Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Acupunctuur bij darmontstekingen

Acupunctuur bij darmontstekingen

Bij darmontstekingen zoals Crohn en colitis ulcerosa kan acupunctuur een ondersteunende rol spelen bij de behandeling.

In 2004 werd door een groep onderzoekers van het ‘Department of Medicine I-Gastroenterology, Research Group for Alternative Medicine, Friedrich Alexander University of Erlangen-Nuremberg’ een studie gepubliceerd in het medische tijdschrift ‘Digestion’. In een gerandomiseerde, gecontroleerde, enkel blinde onderzoek werd acupunctuur op actieve punten gegeven, of op zinloze punten. Criteria voor effectiviteit waren de zogenaamde activiteitsindex van de darmen (CDAI), en de kwaliteit van leven, alsmede een aantal indicatoren voor ontstekingen, zoals (alpha(1)-acid glycoprotein en C-reactief proteine.

51 patienten met Crohn werden behandeld, 27 kregen echte acupunctuur, en 24 placebo acupunctuur. De patienten werden 10 maal in een periode van 4 weken behandeld. De resultaten lieten zien dat in de actieve groep de ontstekingsindex afnam van 250 +/- 51 tot  163 +/- 56 punten en in de placebo groep was dat  een afname van 220 +/- 42 naar 181 +/- 46 punten, een significant verschil (p = 0.003). In beide groepen nam de kwaliteit van leven toe en andere parameters lieten signifcante verschillen zien ten gunste van de acupunctuur ( bijvoorbeeld alpha(1)-acid glycoprotein daalde significant, p = 0.046).

De conclusie in de woorden van de auteurs was: 

Apart from a marked placebo effect, traditional acupuncture offers an additional therapeutic benefit in patients with mild to moderately active Crohn’s Disease.

Dezelfde groep auteurs heeft zich ook gericht op de waarde van acupunctuur bij de behandeling van colitis ulcerosa. Ook hier nam de ontstekingsindex af. Het was echter een kleine studie met slechts enkele tientallen patienten, die dus meer opgevat moet worden als een pilot onderzoek. De conclusie van de auteurs was:

Differences in efficacy between traditional acupuncture and sham acupuncture were small and significant only for CAI (inflammation activation Index) as the main outcome measure. Both traditional and sham acupuncture seem to offer an additional therapeutic benefit in patients with mild to moderately active Ulcerative Colitis.

Acupunctuur kan dus ondersteunend zijn bij dit soort aandoeningen. Men kan het beste een serie van 8-10 behandelingen ondergaan, liefst 2 maal per week en dan evalueren of er zinvolle effecten opgetreden zijn.

Definitieve studies ontbreken nog.

Literatuur

Joos S, Brinkhaus B, Maluche C, Maupai N, Kohnen R, Kraehmer N, Hahn EG, Schuppan D. Acupuncture and moxibustion in the treatment of active Crohn’s disease: a randomized controlled study. Digestion. 2004;69(3):131-9. Epub 2004 Apr 26.

Joos S, Wildau N, Kohnen R, Szecsenyi J, Schuppan D, Willich SN, Hahn EG, Brinkhaus B. Acupuncture and moxibustion in the treatment of ulcerative colitis: a randomized controlled study. Scand J Gastroenterol. 2006 Sep;41(9):1056-63.

Joos S. Acupuncture in the treatment of active Crohn’s disease – a randomised controlled study.Dtsch Zschr Akup 2001 ;44():206-206

Joos S ; Maluche C ; Maupai N ; Kohnen R ; Schuppan D ; Hahn EG ; Brinkhaus B  Acupuncture in the treatment of active Crohn’s disease – a randomised controlled study / Forschende Komplementärmedizin und Klassische Naturheilkunde 2000 ;7():43-43

Chen Zhongyin Treatment of ulcerative colitis with acupuncture. J Tradit Chin Med. 15/1 p. 231-233

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.