Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Overige > Muziek therapie

Muziek therapie

De basist die zingt, DJKMuziek therapie kan passief en actief zijn. Naar muziek luisteren, om te ontspannen of zelf muziek maken. Er zijn aanwijzingen dat muziek therapie een waardevolle bijdrage kan leveren bij de behandeling van bepaalde ziekten.

Muziek therapie kan dus actief en passief zijn. Zelf muziek maken als een vorm van creatief bezig zijn en zo ontspanning vinden. Binnen de antroposofie wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van het zelf muziek maken bij kinderen met handicaps. En de sjamanistische stromingen maken gebruik van trance opwekkende ritmische instrumenten, zoals de sjamanentrommel of het Tibetaanse schedeltromeltje. Richtingen, zoals biodanza en oerdans zijn verwant met muziek therapie.

dancing and musicDe passieve vormen van muziek therapie zijn vrij uitvoerig onderzocht. Enkele voorbeelden volgen hier.

De waarde van muziek therapie binnen de psychiatrie wordt in toenemende mate als waardevol gezien. [1] Ook bij patienten op de intensive care lijkt het zo te zijn dat muziek therapie helpt om patienten te laten ontspannen [2] Zo heeft muziek bijvoorbeeld ook waarde bij de begeleiding van de keizersnede tijdens bevallingen. [3] Ook lijkt muziek na een operatie een postieve bijdrage te leveren. [4]

Het boekje van Rajendar Menen, met de titel The miracle of Music Therapy is een leuk naslagwerkje over de praktische aspecten van muziektherapie.[6]

Studie in British Journal of Surgery, 2007

Omdat chirurgen in het algemeen niets moeten hebben van vaagheid, is het des te opvallender dat in het augustus nummer van het tijdschrift van de Engelse chirurgen een mooie studie gepubliceerd is over de invloed van door de patient zelf gekozen muziek op allerlei biologische parameters. Het blijkt duidelijk meetbaar te zijn dat muziek de stress reactie tijdens en na de operatie significant vermindert. De studie werd bij 60 patienten uitgevoerd en was gerandomiseerd. De conclusie van de auteurs spreekt voor zich:

Perioperative music therapy changed the neurohormonal and immune stress response to day surgery, especially when the type of music was selected by the patient. [5]

Er zijn ook heel bijzondere vormen van muziek therapie, zoals bijvoorbeeld ontwikkeld door Dr. A. Tomatis (1920-2001). [7]

Literatuur

[1] De Sousa A. The role of music therapy in psychiatry. Altern. Ther. Health. Med. 2005 Nov-Dec;11(6):52-3. Muziek therapie in de middeleeuwen

 [2] Stubbs T. Experiences and perceptions of music therapy in critical illness. Nurs. Times. 2005 Nov 8-14;101(45):34-6.

[3] Chang SC, Chen CH. Effects of music therapy on women’s physiologic measures, anxiety, and satisfaction during cesarean delivery. Res. Nurs. Health. 2005 Dec;28(6):453-61.

[4] Tse MM, Chan MF, Benzie IF. The effect of music therapy on postoperative pain, heart rate, systolic blood pressures and analgesic use following nasal surgery. J. Pain. Palliat. Care Pharmacother. 2005;19(3):21-9.

[5]Leardi S, Pietroletti R, Angeloni G, Necozione S, Ranalletta G, Del Gusto B. Randomized clinical trial examining the effect of music therapy in stress response to day surgery. Br J Surg. 2007 Aug;94(8):943-7.

[6] Rajendar Menen, The miracle of Music Therapy

[7] Werken van Tomatis:

The Conscious Ear (originally published in French as L’Oreille et la Vie), Station Hill Press This book is out of print. Education and Dyslexia (originally published as Education et Dyslexie) The Ear and Language (originally published as L’Oreille et le Language), Moulin Publishing 

Gerelateerde artikelen

Berichten

  1. margot schreef:

    heel boeiend. Hebben jullie ook informatie over Alfred Tomatis?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.