Zenuwschade door cytostatica behandelen met ALCAR
ALCAR, acetyl-L-carnitine is een voedselsupplement dat ook ingezet kan worden bij de behandeling van zenuwschade ontstaan na chemotherapie. Er is vrij veel bewijs, zowel dierexperimenteel als humaan, dat dit supplement zinvol kan zijn bij patienten die last hebben van de bijwerkingen van bepaalde anti-kanker middelen.Alcar kan dus ingezet worden wanneer er vreemde sensaties aan de uiteinden van de handen en voeten zijn (neuropathie) door chemotherapie. [1] De studies bij mensen zijn welliswaar klein, maar aan de andere kant is dit supplement relatief makkelijk in te nemen en zijn ernstige bijwerkingen niet zo waarschijnlijk. [2]
Ook zou ALCAR pijnstillende werking kunnen hebben, zo blijkt uit diverse dierexperimentele studies. [3] Omdat ALCAR een simpel voedsel supplement is, is de toepassing bij lastige aandoeningen waarvoor de reguliere geneeskunde nog geen antwoord heeft, zeker het overwegen waard.
Er zijn zelfs al clinici die dat ook aanraden, zoals uit het volgende blijkt: [4]
In view of its effect in improving established paclitaxel- and cisplatin-neuropathy, we recommend ALC testing in preventing progression or revert symptoms during neurotoxic chemotherapy.
De dosis zal vermoedelijk rond of boven de 2 dd 500 mg capsules liggen.
Cytostatica en neuropathie
Er zijn een aantal cytostatica die bekend zijn om hun nare bijwerkingen van neuropathie. In een mooi overzicht zijn diverse supplementen en medicijnen besproken die ingezet kunnen worden bij neuropathie na chemotherapie bij kanker.[5]
Allereerst is er het cisplatinum, een bekend middel. Maar ook de opvolger is niet vrij van de problematische bijwerkingen.
Paclitaxel is een zeer duur cytostaticum, dat geregistreerd is voor de behandeling van cisplatinum-resistent ovariumcarcinoom. Veel voorkomende bijwerkingen zijn reversibele, maar soms ernstige neuropenie, perifere neuropathie en overgevoeligheidsreacties.
Bij gebruik van cisplatinum blijkt zenuwschade dus veel voor te komen. Ook bij docetaxel – een nieuw, veelbelovend middel in de strijd tegen kanker – komt zenuwschade veel voor, maar vaak in een milde vorm. Dit zijn enkele conclusies uit het proefschrift ‘Kenmerken van door chemotherapie veroorzaakte polyneuropathie; klinische studies naar Cisplatin en Docetaxel’ waarop P.H.E. Hilkens op promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. We citeren het nieuwsbericht hierbij:
De behandeling met chemotherapie van patiënten met kanker gaat gepaard met veel bijwerkingen. Eén van deze bijwerkingen is schade aan de zenuwen, hetgeen kan leiden tot klachten als tintelingen, doofheid, hinderlijke pijn en krachtsverlies in handen en voeten.
Hilkens onderzocht het optreden van zenuwschade bij patiënten die in de Daniel den Hoed kliniek werden behandeld met één van de twee middelen cisplatinum en docetaxel. Bijna 300 patiënten werden regelmatig vóór, tijdens en na de chemotherapiekuren getest op het ontwikkelen van zenuwschade.
Dit gebeurde door middel van een standaard vragenlijst naar het voorkomen van een aantal klachten, door een standaard neurologisch onderzoek en door gebruik te maken van een apparaat dat semi-kwantitatief de drempel kan vaststellen waarbij een vibratie wordt waargenomen door de patiënt. Bij gebruik van cisplatinum blijkt zenuwschade veel voor te komen. Dit is afhankelijk van de totaal ontvangen dosis en niet van het tijdsbestek waarin de kuren worden gegeven.
Opvallend is dat de zenuwschade gedurende enkele maanden na de laatste kuur verder kan verergeren. Docetaxel is een nieuw, veelbelovend middel in de strijd tegen kanker. Zenuwschade blijkt veel voor te komen, maar vaak in een milde vorm. Echter bij hoge doseringen hebben sommige patiënten een ernstige vorm, gepaard gaand met een fors krachtsverlies. Combinatie van cisplatinum en docetaxel geeft een summatie van schadelijke effecten op de zenuwen. Dit hindert het verder onderzoek naar deze effectieve vorm van combinatie-chemotherapie.
[1] De Grandis D. | Acetyl-L-carnitine for the treatment of chemotherapy-induced peripheral neuropathy: a short review. | CNS Drugs. | 2007;21 Suppl 1:39-43; discussion 45-6.
[2] Maestri A, De Pasquale Ceratti A, Cundari S, Zanna C, Cortesi E, Crinò L. | A pilot study on the effect of acetyl-L-carnitine in paclitaxel- and cisplatin-induced peripheral neuropathy. | Tumori. | 2005 Mar-Apr;91(2):135-8.
[3] Chiechio S, Copani A, Gereau RW 4th, Nicoletti F. | Acetyl-L-carnitine in neuropathic pain: experimental data. | CNS Drugs. | 2007;21 Suppl 1:31-8; discussion 45-6.
[4] Bianchi G, Vitali G, Caraceni A, Ravaglia S, Capri G, Cundari S, Zanna C, Gianni L. | Symptomatic and neurophysiological responses of paclitaxel- or cisplatin-induced neuropathy to oral acetyl-L-carnitine. | Eur J Cancer. | 2005 Aug;41(12):1746-50.
[5] Visovsky C, Collins M, Abbott L, Aschenbrenner J, Hart C. | Putting evidence into practice: evidence-based interventions for chemotherapy-induced peripheral neuropathy. | Clin J Oncol Nurs. | 2007 Dec 11(6):901-13.
4 jaar na doxatel-kuren nog steeds verdere achteruitgang van oude aangezichtsverlamming, welke daarvoor 15 jaar stabiel was.
Zou dit middel ALCAR ook te gebruiken zijn als je zenuwschade hebt opgelopen bij een kwikvergiftiging ? Ik zou hier graag van een deskundige een reactie op willen krijgen. Met vriendelijke groet, Marlies Houtman
Helaas zijn er ook andere publicaties die mij er van weerhouden ACL te gebruiken; klachten namen namelijk toe met ACL!
Hershman DL, Unger JM, Crew KD, et al. Randomized double-blind placebo-controlled trial of acetyl-L-carnitine for the prevention of taxane-induced neuropathy in women undergoing adjuvant breast cancer therapy. J Clin Oncol. 2013;31(20):2627