Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Diabetes > ALCAR voor DM

ALCAR voor DM

In een dubbelblinde studie met meer dan 300 patienten bleek dat het voedings supplement ALCAR, acetyl-L-carnitine een zinvolle bijdrage kan leveren bij diabetische neuropathie. Patienten werden opgeladen met intraveneus ALCAR en daarna doorgestart met 4 dd 500 mg ALCAR. Na een jaar werden de patienten die ALCAR in hebben genomen vergeleken met placebo. De resultaten van deze studie waren boeiend, ALCAR had zowel meetbare effecten op de zenuwgeleiding, als positieve effecten als pijnstiller.

Na 6 maanden en na 1 jaar waren de beide groepen vergeleken, met duidelijk significant verschil ten gunste van de ALCARgroep op de pijn en de zenuwgeleiding. Deze effecten maken Acetyl-L-carnitine tot een zinvol supplement. [1]

De stof bijkt ook in andere studies een pijnstillende werking te hebben bij patiënten met diabetische neuropathie. [2][3]
Verder kan ALCAR de stofwisseling bij diabetes positief ondersteunen.[4]

Diabetespatienten met complicaties, zoals neuropathie, hebben significant een lagere concentratie vrije carnitine in het bloed ten opzichte van diabetespatienten die geen complicaties hebben.[5] Ook patienten die insuline spuiten is de carnitine bloedspiegel minder hoog dan patienten met diabetes die orale anti-diabetica innemen.

ALCAR heeft invloed op verschillende verschillende mechanismen. Deze stof helpt om beschadigde zenuwcellen te herstellen, vermindert oxidatieve stress, ondersteunt DNA synthese in de mitochondrieen, en verhoogt de zenuw groeifactor in de zenuwen.[6] De stof heeft een belangrijke functie in het lichaam en vandaaruit een veelheid aan effecten.

structuur van ALCARAcetyl-carnitine is jarenlang en veel onderzocht in veel experimentele modellen (dierproeven en celkweken) en bij uiteenlopende aandoeningen. Het is een stof die opgebouwd wordt uit aminozuren en gemaakt wordt in lever en nieren. Het meeste acetyl-l-carnitine in ons lichaam komt voor in de spieren en de hartspier. Vandaar ook dat het acetyl-l-carnitine rijkste voedsel rood vlees is.

Werking van acetyl-L-carnitine in de cel

Acetyl-l-carnitine werkt in de cel mee aan het leveren van energie. Voor die energieleverantie zijn vooral vetzuren belangrijk. Deze worden geactiveerd aan de buitenkant van de mitochondrien (energiefabriekjes van een cel), en worden verbrand (geoxydeerd) in de mitochondrien. Omdat vetzuren niet eenvoudig door de membraan van mitochondrien naar binnen kunnen gaan, is hiervoor een transportmechanisme nodig. Hierbij speelt acetyl-L-carnitine een rol. Vetzuren worden gekoppeld aan carnitine. Op deze wijze kunnen de vetzuren de celmembraan passeren en verbrand worden in het mitochondrium. Uit experimenten met zenuwcellen in celkweken blijkt verder dat acetyl-l-carnitine een beschermende werking heeft tegen allerlei schadelijke invloeden. Bijvoorbeeld tegen bepaalde neurotransmitters die bij een beroerte en het hartinfarct een pathologische rol spelen (de neurotransmitters die zich binden aan de zogenaamde NMDA receptor).

Experimentele studies naar effecten van acetyl-L-carnitine.

In recente diermodellen blijkt dat ALCAR de zenuwcellen beschermt. [8] De stof beschermt ook de mitochondrien tegen beschadigingen door zogenaamde radicalen. Door zuurstof worden er radicalen gevormd, moleculen die zich hechten aan weefsel en ‘radicaal’ schade veroorzaken. Dat klinkt raar, maar zuurstof kan lichaamseigen moleculen negatief beinvloeden. Dat wordt dan zuurstofschade genoemd. Er zijn twee enzymen die zuurstofschade in de cel tegen kunnen werken, het zogenaamde heme oxygenase-1 en het endotheliale NO synthase. Deze beide enzymen worden op DNA niveau direct gestimuleerd door carnitines.[9]

Andere neuropathieen

Acetyl-l-carnitine is onderzocht bij de perifere neuropathie (pijn en gevoelsstoornissen van zenuwen in benen en armen) die kan ontstaan door het geven van HIV-remmers (bijvoorbeeld ddC). In een kleine studie met eenentwintig AIDS patienten die meer dan een jaar behandeld werden, bleek dat acetyl-l-carnitine bij driekwart van de patienten de neuropathie verbeterde. In een andere studie bleek dat men de beschermende werking van de stof ook microscopisch kon waarnemen in huidbiopten.[10]

ALCAR blijkt ook bij ratten de zenuwcellen te beschermen tegen de bijwerkingen van bepaalde chemokuren voor kanker[11] en zijn er aanwijzingen dat deze bescherming optreedt bij kankerpatienten die een chemokuur ondergaan. [12][13]

Bijwerkingen en interacties

De bijwerkingen zijn in het algemeen gering; soms treden o.a. op: slapeloosheid, allergische reacties, pijn op de borst, misselijkheid, stemmingsstoornissen en diaree bij grote inname. Liefst innemen na het ontbijt. 

Pas op met inname van acetyl-L-carnitine bij hypothyreoidie aangezien ALCAR het effect van thyroxine (T3 en T4) kan verminderen.[14] ALCAR lijkt ook bloedontstollingseffecten van Warfarine (acenocoumarol) te versterken wanneer meer dan 1 gram per dag wordt ingenomen.[15] Raadpleeg dus altijd uw arts wanneer u ALCAR wilt gebruiken. 

Beoordeling

Omdat ALCAR al heel lang gebruikt wordt, een veilig bijwerkingenpatroon heeft en bij bepaalde indicaties een zinvolle bijdrage kan leveren, krijgt dit supplement een groenoranje stoplicht. De meest voor de hand liggende dosering is circa 2 gram per dag (4 capsules van 500 mg). Aangezien er weinig bijwerkingen te verwachten zijn, en de effectiviteit in meerdere studies positief is, een groen-oranje stoplicht. Een tweede grote positieve studie zou de balans helemaal laten omslaan naar groen.

Meer informatie

Monografie van Acetyl-L-Carnitine

Referentie

[1] De Grandis D, Minardi C. | Acetyl-L-carnitine (levacecarnine) in the treatment of diabetic neuropathy. A long-term, randomised, double-blind, placebo-controlled study. | Drugs R D. | 2002;3(4):223-31.

[2] Sima AA, Calvani M, Mehra M, Amato A | Acetyl-L-Carnitine Improves Pain, Nerve Regeneration, and Vibratory Perception in Patients With Chronic Diabetic Neuropathy. An analysis of two randomized placebo-controlled trials | Diabetes Care | 2005 Jan: 28(1):89-94.

[3] Quatraro A, Roca P, Donzella C, Acampora R, Marfella R, Giugliano D. | Acetyl-L-carnitine for symptomatic diabetic neuropathy. | Diabetologia. | 1995 Jan;38(1):123.

[4] Mingrone G. | Carnitine in type 2 diabetes. | Ann N Y Acad Sci. | 2004 Nov;1033:99-107.

[5] Tamamo?ullari N, Sili? Y, Iša?asio?lu S, Atalay A. | Carnitine deficiency in diabetes mellitus complications. | J Diabetes Complications. | 1999 Sep-Dec;13(5-6):251-3.

[6] Vanotti A, Osio M, Mailland E, Nascimbene C, Capiluppi E, Mariani C. | Overview on pathophysiology and newer approaches to treatment of peripheral neuropathies. | CNS Drugs. | 2007;21 Suppl 1:3-12; discussion 45-6.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.