Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Crohn > Crohn en acupunctuur

Crohn en acupunctuur

In 2007 verscheen een systematische bespreking van alle studies die gedaan zijn op het gebied van acupunctuur bij darmziektes. De acupunctuurnaald had in vrijwel alle studies een positief effect, en niet alleen op de kwaliteit van leven schalen, maar ook op ziekte-gerelateerde effecten. Wel bleek dat er een groot niet specifiek effect van de naalden te zien was in diverse studies.

Our systematic review reveals only a few clinical trials, thereof only four robust RCTs, that evaluate the effectiveness of acupuncture treatment in gastrointestinal disorders. The trials of higher methodological quality comprise the medical conditions IBS and IBD.

In both conditions, health related QoL improved remarkably after acupuncture, although there was no difference of QoL improvement between real and sham/placebo acupuncture. Altogether, in all trials where QoL or subjective symptoms were assessed, QoL/subjective symptoms improved in AC and SAC groups without signifi cant group differences.

In contrast to this, real acupuncture was significantly superior to sham acupuncture with regard to disease activity in the Crohn and Colitis trials. It is not possible to draw sure conclusions from the trials of other gastrointestinal diseases as they are all hampered by major methodological deficits.

Beoordeling

Acupunctuur is duidelijk zinvol en we begrijpen ook zo ongeveer het mechanisme, maar we kunnen de Crohn niet genezen! Daarom een groenoranje licht. 

 

Bron

Paul Enck. Acupuncture treatment in gastrointestinal diseases: A systematic review.World J Gastroenterol 2007 July 7; 13(25): 3417-3424 (World Journal of Gastroenterology ISSN 1007-9327)

 

Literatuur

 

Carr I, Mayberry JF. The role of acupuncture in the treatment of irritable bowel syndrome: a pilot study. Hepatogastroenterology 1997; 44: 1328-1330 

Kunze M, Seidel HJ, Stube G. Comparative studies of the effectiveness of brief psychotherapy, acupuncture and papaverin therapy in patients with irritable bowel syndrome. Z Gesamte Inn Med 1990; 45: 625-627

 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.