Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Energetisch > Buqi: vorm van externe Qigong

Buqi: vorm van externe Qigong

transformatie, inkt op papier, JMKHBuqi is een vorm van 'healing' en komt uit de traditionele Chinese healing-methodes van de externe Qigong. Dr. Shen Hongxun is de grondlegger van de Buqi en heeft zijn observaties uit China uitgewerkt tot een healingsysteem, waarin de Westerse benadering en de traditionele Chinese invalshoeken worden gecombineerd. Hij heeft de medthode volgens overleveringen geleerd van o.a. zijn grootvader.

De Buqi-healer maakt volgens de theorie achter de healingsmethode gebruik van drie vormen van menselijke vitale kracht, die omschreven worden als: vibratiekracht, spontane bewegingskracht en mentale kracht. Zonder de patient aan te raken, worden deze krachten toegepast op speciale punten van het lichaam die aansluiten bij de inzichten vanuit de Chinese energetica. Er bestaat een opleiding van een jaar tot Buqi therapeut. 

Buqi lijkt een variant te zijn van externe qigong, die nog veel in Chinese ziekenhuizen gevonden kan worden. Ook zitten er elementen in uit de bioenergetica. Dat zijn de spontane bewegingen die tijdens een sessie ontstaan, en die samenhangen met ontladingen vanuit het centrale zenuwstelsel. Trillen, schudden en andere bewegingen kunnen voorkomen en helpen bij ‘de resetting van het hele systeem’. Een soort catharisis vanuit het lichaam, zo zou het gezien kunnen worden.

In het filmpje zien we een therapeut deze vorm van externe qigong demonstreren. De therapeut legt uit wat het is, en noemt het natural qigong. Ze claimt dat deze vorm van qigong ook via de telefoon kan werken, maar dat lijkt ons wat sterk…Goed onderzoek naar deze methode is nooit gedaan.


 

Maar waar externe Qigong gepaard gaat met ruim opgezette bewegingen van de handen over het lichaam van de patient, zijn de bewegingen bij de Buqi healer minder uitbundig en meer geconcentreerd.  In hoeverre er sprake is van externe qigong, zoals we dat uit China kennen of een versterkt placebo respons is niet echt onderzoekbaar. Voorts spelen hoogst waarschijnlijk sjamanistische elementen tijdens sessies een rol, omdat de therapeut met handgebaren en geluiden de ziekmakende Qi verwijdert.

Dr Shen Hongxun kwam volgens zeggen op jonge leeftijd in contact met deze kennis via zijn grootvader Shen Baotai en Professor Yao Huanzhi. Hij besteedde 30 jaar aan onderzoek op dit gebied en ontwikkelde deze kennis tot een nieuw behandelsysteem, de Buqi.

Beoordeling Buqi

De waarde van Buqi zal men zelf moeten onderzoeken. Buqi krijgt geen stoplicht van IOCOB, omdat onderzoek naar de effecten van dit soort methoden op een traditionele manier eigenlijk onmogelijk is. Er bestaat geen wetenschappelijke literatuur over de methode.

Bron

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.