Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Wel evidence maar geen kennis..

Wel evidence maar geen kennis..

En dan is er voldoende evidence om te behandelen, maar dan weten 9 van de 10 artsen niet hoe ze moeten handelen. Dan schiet dat EBM ook niet op dus. In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 26 september 2009 de schokkende resultaten van een onderzoek naar de parate kennis van radiologen over allergische reacties die kunnen optreden na het inspuiten van contrastmiddelen. Zou je toch zeggen dat ze dat toch zouden moeten weten. Mis, vrijwel 90% van alle ondervraagde radiologen wist niet hoe je ernstige allergieen, die levensbedreigend zijn, moet behandelen. 

Radiologen weten niet hoe allergische reacties te behandelen 

Na honderden radiologen bevraagd te hebben over de beste behandeling van ernstige reacties op roentgencontrastmiddelen bleek:

Geen enkele radioloog gaf het gewenste antwoord wat betreft de beschikbare concentratie, de wijze van toediening en dosering. Slechts 11% wist welke concentratie beschikbaar is en welk materiaal nodig is voor toediening. Er was meer sprake van over- dan van onderdosering. 

Dat is toch ook wat, bestaat er een duidelijke EBM van hoe te behandelen, en dan weet 9/10 van de specialisten niet hoe dat moet. Wederom…hoezo wetenschappelijke geneeskunde? 

Bron: Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:A881  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.