Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > U.G. Krisnhnamurti over ZIJN

U.G. Krisnhnamurti over ZIJN

Meditatie en mindfulness zijn nieuwe wegen die momenteel onderzocht worden op hun waarde binnen de geneeskunde en binnen onze westerse samenleving. Hier een bijzondere input in al die meditatie technieken. De visie van UG Krishnamurti. Hij is vermoedelijk een van de grootste vrijdenker binnen de verlichtingstraditie en een enorme rebel. Nu, door het internet kunnen we direct zien hoe Heftig deze ziener was, een nihilistische benadering van verlichting...De meest pure Zen, ver weg van alle New Age invalshoeken.  Je moet wel rijp zijn om een schock te krijgen op spiritueel niveau als je naar deze vrijdenker gaat luisteren! Vorm je eigen oordeel!

Maar eerst: Krishnamurti en Krishnamurti 

UG K kende JK, de bekende Krishnamurti goed, maar had een heel andere opvatting dan  de wereldleraar JK. Hoe anders dat hoor je in de eerste video. Verder wordt van UG gezegd dat hij ook bij Ramana Maharshi was, en hem een domkop vond….  Ramana is algemeen erkend als verlichte geest uit de Vedanta…Maar luister zelf:


 

Nu de man aan het woord in het beeld: 

In de tweede video zien we hoe Krishnamurti doorvraagt wat de interviewer eigenlijk wil…en laat daarbij zien dat alles wat hij zegt loze woorden zijn! Het antwoord op de vraag:What Will You Do With Enlightenment? Hij laat zien dat mensen verlichting najagen om zo alle roblemen op te lossen. Hij laat zien dat dat najagen totaal zinloos is, en juist problemen doet ontstaan.

This is it, it can not be anuthing else than this…this is the only reality..

Dan de neiging om helderheid te krijgen in het leven, de oorzaak van de verwarring:


 

De eindeloze drijfveer van ons om te begrijpen, is een van de motoren die ons afhoudt van het berusten in het zijn. Want het najagen van begrip legt het doel altijd in de toekomst… There is nothing to understand…

En: I do not want anything what they want me to want… zo begint Krishnamurti in de derde video hier:


 

There is nothing to change, so where is the need for teachings… Want, zo zegt hij, je hoeft niet te veranderen, je kan zo blijven en als je nergens heen wilt veranderen, kan je gewoon zo blijven als je bent, zonder ergens anders heen te willen evolueren…Je hoeft niemand anders te worden, dan wordt je een goedkope immitatie. Je bent uniek, precies zoals je bent….

Nu over willen en denken, in het Chinees bestaan voor beide woorden maar een woord:


 

Je kan niets van een ander krijgen, elk idee dat je iets moet doen om een bepaalde staat te bereiken, houdt je af van wie je bent. Een atheist is even erg als een theist. Ze willen alletwee iets bereiken, of iemand overtuigen. En een agnost zit op de scheidingslijn en wacht tot er iets bewezen wordt, waardoor hij of een atheist of een theist kan worden…. 

Al die vragen die mensen steeds stellen, dat komt omdat ze de antwoorden al hebben…Als er geen antwoorden zijn, komen er ook geen vragen…En Krishnamurti geeft aan dat de vragensteller eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd is in de antwoorden, totaal niet zelfs. 

Sluiten we af met de betekenis van het leven…


 

Berichten

 1. uselessguy@live.nl schreef:

  U.G. een rebel noemen doet hem onrecht. De termen verliching en Zen in verband met hem noemen zouden hem doen omdraaien in zijn graf (was zijn lichaam niet verbrand).

  Het gaat bij hem niet (in de eerste plaats) om wat hij te melden lijkt te hebben (hij noemde dit even nuttig als het blaffen van een hond).
  Nee, zijn leven (vanaf 1967) en woorden en daden zijn daden van een perfect mens. Hij was dan ook niet langer mannelijk of vrouwelijk en voorbij alles wat ooit gekend is en ooit gekend zal worden. Dit kan van geen leraar, goeroe, messias of wie dan ook voor of na hem gezegd worden. De rest zijn allemaal oplichters.

 2. uselessguy@live.nl schreef:

  U.G. een rebel noemen doet hem onrecht. De termen verliching en Zen in verband met hem noemen zouden hem doen omdraaien in zijn graf (was zijn lichaam niet verbrand).

  Het gaat bij hem niet (in de eerste plaats) om wat hij te melden lijkt te hebben (hij noemde dit even nuttig als het blaffen van een hond).
  Nee, zijn leven (vanaf 1967) en woorden en daden zijn daden van een perfect mens. Hij was dan ook niet langer mannelijk of vrouwelijk en voorbij alles wat ooit gekend is en ooit gekend zal worden. Dit kan van geen leraar, goeroe, messias of wie dan ook voor of na hem gezegd worden. De rest zijn allemaal oplichters.

 3. rudolf van Dam schreef:

  deze U G krishnamurti is een sociaal equivalent van een hoogspannings kabel in alles wat hij zegt….ik voel dat emphatisch aan….in alles wat ik ben ….
  in wat hij U G doet en heeft gedaan en heeft ondergaan en heeft veroorzaakt..dat is voor en van U G dat is zijn weg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.