Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Werking geisoleerde stoffen en natuurlijke combinaties

Werking geisoleerde stoffen en natuurlijke combinaties

Binnen de fytotherapie wordt veel aandacht geschonken aan de heilzame werking van stoffen uit planten en vruchten. Uit zeer veel onderzoek is de afgelopen jaren gebleken dat het eten van genoeg fruit en groentes een beschermend effect heeft op het ontstaan van kanker en hart- en vaataandoeningen. Op basis daarvan meende men dat die werking afkomstig is van componenten in groente en fruit, bijvoorbeeld vitamine C of E, of carotenoiden. Het ligt echter complexer!

In het tijdschrift voor fytotherapie van oktober 2006 wordt ruim aandacht geschonken aan het begrip synergie. Steeds meer feiten duiden erop dat niet de geisoleerde vitamines, mineralen en plantestoffen werkzaam zijn als bijvoorbeeld antioxidant, maar de combinaties ervan.

Dit verklaart ook waarom grote studies naar de werking van vitamine C en E in het verleden steeds negatief waren. Deze stoffen werken vermoedelijk met name goed in de natuurlijke omgeving van planten- of vruchtensappen. Hieronder volgen de onderwerpen.

 • Synergie – achtergrond, concepten en definities door F.A.C. Wiegant en S. Šurinová
 • Synergie – toepassing van het concept in voedingswetenschap en fytotherapie door F.A.C. Wiegant en S. Šurinová
 • Onderzoek naar synergie in fytotherapeutica door J.H. van Meer  
 • Antioxidanten en synergie doort E. van den Worm

Bron

Synergie binnen fytotherapie

Gerelateerde artikelen

Berichten

 1. joannes schreef:

  De kop zegt het al. we moeten niet ongestraft maar antioxidanten gaan slikken en het zien als reddende middelen om alle kwalen die er zijn terug te dringen.
  Want naar mijn bescheiden mening kan het beter , als men om de 3 maanden stopt met inname van grote hoeveelheden antioxidanten en dan eerst eens een 3 weken het lichaam rust geeft om zich wat in het gareel te krijgen zodat ook de vrije Radicalen hun werk (wat het opsporen van ontstekingen in het lichaam is ) de kans te geven om dat dan ook daadwerkelijk te doen.
  Teneinde het signaal effect van deze groep niet constant te onderdrukken en zo het lichaam weer in balans te brengen en te houden.
  Want als ik zo de laatste tijd veel lees is het niet een wondermiddel ,deze antioxidanten wel een goed maar meer een hulp middel om alles in het lijf te regelen en zo proberen om zo gezond mogelijk te leven.

  Joannes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.