Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Supplementen > DMAE

DMAE

Dimethylaminoethanol (DMAE) is een interessant supplement dat ook wel brainfood genoemd wordt. Deze stof beinvloedt het functioneren van de hersenen, blijkt uit EEG studies. Het lijkt ook invloed te hebben op de helderheid van dromen.

Ook in diermodellen blijkt DMEA een zogenaamd procholinerg effect te hebben: het ondersteunt het geheugen. [3] In een twaalfweekse studie waarbij tachtig vrijwilligers DMAE samen met multivitamines innamen, bleek een duidelijk effect op het EEG: een afname van de theta and alpha1 power in de sensomotorische cortex. [1] Deze bevindingen zijn bij verschillende proefpersonen gedocumenteerd. [2] Ook in diermodellen blijkt DMAE een zogenaamd procholinerg effect te hebben: het ondersteunt het geheugen. [3]structuur van DMAE DMAE wordt ook in cosmetische preparaten verwerkt, om huidrimpels te verminderen. [4]

Het supplement is boeiend omdat het effect merkbaar is via het intenser worden van de dromen. Wat de verdere waarde van deze stof bij mensen is, moet nog worden uitgezocht. Er zijn momenteel ook preparaten in ontwikkeling om het ouder worden van de hud tegen te gaan.

Beoordeling

Er zijn maar weinig studies naar de effecten van DMAE zijn niet gedaan en de lange termijn veligheid ervan is onbekend. Het supplement krijgt daarom een oranje stoplicht. Meer studies naar de effecten en de bijwerkingen zijn nodig.

Literatuur

[1] Dimpfel W, Wedekind W, Keplinger I. Efficacy of dimethylaminoethanol (DMAE) containing vitamin-mineral drug combination on EEG patterns in the presence of different emotional states. European journal of medical research. Eur J Med Res. 2003 May 30;8(5):183-91.

[2] Dimpfel W, Hofmann HC, Prohaska A, Schober F, Schellenberg R. Source density analysis of functional topographical EEG: monitoring of cognitive drug action. European journal of medical research. Eur J Med Res. 1996 Mar 19;1(6):283-90.

[3] Levin ED, Rose JE, Abood LA. Effects of nicotinic dimethylaminoethyl esters on working memory performance of rats in the radial-arm maze. Pharmacology, biochemistry, and behavior. Pharmacol Biochem Behav. 1995 Jun-Jul;51(2-3):369-73.

[4] Grossman R. The role of dimethylaminoethanol in cosmetic dermatology. Am J Clin Dermatol. 2005;6(1):39-47. Review.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.