Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Maatschappij > EBM, de achterkant van het verhaal

EBM, de achterkant van het verhaal

Share |
De moderne, hedendaagse en reguliere geneeskunde is gebaseerd op uitslagen van goed gecontroleerd onderzoek, en de richtlijnen voor de behandeling die daaruit voortvloeien. Dat klinkt mooi. Evidence Based Medicine, EBM heet dat. Elders op deze website besteedden we al aandacht aan de problemen, zoals grote experts van de EBM dat zien: de professoren Ioannides en Chalmers. Nu een kijkje in de keuken via een andere invalshoek.

Wist u dat laag gedoseerde haloperidol heel goed werkt tegen misselijkheid en braken na de operatie? Dat is een stukje kennis van de wat oudere anesthesisten, die schrijven dan gewoon 1 mg haloperidol voor. Super goedkoop, 30 cent per pil of minder. Dat werkt goed. Verder verdient niemand iets met het voorschrijven van een zo goedkoop en generisch middel. Er is ook geen enkele farmaceutische industrie in geinteresseerd, want het is al lang uit de oktrooi periode. Dus er worden geen miljoenen meer geinvesteerd in onderzoek naar de effectiviteit van haloperidol bij braken. Dat is een ervaringsfeit voor anesthesisten en berust niet op groots opgezet onderzoek.

Dan verdwijnt een super goedkoop en effectief middel uit de richtlijnen. En wat komt erin? Juist: zeer dure en moderne middelen, zoals een modern antibraak middel: 5 euro per pil. Meer dan 10 maal zo duur dus… Volgens een recente bijeenkomst van neurologen en anesthesisten (oktober 2007) schrijft men langzamerhand haloperidol uit de richtlijnen van de behandeling van misselijkheid en braken. Het is niet Evidence Based genoeg… Dat klopt want een gerandomiseerd dubbelblind onderzoek zal niet meer gedaan worden, en de stof is te oud en al te lang op de markt. Dat betekent dat het onderzoek naar haloperidol bij braken ook erg oud is, en die studies waren dus nooit "goed gecontroleerd". Bij moderne zogenaamde antibraak middelen is natuurlijk wel veel goed onderzoek gedaan.

Dus zuiver op basis van de Evidence, moet je haloperidol laten vallen uit de richtlijnen, terwijl het een goed en effectief middel is..uit de oude doos.

Aldus experts op een bijeenkomst gericht op neuropathische pijn in Maarssen op 4 oktober 2007.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.