Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > Waarom schrikt een zenmonnik niet?

Waarom schrikt een zenmonnik niet?

monnik.jpg

Altijd al willen weten waarom een mediterende monnik niet schrikt als je plotseling in je handen klapt? Nu, de wetenschap kan die vraag eindelijk beantwoorden. Bepaalde meditatie vormen verhogen namelijk de rust en de efficientie van de hersenwerking. Meditatie maakt dus ook 'slimmer'. Dit wetenschappelijke gegeven is niet erg bekend.

De nieuwste bewijzen komen uit Amerika..en uit Leiden! Met de fondsen van de Amerikaanse overheid hebben onderzoekers van de universiteiten van Wisconsin en Leiden aangetoond dat meditatie een duidelijk effect heeft op Brain efficiency.[1] De onderzochte meditatie vorm was Vipasanna.

De klassieke Indiaase zitmeditatie.

Een meditatie leraar vroeg me eens, wat voor meditatie doe jij? Ik zei: o.a. mindfulness en vipassana. O zei hij, zitten en kijken…. Grappig misverstand. Want vipassana is wel zo ongeveer dat, maar mindfulness kan een staat van meditatief zijn in actie of in rust. Je hoeft voor mindfulness niet te zitten, je kan ook de afwas doen, in tegenwoordigheid van geest, in mindfulness. Maar nu het onderzoek!

Hersenen en meditatie 

Het onderzoek maakte gebruik van een bouwsteen uit de menselijke kennis van de hersenwerking, de humane psychofysiologie. Het is bekend dat 2 opdrachten die snel op elkaar volgen niet optimaal uitgevoerd kunnen worden. De tweede opdracht wordt minder efficient uitgevoerd, omdat onze hersenen nog met de eerste opdracht bezig zijn. Dat proces kan je meten met een bepaalde methode. 

meditatie.gif

We zullen hier de samenvatting van de Leidse en Amerikaanse onderzoekers in het geheel weergeven:

Meditation includes the mental training of attention, which involves the selection of goal-relevant information from the array of inputs that bombard our sensory systems.

One of the major limitations of the attentional system concerns the ability to process two temporally close, task-relevant stimuli. When the second of two target stimuli is presented within a half second of the first one in a rapid sequence of events, it is often not detected.

This so-called “attentional-blink” deficit is thought to result from competition between stimuli for limited attentional resources. We measured the effects of intense meditation on performance and scalp-recorded brain potentials in an attentional-blink task.

We found that three months of intensive meditation reduced brain-resource allocation to the first target, enabling practitioners to more often detect the second target with no compromise in their ability to detect the first target. These findings demonstrate that meditative training can improve performance on a novel task that requires the trained attentional abilities. 

Informatie snelheid omhoog

De onderzoekers maten het informatie verwerkingsproces voor en na meditatie training. En ja hoor, de meditatie training helpt de hersenen om sneller en efficienter te werken. Niet voor niets zeiden de oude meditatie meesters, met een lege geest sta je open voor alles! 

Zonder de details, die erg wetenschappelijk zijn te bespreken hier, enkele plaatjes die laten zien dat we hier echt met wetenschap werken!

De auteurs sloten af met:

Vipassana meditation allegedly reduces ongoing mental noise in the brain, enabling the practitioner to remain in the present moment. Three months of intensive training in this style of meditation may therefore have decreased mental capture by any stimulus, i.e., distracters and targets alike resulting in reduced distracter interference.  

Meditatie verlaagt dus de hersenruis, waardoor de getrainde meer en efficienter aanwezig is in het NU! 

Waarom schrikt een zenmonnik niet? 

Enkele jaren geleden vonden onderzoekers dat als je een plotseling geluid maakt naast een monnik, dat er geen reactie komt. Ook als je de hersenactiviteit bekijkt, zie je na het geluid geen grote deining ontstaan, en bij gewone mensen wel. Nu weten we waarom. In een oogwenk is de meditator aangepast, terwijl gewone mensen lang afgeleid blijven… 

Bronnen

Carter OL, Presti DE, Callistemon C, Ungerer Y, Liu GB, et al. (2005) Meditation alters perceptual rivalry in Tibetan Buddhist monks. Curr Biol 15: R412–413 

Lutz A, Greischar LL, Rawlings NB, Ricard M, Davidson RJ (2004) Long-term meditators self-induce high-amplitude gamma synchrony during mental practice. Proc Natl Acad Sci U S A 101: 16369–16373. 

Martens S, Munneke J, Smid H, Johnson A (2006) Quick minds don’t blink: Electrophysiological correlates of individual differences in attentional selection. J Cogn Neurosci 18: 1423–1438 

Sergent C, Dehaene S (2004) Is consciousness a gradual phenomenon? Evidence for an all-or-none bifurcation during the attentional blink. Psych Sci 15: 720–728 

Hersenen training door meditatie

 

Referentie

[1] Slagter HA, Lutz A, Greischar LL, Francis AD, Nieuwenhuis S, Davis JM, Davidson RJ. | Mental training affects distribution of limited brain resources. | PLoS Biol. | 2007 Jun;5(6):e138.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.