Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Diabetes > Suikerziekte en supplementen

Suikerziekte en supplementen

In het algemeen worden de hierna volgende supplementen aanbevolen op basis van wetenschappelijke bewijsvoering; deze supplementen worden ook vaak in overzichtsartikelen genoemd. Van belang is goed te beseffen dat deze supplementen de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen. Bespreek met uw arts, als u deze supplementen wilt gaan gebruiken.

Zinvolle supplementen bij Diabetes

Deze stof heeft een bewezen nut op basis van diverse grote studies en alfa-liponzuur wordt in Duitsland ook als geneesmiddel bij diabetische neuropathie erkend en voorgeschreven. De stof ondersteunt ook de suikerstofwisseling.

ALCAR heeft een duidelijk effect op algemene vermoeidheid. Uit een recente studie (2005) bleek dat er ook positieve effecten op de pijn bij diabetische neuropathie waren; de aanbevolen dosering is dan 1000 mg/dag

Het enzym Q10 werkt als een antioxidant en wordt door diverse experts genoemd als een belangrijke mogelijkheid om de wanden van bloedvaten bij DM te beschermen. Verder verlaagt Q10 de bloeddruk een weinig en verbetert de stof de suikerstofwisseling. De toevoeging van Q10 aan een behandelschema bij DM bleek dat deze toevoeging veilig was en geen ontregeling gaf.

 Andere supplementen, niet duidelijk bewezen zinvol

  • Chroompicolinaat 200-1000 μ/dag

Een studie onder 50 DM type II patiënten liet zien dat de patiënten een lager chroomgehalte in het bloed hadden dan gezonde mensen. Suppletie met 400 μg chroom (als chroompicolinaat gedurende 12 weken) gaf een significante verbetering van het chroomgehalte in het bloed en de glucosespiegel. Ook bleef het HbA1C gehalte in de met chroom behandelde groep constant, terwijl dat in de placebogroep significant steeg van 7,2% naar 7,9%. HbA1C geeft de gemiddelde bloedsuikerspiegel weer over een periode van 3 maanden.

Chroom zouten zoals deze zijn echter niet helemaal onbesproken, de lange termijn veiligheid is niet bekend. En er zijn wel eens nare bijwerkingen gemeld.

  • Magnesium

Suppletie met magnesium (gedurende 12-16 weken oraal 250-600 mg per dag) blijkt de insulinegevoeligheid en metabole regulatie bij DM te verbeteren, evenals het lipidenprofiel. In het algemeen raden experts het echter af om bij elke DM patiënt routinematig magnesium te geven.

Algemene Literatuur

Berichten

  1. egbert schreef:

    http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/patient-coenzymeq10.html
    Scrol helemaal naar beneden: Q10 lijkt niet werkzaam bij diabetes.
    In het algemeen: je zou overeenkomst verwachten tussen Natural Standard (http://www.naturalstandard.com/)en IOCOB, of een commentaar waarom IOCOB in een specifieke situatie tot een ander oordeel komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.