Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Traditioneel > Afrikaanse geneeskunde

Afrikaanse geneeskunde

IFA is de geneeskunde van Afrika.  De geneeskunde van Afrika wordt ook wel Yorubische geneeskunde genoemd. De wortels van deze geneeskunde liggen in de zogenaamde 'Ifa Corpus' een religieuze tekst die afkomstig zou zijn van een mystieke profeet, 'Orunmila' die ongeveer 4000 jaar geleden leefde in Yorubaland.

Afrinaakse medicijnmanpopDe laatste 400 jaar zijn aspecten van deze vorm van geneeskunde  ook te vinden in de Caribbean en in Zuid  Amerika ten gevolge van de migratie van de Afrikaanse negers.

Ziekte wordt gezien als een verbreking van het contact tussen mens en zijn omgeving en een balansverstoring. Bij de helingsrituelen tracht de heler of sjamaan deze balans wer te herstellen door gebruik te maken van dromen, van aanrakingen, rituelen en inheemse preparaten van planten. De mens staat niet alleen in contact met de natuur en zijn hele omgeving, maar ook met allerlei hogere wezens, zoals bijvoorbeeld de geesten van het water (Orisha Osun). IFA geneeskunst kan gezien worden als een variant van sjamanistische geneeskunde

Op de site die hireonder vermeld staat, is een prachtig overzicht te vinden van deze vorm van Traditionele Geneeskunde.

Beoordeling

IOCOB zal stromingen op basis van traditionele geneeskunde, zoals IIFA , niet beoordelen, omdat er binnen de stroming zoveel verschillende interventies en geneesmethoden bestaan dat de uitspraak over de gehele richting zinloos is.

Sites

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.