Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Over de Rand: perspectief op wetenschap

Over de Rand: perspectief op wetenschap

boom De wetenschap is licht verkokerd. We denken volgens dezelfde denkmodellen en proberen problemen op te lossen volgens oude recepten. Subsidies gaan naar geetableerde onderzoeksscholen en een netwerk van collega's beoordeelt de aanvragen. Vreemde eenden in de bijt hebben minder kans op onderzoeksgelden. Laterale onderzoeksbenaderingen zijn daardoor zeldzaam geworden. Terwijl we uit de geschiedenis van de wetenschappen weten, dat fundamentele verschuivingen van inzichten veelal door scherpe geesten buiten de bekende broederschap der geleerden te weeg gebracht werden. Think out of the Box. Lateraal denken, door Eduard de Bono in de vorige eeuw ontwikkeld. Creativiteit en innovaties. Belangrijke elementen binnen de wetenschap. Nu is een interuniversitaire groep opgericht, onder anderen door de Wageningse oud-hoogleraar Jan Diek van Mansveld, met de mooie naam Over de Rand.

Uit de website in oprichting citeren we:

De Initiatiefgroep Over de Rand (OdR) is opgericht door: Jan Diek van Mansvelt, Jan van Gils en Peter Jan van Leeuwen.

Wij streven ernaar om samen met studenten, promovendi en wetenschappers, concreet te werken aan een verruiming van de wetenschappen. Het gaat daarbij om een toenemende bewustwording van de doelen en waarden van waaruit je als mens & wetenschapper handelt, in relatie met de onderzoek- en denkmethoden die je toepast. Deze bewustwording maakt het mogelijk dat ook andere dan de nu veelal gangbare fysicalistische of materialistische onderzoeksbenaderingen aan bod kunnen komen.

Dit is vooral urgent voor onderwerpen die met de levende natuur en/of met het ik-bewustzijn van de menselijke geest te maken hebben. Uiteindelijk kan dit tot in ons praktische doen en laten leiden tot een bewustere bijdrage aan een ecologisch duurzame en ethisch sociale ontwikkeling van onze leefwereld. Hiertoe willen wij door middel van symposia en colleges u kennis laten maken met academisch actieve wetenschappers die hun verkenning van de grenzen van de wetenschap met u willen delen.

In de intercollegiale colloquia willen we academisch actieve promovendi en leidinggevende wetenschappers, die zich kritisch opstellen ten opzichte van de heersende paradigmata, bijeenbrengen om via positief-kritische discussie van en aan elkaar te leren.

Daarmee willen wij bijdragen aan de ontwikkeling van een kritisch wetenschapsbewustzijn dat de naam van academia, de universiteit, eer aan doet en de promovendi en stafleden in hun individuele ontwikkeling van kennis en inzicht steunt. In voorbereiding zijn symposia in Amsterdam, Wageningen en Utrecht.

Klankbord groep: Dr. Reinout Amons Drs. Leo van der Burg † Prof. Dr. Klaas van Egmond Prof. Dr. Hans Gerding Mr. Johan G. Gomes Prof. Dr. Dieter Hammer Drs. Jana Loose Prof. Dr. Ilja Maso Dr. Bas Pedroli.

Bron

Over de Rand

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.