Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Lichaamswerk > Mensendieck therapie

Mensendieck therapie

Mensendieck therapie wordt ingezet om mensen met pijnklachten samenhangend met het houdings- en bewegingsapparaat meer bewustwording te geven van het eigen lijf. Het is een actieve oefentherapie, net zoals de Cesar therapie.

Mensendieck sessieDe patiënt leert beter te bewegen en te ontspannen via oefeningen voor de spiegel. Zo wordt weer opnieuw geleerd hoe je beter kunt zitten, lopen, staan, liggen, tillen, bukken en dragen. Door de nieuwe en de gecorrigeerde bewegingsgewoonten te integreren in het dagelijkse bewegen, kunnen de klachten verminderen en voorkomen worden.

Beoordeling

De waarde van Mensendieck therapie zal men zelf moeten onderzoeken. Mensendieck krijgt geen stoplicht van IOCOB, omdat onderzoek naar de effecten van dit soort methoden op een traditionele manier niet makkelijk is. Er zijn vrijwel geen gecontrolleerde studies gedaan naar de effecten van mensendieck. Maar de ervaring in Nederland bij verwijzende artsen is niet slecht. 

Sites

Literatuur

  • Mensendieck, B. Mensendieck voor iedereen. Amsterdam, Elsevier. 1967.
  • Lidy de Weijze, Mensendieck
  • Soukup MG, Glomsrod B, Lonn JH, Bo K, Larsen S. The effect of a Mensendieck exercise program as secondary prophylaxis for recurrent low back pain. A randomized, controlled trial with 12-month follow-up.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.