Absinth: geneesmiddel of genotsmiddel?
Absinth, een woord met veel associaties. Niet velen weten dat absinth, ook wel alsem genoemd wordt en een oud medicinaal kruid is. Het wordt wel aanbevolen bij maag en darmkalchten. De plant heeft als wetenschappelijke naam Artemisia absinthhium en behoort tot de asterachtigen, de composieten.Er is zo veel geschreven over Absinth, hoe gevaarlijk het is, dat van Gogh er gek door werd, maar er zijn eigenlijk maar weinig feiten die heel duidelijk zijn. De samenstelling van veel Absinth dranken is nog al verschillend, er gaan meestal 5-10 verschillende kruiden in dit alcoholische extract. Het alcohol percentage is bijzonder hoog, vandaar de aanbeveling om Absinth aan te steken, om zo de helft van de alcohol te verdampen.
In ieder geval kan Absinth als drank niet aanbevolen worden om in te nemen bij maag darm stoornissen….
Volgens mij is het in brand steken van Absinth enkel een variatie op het originele ritueel. Het franse ritueel maakt doorgaans enkel gebruik van suiker en water.
Men legt een lepel met suikerklontje op het glas met absinth, daarop wordt koud water gedruppeld om zo langzaam en duidelijk het louche-proces te kunnen zien.
Men beweert dat de kwaliteit van de absinth kan aangetoond worden met de mate van louchen.