Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > Jnana marga: Bron van Mindfulness

Jnana marga: Bron van Mindfulness

poort_naar_het_nu.jpg

Mindfulness is inmiddels een van de meest onderzochte richtingen die zich ontwikkelde in het Westen op basis van meditatieve inzichten van grote meditatieleraren uit het Oosten. Sri Ramana's benadering via de weg van het vragen, het vragen naar 'Wie ben ik?, is een voorbeeld van de weg naar inzicht (Jnana marga). Deze visie is niet-dualistisch en wordt ook wel omschreven met de term Advaita Vedanta.  

Ramana Maharshi is een van de grote meesters uit de Advaita. Hij leert ons dat de meest directe weg naar de verlichting, of naar het Kennen, de weg is via de vraag 'Wie ben ik". Ramana Maharshi geeft aan dat dit het directe pad is naar onze wezenskern, om het zo eens uit te drukken. En de inzichten die daar bestaan kunnen met de Indiaase term Shunyata het best omschreven worden. Het onderdompelen in de bron van Aanwezig Zijn is Mindfulness met een hoofdletter. Het is het openen van de poort naar het binnenste van de tempel, om een mooie metafoor te gebruiken.

Mindfulness

Mindfulness is veel meer dan een simpele methode van zelf-waarneming. Ja, mindfulness begint daar, maar dat is slechts de poort die een meer omvattend bewustzijn opent. Alle klachten en problemen die wij hebben spruiten voort uit  gebrek, afwezigheid van aandacht in dit moment. Was er aandacht aanwezig in het moment, dan werd de impact van het klagen en de klachten op ons leven veel minder, of zelfs nihil. Want al onze ideeen over hoe het moet en wat er zou moeten gebeuren, zijn uitingen van onze identificatie met een door onszelf geprojecteerde staat van zijn. De Jnana Yoga leert om via de vraag van Maharshi tot de kern door te dringen wat Nu Is. Op die weg neemt de impact van de situatie die we zelf geprojecteerd hebben op hoe we ons voelen af. Bij het totaal aanwezig zijn in het Nu, de aandacht hier te hebben en Ja te zeggen tegen dit Nu, hoe het ook is, ontstaat de ruimte van het Shunyata. Daarin aanwezig zijn is Mindfulness met een grote M.

Who am I, door Ramaswami Pilai (1895-1995)

In de volgende video van een leerling van Sri Maharshi, of Bhagavan, zoals hij eervol genoemd wordt, horen we hoe dat Who am I gepraktiseerd kan worden. Deze leerling, Ramaswami Pilai, legt ons dat uit in heel simpele bewoordingen, op zijn 95 ste jaar, zittend in de halve lotushoudeing…Het gaat om een simpele techniek, luister maar:

 

Advaita niet in Pubmed

Ondanks dat Advaita of Vedanta een bijzondere inspiratiebron is voor de moderne psychiatrie en de behandeling van patienten met uiteenlopende ziekten, is het nog niet als zodanig herkend binnen de medische wereld. Geen een inhoudelijk stuk is te vinden op Pubmed. Toch zou de zogenaamde advaita discours een enorm boeiend middel kunnen zijn in de coaching van patienten en zorgmanagers. 

 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.