Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Het heilige geloof in EBM is doorgeslagen

Het heilige geloof in EBM is doorgeslagen

Het heilige geloof in EBM is doorgeslagen, dat zegt niet alleen de voorzitter van IOCOB, maar ook de hoofdredacteur Ben Crul in Medisch Contact van 18 maart 2010. Hij zet enkele duidelijke vette vraagtekens bij de EBM, geheel in lijn met de kritiek van IOCOB het laatste jaar en de visie van professor Ludwig von Feyermorgen hier op deze website. Wat zegt Crul verder? 

Evidence-based medicine, hoe bejubeld ook, heeft zijn schaduwkanten. Het kan nodeloos stagneren. We durven vaak iets niet te doen (en mogen dat ook niet) als het effect niet onomstotelijk bewezen is.

Eerst is namelijk de wetenschap aan de beurt. En pas als die na vele jaren klaar is, kunt u in uw praktijk misschien iets met de resultaten doen. Een oerveilige gang van zaken, dat wel. Bij de introductie van nieuwe medicijnen geen slechte zaak, maar het heilige geloof in EBM is doorgeslagen.  

De patient gaat voor! 

Ja, het heilige geloof in EBM is zeker doorgeslagen ten nadele van menige patient. Geloof dat is verworden tot verafgoding van EBM. Als een neuroloog geen baclofen meer mag geven aan een patient met MS en pijnlijke spasmen, omdat het niet onomstotelijk bewezen is, maar wel werkt, wat doe je dan? Juist, een goede arts lapt die afwezige bewijzen gewoon aan zijn laars. De patient gaat voor!

Voor het bewijs van geleerden die in witte zolderkamers van wetenschap studies uitgedacht hadden, met negatieve resultaten waar wij op de werkvloer niet op zitten te wachten. Studies die bovendien qua design meestal geheel onzinnig zijn. Wetenschappelijk hoogst boeiend, maar voor de praktiserende arts en de patient die hij wil helpen zinloos. 

Dat gaven grote vrijdenkers in de medische wetenschap, zoals Sir Ian Chalmers en de professoren Ioannides en Von Feyermorgen in 2009 al verschillende malen aan.

In de gerelateerde artikelen hieronder ziet u vele bewijzen dat EBM geheel ten onrechte een kerkelijke status heeft gekregen. Dat zegt nu ook de hoofdredacteur van Medisch Contact… 

Von Feyermorgen, IOCOB en Resurrection 

Von Feyermorgen is de drijvende kracht achter de nieuwe kring van critici op de pretenties van de moderne geneeskunde, de EBM. Deze kring noemt zich Resurrection omdat ze een nieuwe inclusieve medische wetenschap tot stand wil brengen, die zich alleen richt op wat zinvol is voor de patient. Alle discussies over alternatief en regulier willen ze overboord zetten als relicten van een oud zwart-wit denken. Hun uitgangspunt wordt verwoord in het manifest Resurrection Modern Medicine (RMM): 

Medical science stands accused of providing an incomplete understanding of health because it is founded on linearity, reductionism, and positivism. 

Ze stellen in hun manifest dat het tijd wordt voor een totale herorientering op medische feiten en medische wetenschap:

Good evidence is often deficient in many areas, and lack of evidence and lack of benefit are not the same, aldus het manifest.

Door het werk dat IOCOB in Nederland doet, is een van haar bestuursleden gevraagd mede zitting te nemen in Resurrection. Zo heeft onze stichting de mogelijkheid om vaker met Professor Von Feyermorgen van gedachten te wisselen. Zijn opvattingen over de hedendaagse medische wetenschap zijn zeer kritisch en liberaal, en onze stichting zal de mogelijkheid krijgen zijn baanbrekende analyses in Nederland te presenteren. Binnenkort zal dokter Ben Crul ook gevraagd worden zitting te nemen in Resurrection.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.