Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > IOCOB kerstboodschap van Von Feyermorgen

IOCOB kerstboodschap van Von Feyermorgen

Von Feyermorgen haalde in zijn Kerstvoordracht de Duitse wetenschapstheoreticus professor T. Adorno aan met zijn: "Es gibt kein Richtiges im Falschen". De strijd die binnen de geneeskunde gestreden wordt tussen voor- en tegenstanders (over welk thema dan ook), zo liet Adorno weten, is een gevecht tussen 'die Eigengruppe und die Fremdgruppe'. Dit gevecht dat bij voetbal, het voorbeeld van Adorno, zo schokkend op de tribune waarneembaar is, is een sociologisch fenomeen dat ook in de wetenschap op een mildere wijze herkenbaar is. De welles-nietes discussie lijkt van het 3-jarige niveau weliswaar in vorm geëvalueerd, maar qua structuur in het geheel niet. De argumenten om gelijk te hebben en te krijgen worden vrijwel altijd erbij gesprokkeld, en het vereist een groot karakter om van standpunt te kunnen veranderen. Anderen zien dat snel als kameleon-gedrag, om de eigen rigiditeit zo te vergoeilijken. 

De argumentatie-kliniek en Watzlawick

Ook wees hij op de persiflage van het argumenteren, dat we soms ook in ons kikkerland wel herkennen, zoals Monthy Pyton dat zo mooi transparant maakte in zijn argumentatie-kliniek:

De voordracht van Adorno, waarop Von Feyermorgen wees vinden we hier:

Als men het wetenschappelijke discours, zoals dat in de wetenschapsfilosofie genoemd wordt, beziet vanuit de invalshoek die Adorno schildert, dan vallen de schellen van de ogen. Zo wees Von Feyermorgen ook op de voordracht van zijn collega, de beroemde prof. dr. Paul Watzlawick, die aangaf dat de in India heilige Swami hier in het westen als katatone schizofreen gediagnosticeerd zou worden. Het strijden over wie gelijk heeft wordt door zijn voorbeelden op een hoger plan gebracht.


 

Watzlawick vertelt in de voordracht, aangegeven door Von Feyermorgen, dat absolute opvattingen niet meer kunnen bestaan, daar alles constant door nieuwe ideeen vervangen wordt, en daarom de Pure Wetenschap, de Wetenschappelijke Waarheid en de EBM allemaal constructen zijn. Constructen van de Eigengruppe, die natuurlijk altijd het gelijk aan haar zijde meent te vinden…

Een ei hoort erbij? 

Tenslotte wees Von Feyermorgen op de argumentatie rondom het te hard gekookte ei, dat een duidelijk mene mene tekel in de filosofie is, en een excellent voorbeeld van argumentatie-theorie. Deze verwijzing helpt om een en ander in perspectief te zien, zo meende de hooggeleerde:


 

De Kerstvoordracht van Von Feyermorgen was weer zeer boeiend, en de kleine lezertjes van de tegenpartij hebben inmiddels ongetwijfeld rode oortjes gekregen.

Een goed 2011 gewenst door IOCOB, met wat meer relativiteit en respect in de ransel! 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.