Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Diabetes > Salacia oblonga bij diabetes

Salacia oblonga bij diabetes

salaciaSalacia oblonga is een kruid uit India, dat daar bekend staat als Ponkoranti. Het kruid is al eeuwen bekend binnen de Ayurveda als een zinvolle behandeling bij diabetes. Modern onderzoek maakt het zeer waarschijnlijk dat dat ook zo is. Het kruid kan ingezet worden bij de behandeling van type 2 diabetes. Ook kunnen positieve effecten gezien worden op overgewicht. Salacia oblonga groeit in India en op Sri Lanka, en bindt zich aan darmenzymen. Deze enzymen, de alfa-glucosidasen, breken de koolhydraten in de darm af. In die zin lijkt het werkingsmechanisme veel op de reguliere middelen acarbose en miglitol.

In een dosis werkingsstudie uit 2005 werd duidelijk dat de werkzame dosis 1000 mg was. Deze dosis had duidelijk effect op het insuline gehalte van het bloed en het glucose gehalte. Deze namen af met ongeveer 20-30%. De onderzoeker Steve Hertzler van die studie merkte op:

"These kinds of reductions are similar to what we might see with prescription oral medications for people with diabetes,"

Een studie die door de farmaceutische industrie Abbott gedaan werd, bevestigde de werkzaamheid van de plant.[1]

Het lijkt erop dat bepaalde Ayurvedische preparaten, die naast Salacia ook andere kruiden bevatten, een nog beter effect zouden kunnen hebben. Zo werd in een dierexperiment gevonden dat het ‘Ilogen-Excel’, dat 8 planten bevat (Curcuma longa, Strychnos potatorum, Salacia oblonga, Tinospora cordifolia, Vetivelia zizanioides, Coscinium fenestratum, Andrographis paniculata and Mimosa pudica) een zeer duidelijk effect had op de suikerstofwisseling. [2]

Ook andere Ayurvedische plantenpreparaten lijken zinvol te zijn bij suikerziekte. [3]

Diermodellen steunen deze opvatting. [4][5]

Beoordeling

Ayurvedische artsen werken al lang met dit kruid, en er zijn zowel dierexperimentele als therapeutische studies die de werking ondersteunen. Vandaar groen-oranje. Wel bevelen we aan dit soort preparaten via een arts te laten voorschrijven. 

Referentie

[1] Williams JA, Choe YS, Noss MJ, Baumgartner CJ, Mustad VA. | Extract of Salacia oblonga lowers acute glycemia in patients with type 2 diabetes. | Am J Clin Nutr. | 2007 Jul;86(1):124-30.

[2] Umamaheswari S, Mainzen Prince PS. | Antihyperglycaemic effect of 'Ilogen-Excel', an ayurvedic herbal formulation in streptozotocin-induced diabetes mellitus. | Acta Pol Pharm. | 2007 Jan-Feb;64(1):53-61.

[3] Babu PS, Stanely Mainzen Prince P. | Antihyperglycaemic and antioxidant effect of hyponidd, an ayurvedic herbomineral formulation in streptozotocin-induced diabetic rats. | J Pharm Pharmacol. | 2004 Nov;56(11):1435-42.

[4] Akase T, Shimada T, Harasawa Y, Akase T, Ikeya Y, Nagai E, Iizuka S, Nakagami G, Iizaka S, Sanada H, Aburada M. | Preventive Effects of Salacia reticulata on Obesity and Metabolic Disorders in TSOD Mice. | Evid Based Complement Alternat Med. | 2011;2011:484590. doi: 10.1093/ecam/nep052. Epub 2011 Jun 23.

[5] Yoshino K, Miyauchi Y, Kanetaka T, Takagi Y, Koga K. | Anti-diabetic activity of a leaf extract prepared from Salacia reticulata in mice. | Biosci Biotechnol Biochem. | 2009 May;73(5):1096-104. Epub 2009 May 7.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.