Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Groot hoefblad

Groot hoefblad

Groot Hoefblad is een plant die veel gezien wordt langs sloten en vijvers. In het latijn wordt de plant Petasites hybridus genoemd en in het Engels butterbur. Het zomaar eten van delen van de plant is niet handig, omdat de bovendegrondse plantendelen giftig zijn.

Groot hoefblad bij hooikoorts

Het extract van het groot hoefblad (Petasites hybridus) is bij de behandeling van hooikoorts even effectief als antihistaminica, zoals cetirizine.

Dit bleek uit een dubbelblind Zwitsers onderzoek onder 125 patiënten, dat in het bekende Engelse medische tijdschrift BMJ werd gepubliceerd.Groot Hoefblad[1] De Groot Hoefbladgroep kreeg 4 maal per dag pillen met Groot Hoefblad, waarvan per pil 8 mg van de actieve stof Petasine bevatte. De andere groep kreeg 10 mg Cetirizine per dag. De Groot Hoefbladtabletten werden goed verdragen en hadden geen ongewenste bijwerkingen. Gebruik van cetirizine veroorzaakte soms duizeligheid en vermoeidheid, hoewel dit middel wordt beschouwd als een niet sufmakend antihistaminicum.

Groot HoefbladDe conclusie van de auteur was: ‘We believe butterbur should be considered for treating seasonal allergic rhinitis, particularly in cases where the sedative effects of antihistamines need to be avoided’.

Een andere dubbelblind placebo gecontroleerde studie met 186 hooikoorts patienten uit 2005 liet zien dat het effect van dit kruid dosisafhankelijk was en ook in deze studie was geen verschil qua bijwerkingen in de 3 groepen (hoge dosis, lage dosis en placebo).[2]

De stof petasine, het werkzame bestanddeel in Groot Hoefblad, zorgt ervoor dat het slijmvlies in de neus slinkt, doordat het de aanmaak van leukotrienen en het vrijmaken van histamine blokeert. Histamine en leukotrienen spelen een belangrijke rol in allergische rhinitis (hooikoorts). Een studie liet zien dat er minder van deze stoffen in de neusexcretie was, wanneer de patienten tabletten met groothoefblad namen.[3]

Groot hoefblad bij migraine

Bij migraine is het extract van de Groot Hoefblad wortel het meest onderzocht, en hoofdzakelijk het preparataat Petadolex.  

De eerste gerandomiseerde gecontroleerde studie verdeelde 60 patienten over 2 groepen: 2 maal per dag 50mg het Groot Hoefbladextract en de andere groep placebo.[4][5]

Na 12 weken bleken de migraineaanvallen tot 60 % verminderd te zijn in de actieve groep. Dit was significant ten opzichte van de placebogroep. Een onafhankelijke reanalyse liet ook zien dat Petadolex significant effect had op de hoofdpijnaanvallen.[6]

Een tweede grote studie verdeelde 245 patienten met migraine over 3 groepen: 50mg Groothoefblad extract per dag, 75 mg of placebo.[7] Na 4 maanden bleek 75 mg extract van de Groot Hoefbladwortel significante verbeteringen te geven. 50 mg had geen effect ten opzichte van placebo.

Beoordeling

De bijwerkingen waren zeer gering, hooguit af en toe boeren. Op korte termijn zijn de bijwerkingen goed gedocumenteerd en is Petadolex veilig. Op langere termijn is het bewerkingsprofiel niet goed onderzocht.[8] Dit extract wordt gezien als veilig voor de behandeling van migraine.[9] Omdat er niet een heel duidelijk inzicht bestaat in de bijwerkingen op lange termijn krijgt dit preparaat een oranje-groen stoplicht. Wel duidelijke positieve studies, maar een lange termijn studie zou uitsluitsel moeten geven over de veiligheid als je het ook gedurende lange tijd inneemt.
Ook voor hooikoorts lijkt het zinvol dus een oranje-groen stoplicht ook voor deze indicatie.

Sites

Referentie

[1] Andreas Schapowal | Randomised controlled trial of butterbur and cetirizine for treating seasonal allergic rhinitis. | BMJ | 2002,324:144

[2] Schapowal A. | Butterbur Ze339 for the treatment of intermittent allergic rhinitis: dose-dependent efficacy in a prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled study. | Arch. Otolaryngol. Head Neck. Surg. | 2004 Dec,130(12):1381-6.

[3] Thomet OA, Schapowal A, Heinisch IV, Wiesmann UN, Simon HU. | Anti-inflammatory activity of an extract of Petasites hybridus in allergic rhinitis. | Int Immunopharmacol. | 2002 Jun;2(7):997-1006.

[4] Grossmann M, Schmidramsl H. | An extract of Petasites hybridus is effective in the prophylaxis of migraine. | Int J Clin Pharmacol Ther. | 2000 Sep;38(9):430-5.

[5] Grossman W, Schmidrams H. | An extract of Petasites hybridus is effective in the prophylaxis of migraine. | Altern Med Rev. | 2001 Jun,6(3):303-10.

[6] Diener HC, Rahlfs VW, Danesch U. | The first placebo-controlled trial of a special butterbur root extract for the prevention of migraine: reanalysis of efficacy criteria. | Eur Neurol. | 2004;51(2):89-97. Epub 2004 Jan 28.

[7] Lipton RB, Göbel H, Einhäupl KM, Wilks K, Mauskop A. | Petasites hybridus root (butterbur) is an effective preventive treatment for migraine. | Neurology. | 2004 Dec 28;63(12):2240-4.

[8] Evans RW, Taylor FR. | "Natural" or alternative medications for migraine prevention. | Headache. | 2006 Jun;46(6):1012-8.

[9] Danesch U, Rittinghausen R. | Safety of a patented special butterbur root extract for migraine prevention. | Headache. | 2003 Jan;43(1):76-8.

Gerelateerde artikelen

Berichten

  1. J.van Staveren schreef:

    Waar kan ik groothoefblad capsules kopen ? Heb het tot nog toe niet kunnen vinden

  2. M.van.Vliet schreef:

    Ik wil ook graag weten waar de capsules groot hoefblad te koop zijn. Kennis heeft het wel in de tuin. Zou zelf wel tinctuur kunnen maken maar weet verhoudingen niet en inname hoeveelheden van tinctuur

  3. joze gielingh schreef:

    Ook ik wil dit graag weten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.