Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Mucuna pruriens, een ayurvedisch preparaat

Mucuna pruriens, een ayurvedisch preparaat

Mucinia pruriensMucuna pruriens, een plant waarvan bestanddelen deel uitmaken van tenminste 200 verschillende ayurvedische preparaten. In India staat het bekend als Kapikachhu. Alle delen van de plant kennen medicinale toepassingen. Er zijn een veelheid van toepassingen bekend, varierend van potentieverhoging, vruchtbaarheidsverbetering bij mannen, antigif voor slangebeten tot en met de ziekte van Parkinson. Preparaten van gemalen zaad worden ingezet bij de behandeling van de ziekte van Parkinson en sinds 2008 bij de behandeling van infertiliteit bij mannen. In 2004 werd een klinische dubbelblinde studie gepubliceerd naar de effecten van 15 en 30 gram van een preparaat van deze zaden bij patienten met de ziekte van Parkinson. In 2008 volgde een klinische studie naar de effecten ervan bij vruchtbaarheidsstoorinssen bij mannen. Beide studies hadden positieve resultaten. De Engelstalige synoniemen voor deze plant zijn: Cowitch, Cowhage, Velvet Bean, en Buffalo bean. Gemalen zaden van Mucuna pruriens worden in zuid Amerika wel gebruikt als een surrogaat koffie en wordt daar "Nescafe" genoemd. In Brazilie is de plant ook bekend als een geneeskrachtige plant. Stammen in Guatemala gebruiken de boon als voedsel.

Oude Ayurvedische kennis anno 2008 bewezen!

In de oude auyrvedische bronnen vinden we veel verwijzingen naar de medicinale eigenschappen van de Mucuna boon. Boeiend is dat veel van de genoemde indicaties anno 2008 aannemelijk gemaakt zijn door de wetenschap.

Kapikachu, zoals het genoemd wordt, speelt een rol als een belangrijk aphrodisiacum, verklaarbaar door het L-Dopa gehalte. Dopamine is immers een neurotransmitter die o.a. onze sexuele functies aanstuurt. De tekst Susruta spreekt van de zaden, die de viriliteit bevorderen. Het preparaat wordt gecategoriseerd als een zogenaamde ‘visya; een sexueel stimulans. Voorts vinden we vermeldingen van Mucuna als anti-worm middel en de auteur Yogaratnakara gaf aan dat het bij tremoren werkt! Moderne studies hebben de werkzaamheid bij vruchtbaarheidsstornissen en de ziekte van Parkinson (tremoren) gedemonstreerd.

Studies naar effecten bij mensen

In een experiment met acht patienten met de ziekte van Parkinson leek het middel de werkzaamheid van L-Dopa te ondersteunen, terwijl er geen negatieve bijwerkingen ontstonden. Ook in enkele diereexperimenten werden aanwijzingen gevonden voor een mogelijk positief effect van het zaad. Het is te vroeg om dit preparaat aan te bevelen, gegevens over de lange termijn veiligheid zijn nog niet voorhanden. In deze plant zitten allerlei stoffen, L-dopa[1] en ook onbekende alkaloiden.[2] De waarde van die stoffen voor de behandeling is nog niet duidelijk.

Op basis van deze plant werd het preparaat HP-200 in onderzoek.[3] Dat preparaat is inmiddels op de markt als Zandopa. Uit dierexperimenteel onderzoek blijkt dat de antiparkinson werking mogelijk niet toe te schrijven is aan dopamine, maar aan andere stoffen. Voorts zijn er toxicologische studies gedaan met HP-200 waaruit geen problemen bleken.

Mucuna pruriens zaad preparaten worden dus reeds honderden jaren gebruikt in traditionele ayurvedische geneeskunde, o.a. bij de behandeling van de ziekte van Parkinson.[4] Sinds 1937 is het bekend, dat het zaad een hoog gehalte van L-Dopa bevat (ongeveer 250mg/7,5 gr zaad poeder).

mucuna_pruriens.jpeg

In India wordt poeder van Mucuna zaad dus ingezet bij de ayurvedische behandeling van Parkinson  patienten. Het lijkt daar inderdaad werkzaam te zijn. Op basis van de indische ayurrveda resultaten heeft zelfs de FDA in de USA een onderzoekstoestemming afgegeven voor een Mucuna preparaat.

De ervaring met dit ayurvedische preparaat liet zien dat Parkinson patienten behandeld met Mucuna  veel langer stabiel en goed gekontroleerd bleven .Dus, of minder progressie van de ziekte, of minder L-Dopa toxiciteit, of beide. En ook bleek dat ondanks relatief hoge doses van L-Dopa de vedraagzaamheid veel beter was en ook dykinesia geen probleem was. Op de IOCOB sectie Parkinson veel meer en uitgebreidere informatie.

Warom heeft L-Dopa uit de plant Mucuna nu een ander profiel dan L-DOPA? Misschien zijn er andere stoffen in het preparaat, die dit beinvloeden? Hiernaar is wat onderzoek gedaan: 

 1. Prof. Olanow( USA): in dopaminergic zenuwcelkulturen hadden bepaalde extrakt fracties van Mp (zonder L-Dopa) zeer sterke zenuwstimulerende of zenuw  beschermende eigenschappen. (neurostimulation, neuroprotection).
 2. Prof. Manyam (USA): In dierproeven (ratten), waarin bepaalde hersenkernen chemisch waren beschadigd (PD beeld), bleek Mp de funktie en het gehalte van normale  transmitterstoffen te herstellen.
 3. Prof. Lees (UK): een challenging (provokatie) dubbelblind cross-over studie in 24 sessies in 8 moeilijk te controleren patienten met dyskinesia onder L-Dopa. In de ochtend van elke sessiedag kregen de PD patienten of Sinemet (200 mg LD+50 mg carbodopa), of 15 gr (speciale formulering= 500 mg LD) Mp, of 30gr. Mp  (= 1000 mg LD) in een enkele dosis.[5]

Resultaten:

 • snellere absorptie van L-Dopa (piek plasma levels) met veelvoudig hogere plasma levels met Mucuna.
 • Indicaties voor een andere metabolisering.
 • Veel sneller effect (switch-on): 15 min vs 60 min.en langer effect.
 • Ondanks veel hogere plasma spiegels geen induktie van akute toxiciteit en dyskinesia (absoluut gezien zelfs minder dan met 200mg Sinemet).

De huidige data suggereren derhalve, dat Mucune inderdaad extra stoffen bevat, die enerzijds neuroprotective werken tegen L-Dopa toxiciteit, anderzijds mogelijk een positief effect hebben (of het negative effect van L-Dopa tegenwerken)  op het verloop van PD.[6] [7] Ook zijn er aanwijzingen dat de werking gedeeltelijk buiten het dopamine-nigro-striatale systeem om plaatsvindt. [3]

In ieder geval lijkt met Mucune/ L-Dopa therapie een breed therapeutisch venster te bestaan, hetgeen voor effective therapyie van groot belang is. We wachten verder onderzoek af, en het is van belang dat diverse publicaties melding maken van het feit dat het boon-preparaat veilig is.

Mucuna bij vruchtbaarheidsstoornissen.

Nieuw onderzoek uit 2008 laat zien dat dit preparaat ook de spermakwaliteit bij onvruchtbare mannen verbetert. Of dit uiteindelijk effect heeft op de kans van de vrouw om zwanger te worden, is niet onderzocht. De behandeling bestond uit het innemen van 5 gram poeder van het zaad, gedurende 3 maanden. Bijwerkingen werden in het artikel niet vermeld. [9] [10] De boon wordt voorst aanbevolen als voedingsmiddel. [11]

Mucuna ook in penisvergrotingspillen

Wat bizar is, is dat dit ayurvedische kruid ook op de markt aangeboden wordt als bestanddeel van het zogenaamde MegaDik, een Amerikaans preparaat. Dit preparaat bevat diverse kruiden:

Mucuna pruriens 75 mg, Asteracantha longifolia 75 mg, Pueraria tuberosa 75 mg, Withania somnifera 50 mg, Tribulus terrestris 50 mg, Albizzia lebbeck 50 mg.

Het mucuna, dat dus een dopamine achtige werking bezit, zal vermoedelijk de libido stimuleren, hetgeen ook van MegaDik geclaimed wordt, naast het feit dat het de cellen in de penis zou aansporen om zich te vermeerderen, zodat de penis in grootte toeneemt…  Dat is natuulijk onzin, maar het klinkt voor sommigen goed.

Bron

Het beste totaal overzicht verscheen in een wat onbekend tijdschrift in 2007: Pharmacognosy Reviews Vol 1, Issue 1, Jan- May, 2007 PHCOG REV. An official Publication of Phcog.Net PHCOG REV.: Plant Review Mucuna pruriens Linn. – A Comprehensive Review by Sathiyanarayanan.L and Arulmozhi.S. Daarnaast:

  • Hussain, Ghazala and Manyam, Bala V. Mucuna pruriens proves more effective than l-dopa in Parkinson’s disease animal model. Phytotherapy Research, Vol. 11, 1997, pp. 419-23
  • Tomita-Yokotani K, Hashimoto H, Fujii Y, Nakamura T, Yamashita M. Distribution of L
   -DOPA in the root of velvet bean plant (Mucuna pruriens L.) and gravity. Biol Sci Space. 2004 Nov;18(3):165-6.
  • Katzenschlager R, Evans A, Manson A, Patsalos PN, Ratnaraj N, Watt H, Timmermann L, Van der Giessen R, Lees AJ. Mucuna pruriens in Parkinson’s disease: a double blind clinical and pharmacological study. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2004 Dec;75(12):1672-7.
  • Hussain, Ghazala and Manyam, Bala V. Mucuna pruriens proves more effective than l-dopa in Parkinson’s disease animal model. Phytotherapy Research, Vol. 11, 1997, pp. 419-23
  • Wichers HI, Pras N, Huizing HI. Mucuna pruriens: in vitro production of L-DOPA. In: Bajaj YPS. Biotechnology in agriculture and forestry 7. Medicinal and aromatic plants I1. Berlin: Springer-Verlag, 1989:349-66. 
  • Huizing HJ, Wichers HJ. Production of L-DOPA by Mucuna pruriens cell suspension cultures through accumulation or by biotransformation of L-tyrosine. In: Houwink EH, Van der Meer RR, eds. Innovations in biotechnology. Amsterdam: Elseviers Science Publishers, 1984:217-28. 
  • Wichers HJ, Malingre ThM, Huizing HJ. The effect of some environmental factors on the production of L-DOPA by alginate-entrapped cells of Mucuna pruriens. Planta 1983; 158:482-6. Publishing Co, 1983:489-500
  • Pras N, Hesselink PGM, Ten Tusscher J, Malingre ThM. Kinetic aspects of the bioconversion of L-tyrosine into L- DOPA by cells of Mucuna pruriens entrapped in different matrices. Biotechnol Bioeng 1989;34:214-22. .


Referentie

[1] Tomita-Yokotani K, Hashimoto H, Fujii Y, Nakamura T, Yamashita M. | Distribution of L-DOPA in the root of velvet bean plant (Mucuna pruriens L.) and gravity. | Biol Sci Space. | 2004 Nov;18(3):165-6.

[2] Misra L, Wagner H. | Alkaloidal constituents of Mucuna pruriens seeds. | Phytochemistry. | 2004 Sep;65(18):2565-7.

[3] Manyam BV, Dhanasekaran M, Hare TA. | Effect of antiparkinson drug HP-200 (Mucuna pruriens) on the central monoaminergic neurotransmitters. | Phytother Res. | 2004 Feb;18(2):97-101.

[4] Singhal B, Lalkaka J, Sankhla C. | Epidemiology and treatment of Parkinson's disease in India. | Parkinsonism Relat Disord. | 2003 Aug;9 Suppl 2:S105-9.

[5] Katzenschlager R, Evans A, Manson A, Patsalos PN, Ratnaraj N, Watt H, Timmermann L, Van der Giessen R, Lees AJ. | Mucuna pruriens in Parkinson's disease: a double blind clinical and pharmacological study. | J Neurol Neurosurg Psychiatry. | 2004 Dec;75(12):1672-7.

[6] Dhanasekaran M, Tharakan B, Manyam BV. | Antiparkinson drug--Mucuna pruriens shows antioxidant and metal chelating activity. | Phytother Res. | 2008 Jan;22(1):6-11.

[7] Tharakan B, Dhanasekaran M, Mize-Berge J, Manyam BV. | Anti-Parkinson botanical Mucuna pruriens prevents levodopa induced plasmid and genomic DNA damage. | Phytother Res. | 2007 Dec;21(12):1124-6.

[8] Manyam BV, Dhanasekaran M, Hare TA. | Effect of antiparkinson drug HP-200 (Mucuna pruriens) on the central monoaminergic neurotransmitters. | Phytother Res. | 2004 Feb;18(2):97-101.

[9] Shukla KK, Mahdi AA, Ahmad MK, Shankhwar SN, Rajender S, Jaiswar SP. | Mucuna pruriens improves male fertility by its action on the hypothalamus-pituitary-gonadal axis. | Fertil Steril. | 2009 Dec;92(6):1934-40. doi: 10.1016/j.fertnstert.2008.09.045. Epub 2008 Oct 29.

[10] Shukla KK, Mahdi AA, Ahmad MK, Jaiswar SP, Shankwar SN, Tiwari SC. | Mucuna pruriens Reduces Stress and Improves the Quality of Semen in Infertile Men. | Evid Based Complement Alternat Med. | 2010 Mar;7(1):137-44. doi: 10.1093/ecam/nem171. Epub 2007 Dec 18.

[11]

Berichten

 1. loes meijer schreef:

  wie kan mij helpen,
  op welke site kwam ik iemand tegen die gewoon fluweelbonen had besteld voor nog geen 6 euro, welke hij in een oude koffiemolen maalde???
  hartelijk dank

 2. loes meijer schreef:

  anders gesteld waar koop ik gewoon mucuna bonen om zelf te kunnen malen ??

 3. Kwebbel schreef:

  Ik gebruik nu bijna een jaar mucuna pruriens samen met rhodiola rosea (na overleg met en op advies van een natuurarts) ipv de reguliere medicatie.
  Ben er heel tevreden over.!!!
  De mucuna bestel ik wel in Amerika ivm de veel lagere prijs.
  Kan het echt aanbevelen aan mensen met (beginnend svp)

 4. Kwebbel schreef:

  Svp moet natuurlijk zvP zijn.

 5. Huub vd meijs schreef:

  bij wie koop je dat in amerika.
  dan kan ik het daar ook bestellen
  bij voorbaat dank,Huub

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.