Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Wetenschap faalt met nieuwe pijnstillers

Wetenschap faalt met nieuwe pijnstillers

Heel veel geld en veel tijd hebben de laatste halve eeuw op het gebied van nieuwe pijnstillers geen zoden aan de dijk gezet. Aspirine en opiaten zijn nog steeds de stokpaardjes van de wetenschappers en vele tientallen varianten verschenen, maar vrijwel geen doorbraak met nieuwe middelen.

50 jaar onderzoek naar pijnstillers en vrijwel geen vooruitgang!

Een halve eeuw onderzoek naar nieuwe pijnstillers, en de meeste wetenschappelijke studies gaan nog steeds over aspirine en morfine, pijnstillers van meer dan een eeuw oud, die bovendien bij veel soorten pijn, zoals neuropathische pijn, vrijwel niet werken. Nog al beschamend al met al. Miljarden onderzoeksgeld en we komen niet erg veel verder dan die oude beestjes.

De titel van een artikel dat vandaag verscheen was: de ontwikkeling van pijnstillers gedurende de laatste halve eeuw: geen duidelijke doorbraak!

Dat is nogal wat. Hoe kwam de autheur daar bij? Hij vond 59 pijnstillers die in de laatste 50 jaar op de markt gebracht werden, en daar waren maar heel weinig bij met een echt nieuw werkingsmechanisme. Het merendeel van de publicaties over zogenaamde nieuwe pijnstillers ging over stoffen die lijken op aspirine en morfine.

En het duidelijkste resultaat was een enorm aantal wetenschappelijke publicaties, maar weinig relevants dus voor de patient. Dat doet me denken aan de definitie die we ooit hadden voor een wetenschappelijke publicatie: Een wetenschappelijke publicatie is het gevolg van het stoppen van een nieuw molecuul in een rat… Of met zijn woorden:

Very intensive research efforts directed at diverse molecular targets related to pain mechanisms produced thousands of publications, but those efforts have not yet yielded new analgesics with sufficient effectiveness to change the share of publications on opioids or nonsteroidal antiinflammatory drugs.

Hij eindigde zijn pesimistische visie met:

 "lack of real breakthroughs in analgesic drug development despite intense research efforts. Possible factors contributing to the apparent drought of novel analgesics are discussed."…. [1]

Tja ja, wetenschappelijke vooruitgang dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.