maar eens na. Vrijwel zeker zul je op een lijst van (mogelijke) bijwerkingen stuiten die soms de kwaal zelf overtreffen in schadelijkheid!
    Hiermee dekt de farmaceut zich in tegen
    schadeclaims mocht je ergens last van krijgen. Je kende toch immers het gevaar en hebt dus ingestemd met het risico.
    Honderden miljoenen stappen hier al dan niet bewust overheen.
    Het behoeft geen betoog dat wanneer we een lijst zouden opstellen van (dodelijke) slachtoffers van medicijngebruik versus die van kombucha drinkers, de ballans in het nadeel van de zo goed in de markt gezette farmaceutica uitvalt. Die ons nota bene door gerespecteerde medici worden voorgeschreven.
    Ten slotte weet iedere middelbare scholier dat je voor iedere denkbare stof een allergie kunt ontwikkelen,inclusief jezelf.
    Mijn standpunt is dus gewoon drinken omdat het lekker is en zorgen voor een optimale hygiene bij de bereiding!
    Zet alle hooggespannen verwachtingen overboord maar neem zelf waar wat het met je doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.