Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > Navanath Sampradaya: de negen meesters

Navanath Sampradaya: de negen meesters

In onze wereld wordt het steeds duidelijker dat we er ZELF iets aan moeten doen. Het overlaten aan de politici dat levert alleen maar ruis en ellende op, zo zien we steeds weer. ZELF er iets aan doen betekent dat we eerst de grote schoonmaak in eigen huis moeten gaan bedrijven. Voor een grote schoonmaak zijn schoonmaakmiddelen nodig. En bij de schoonmaak van het ZELF kunnen we niet naar Albert Heyn gaan. Maar wel naar de Navanath Sampradaya, en met name naar de laatste telg van die familie, de bijzondere Sri Nisargadatta Maharaj.  Zijn boek 'I am That' is een van de beste schoonmaakmiddelen van het ZELF is die ik de laatste 10 jaar heb mogen vinden. Naast de Dzokgen, waarover ik enkele dagen geleden schreef, de Dhammapada van de Boeddha en het werk van Gurdjeff en Osho staat Maharaj op dezelfde hoogte.

Navanath Sampradaya

Deze toverspreuk betekent letterlijk de traditie van de negen meesters. Het is een stroming in het Hindoeisme waarvan de meesters een hele simpele non-dualistische benadering hebben van ons Zijn, zonder veel metafysica. En zoals gezegd is de Maharaj de laatste bekende vertegenwoordiger uit deze richting. Omdat het boek over zijn visie, I am That later ook hier besproken zal worden, een beetje aandacht voor de traditie van de 9 meesters.

De leer van de Nath Sampradaya wordt ook wel eens de koninklijke weg naar de bevrijding genoemd, omdat het een overzichtelijke en uiterst simpele weg is. Het meest kenmerkende is dat je geen lange meditaties nodig hebt, maar direct geleerd wordt hoe alle ervaringen van alledag die je zo verzamelt te zien als projecties vanuit een heldere bron, een bron die zelf nooit besmeurd kan worden. Dat jezelf het licht bent achter de filmprojector, en tegelijk de film, het bioscoopscherm en de afgespeelde beelden. Dat onze frustraties veroorzaakt worden doordat we niet begrijpen dat we zelf die film alleen niet zijn. Door te leren zien wat we Niet zijn, ontstaat een disidentificatie met ons EGO, met alles waartegen we ‘Ik’ zeggen. We leren zien hoe we zelf door ons serieus te nemen in een valkuil vallen die we zelf gegraven hebben.

Het is precies die weg die Gurdjieff de vierde weg noemde, waarbij hij ook aangaf dat het doorbreken van de zelfhypnose en de zelf identificatie met alles wat er gebeurt de bron van ons lijden is.

Aangezien woorden toch alleen maar verwijzingen zijn, om met Sri Maharaj te spreken, laten we het even hierbij. Later zullen we nu de essentie van ‘I am That’ bespreken.

In de aangegeven links hieronder een serie artikelen, die allemaal over schoonmaakmiddelen van het Zelf gaan. Momenteel geven we aandacht aan de kernleer van Boeddha, de Dhammapada, aan de vlucht van de Garuda, een Dzokgen tekst van een Tibetaans meester, en aan het werk van Sri Nisargadatta Maharaj. Allemaal in de links te vinden.

De weg naar een zuiverder zijn begint altijd bij onszelf!

Bron:

I am That. Talks with Sri Nisargadatta Maharaj.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.