Neo-Reichiaans lichaamswerk
Neo-Rechiaans lichaams- en ademwerk is een mooie ingang om vastzittende emoties en kwetsuren uit het verleden aan het licht te brengen en te verzachten.Wilhelm Reich (1896-1957) was psychiater en leerling van Freud. Hij richtte zich op de verdringing van emoties en gevoelens en de stoorissen die daardoor onstaan. Hij noemde het lichamelijk resultaat van deze verdringingen ‘pantserringen’, omdat de verhoogde spierspanningen in het lijf ons als het ware met een pantser beschermden tegen emotionele beschadiging, angst, pijn en verdriet. Door die blokkades wordt de vrije en natuurlijke adembeweging geblokeerd. Zo ontstaat een adempatroon alsof er constant stress is. Dit leidt dan weer tot pijn op de borst, beklemming, benauwdheid, vermoeidheid en depressie.
In het Neo-Reichiaans lichaams- en ademwerk wordt door middel van nieuwe ademhalingspatronen en aanrakingen blokkades opgeheven. Verdrongen en vergeten emoties en vastzittende lichamelijke spanningen kunen zo tot ontlading komen, tot catharsis.
In de twintiger jaren van de vorige eeuw begon Reich zich in toenemende mate te interesseren voor non verbale informatie. Reich liep namelijk tegen de grenzen van de psychotherapie op. Ondanks het feit dat enkele van zijn patienten precies inzagen hoe hun neurose geboren was, bleven de problemen bestaan. Reich ontdekte dat weerstanden in het lichaam liggen en niet door praten opgelost kunnen worden. In zijn werk ‘De functie van het orgasme" schreef Reich hierover:
‘Frustrated love generates destructive impulses and distress; and other distress is caused by the inhibition of destructiveness. Distress, on the other hand inhibits the expression of hate and love.’
Remming van het uiten van emoties leidt tot algehele stagnatie. En deze stagnatie legt zich vast in o.a. de spieren. Reich legde hiermee de basis voor emotioneel lichaamswerk. Hij probeerde het uiten van geremde emoties te bevorderen o.a. door ademwerk. Reich verbreedde ook het concept van sexuele energie, van een soort abstract libido, zoals Freud het zag, in een vitale, dynamische energie, de basis van alle emotionele processen. Het contact herstellen met het eigen lichaam en de eigen emoties was de basis van heling. Deze basis is de oorsprong van het emotioneel lichaamswerk dat tegenwoordig aangeduid wordt met neo-Reichiaans ademwerk.
Een voorbeeld van een oefening is het liggen op de rug, met de benen opgetrokken en de voeten stevig op de grond. Er wordt versterkt geademd door de open mond. De adem wordt met ondersteuning van muziek steeds intenser en de client wordt aangespoord om er geluiden bij te maken. Tevens kan er bij bewogen worden, vooral in de heupen. Zo ontstaat een dynamische oefening die vaak leidt tot intense emoties, bijvoorbeeld verdriet of kwaadheid. De therapeut moedigt de client dan aan om deze te uiten, zodat de stagnatie in het lichaam van deze emoties afneemt. Na een sessie voelt men zich over het algemeen als herboren.
Beoordeling
De waarde van neo-rechiaans ademewrk zal men zelf moeten onderzoeken, deze vorm krijgt geen stoplicht van IOCOB, omdat onderzoek naar de effecten van dit soort methoden op een traditionele manier eigenlijk onmogelijk is. Het lijkt een goede methode om bij diepliggende emoties te komen.
Literatuur
- Nick Totton & Ed edmonson; Reichiaans Lichaamswerk; Karnak, Amsterdam, 1991. ISBN: 9063500815. (oorspronkelijke titel: Reichian Growthwork).
- Myron Sharaf; Fury on Earth; Da Capo Press. ISBN: 0306805758
- Alexander & Leslie Lowen; Bio-energetische oefeningen; 1977. ISBN: 9063252997
- Reich, Wilhelm, Ueber einen Fall von Durchbruch der Inzestschranke in der Pubertät, Zeitschrift für Sexualwissenschaft,VII, 1920-1921 pp. 220-226.
- Reich, Wilhelm, Der Koitus und die Geschlechter. Zeitschrift für Sexualwissenschaft. VIII Band Januar 1922 10.Heft, pp. 343-352
- Reich, Wilhelm Der triebhafte Charakter. [Eine psychoanalytische Studie zur Pathologie des Ich] Vienna: Internationaler Psychoanalytischer Verlag, 1925. Neue Arbeiten zur ärtzlichen Psychoanalyse Nr. IV. Leipzig/Vienna/Zurich Octavo, 132pp. Erste Ausgabe.
- Reich, Wilhelm. Funktion Des Orgasmus: Zur Psychopathologie Und Zur Soziologie Des Geschlechtslebens. (Neue Arbeiten zur ärztlichen Psychoanalyse. Herausgegeben von Prof. Dr. Sigm. Freud. Nr. VI)1927. 206 pp.
- Reich, Wilhelm: Sexualerregung und Sexualbefriedigung, Muensterverlag, Vienna, III Auflage 1930 (1929).
Hallo,
Ik kwam op jullie site terecht. Interessant en ik wil gelijk een
toevoeging doen onder het kopje lichaamswerk. Jullie zijn vrij
uitgebreid, dus aanvullingen zijn wenselijk, lijkt me.
Beide zijn dans-vormen. 5-ritmen van Gabriella Roth en biodanza. Een
analyse heb ik nog niet gedaan. Ik wil zelf beginnen met de therapie 5-ritmen om te ontdekken wat het te bieden heeft.
Wellicht kunnen jullie deze toevoegen.
Hartelijke groet,
Alexander
Tegenwoordig wordt het transformational breathing genoemd.
Naar mijn eigen ondervinding is het inderdaad zo dat dit erg goed werkt om emotionele blokkades op te lossen, waarna er in je lichaam ook ontspanning optreedt. Ik vind het een mooie manier van werken, hoewel wel heel erg intensief.
met vriendelijke groet
Riet