Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Maatschappij > Innovatief Onderzoek CAM

Innovatief Onderzoek CAM

Share |
In de USA publiceerde het Institute of Medicine (IOM) een rapport over innovatieve wijzen om alternatieve geneeskunde te onderzoeken. Dat rapport werd besproken in de JAMA. Er was aandacht voor de zogenaamde n=1 studie, maar ook andere studie opzetten werden genoemd. Een belangrijk citaat: voor onze universiteiten "...sufficient" information about alternative treatments be incorporated into standard curriculum at the undergraduate, graduate, and postgraduate levels."....

Naast de n=1 studie noemt het rapport de "observational en cohort studies", "casecontrol studies", en de zogenaamde "preference RCTs". In deze laatste studievorm mogen patienten een voorkeur uitspreken voor een specifieke behandeling, terwijl patienten zonder voorkeur gerandomiseerd worden tussen andere behandelvormen.

Het rapport geeft ook aan dat het zinvol is te kijken of een bepaalde behandeling wel biologisch plausibel is, en of er al aanwijzingen zijn voor veiligheid.  Maar:…. even treatments without obvious biological plausibility should not automatically be excluded from study.

De commissie wees erop hoe belangrijk het is voor reguliere dokters en geneeskunde studenten om onderwijs te krijgen op dit gebied, daar vrijwel alle patienten alternatieve geneeskunde gebruiken. In de USA worden er al cursussen gegeven aan het merendeel van de universiteiten.

Het rapport beval aan dat  "sufficient" information about alternative treatments be incorporated into standard curriculum at the undergraduate, graduate, and postgraduate levels."

Misschien een tip voor Professor Plasterk, onze nieuwe minister? Wie weet, ondanks het feit dat hij adviseur geweest is bij de bekende vereniging tegen de K. Hij begrijpt misschien beter dan de bestuurderen van die vereniging dat de Amerikanen niet voor niets momenteel overal curriculi complementaire geneeskunde implementeren!

Bron

R. Voelker. IOM points to need for more research, regulation in alternative medicine. JAMA. 2005 Mar 9;293(10):1178-80.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.