Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Diabetes > Diabetes en biofeedback

Diabetes en biofeedback

Biofeedback is gebaseerd op de zogenaamde operante conditionering. Bij deze vorm van behandelen worden signalen gebruikt om wenselijk gedrag, en ook bepaalde fysiologische functies (zoals hartslag en bloeddruk), te optimaliseren. In een recente studie bleek een bepaalde vorm van biofeedback zinvol te zijn bij patienten met suikerziekte.

Biofeedback als relaxatie lijkt een positief effect te hebben bij patienten met diabetes, en het leidt tot significante afname van de bloedsuikerspiegels.

In een kleine studie werden 39 patienten met diabetes type II gerandomiseerd in een biofeedbackgroep of een voorlichtingsgroep. De biofeedbackpatienten kregen 10 sessies, elke week een sessie met ontspanning,biofeedback en stress-management.[1]

Biofeedback en de relaxatie leidden tot een significante afname in het gemiddelde suikergehalte van het bloed en de gemiddelde spierspanning in vergelijking met de controle groep. De effecten hielden aan, ook 3 maanden na het experiment.

Ook in patienten met diabetes type I zijn positieve resultaten gemeld na de behandeling met biofeedback.[2]

Referentie

[1] McGinnis RA, McGrady A, Cox SA, Grower-Dowling KA. | Biofeedback-assisted relaxation in type 2 diabetes. | Diabetes Care. | 2005 Sep;28(9):2145-9.

[2] McGrady A, Bailey BK, Good MP. | Controlled study of biofeedback-assisted relaxation in type I diabetes. | Diabetes Care. | 1991 May;14(5):360-5.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.