Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Thai Massage: sex of stretching?

Thai Massage: sex of stretching?

Ik heb het geluk gehad om als arts al heel vroeg in mijn leven een probleem tegengekomen te zijn, waarvoor ik inmiddels bij meer dan honderd artsen en therapeuten ben geweest. Vanaf mijn jeugd begon ik in toenemende mate last te hebben van ernstige pijn onder mijn rechter schouderblad. De eerste therapeut waar ik naar toe  ben gegaan was de orthopeed, maar dat was toen ik een kind was, en ik herinner me dat ik met bizarre spalken in bed moest liggen rond mijn benen. Ook ontwikkelde ik een beenlengte verschil dat we als artsen binnen de normale spreiding zien: 1.5 cm. Dat gaf toch wel veel verschillende visies van toenmalige behandelaars: wel of geen hak verhoging. Toen ik 17 was kwam ik bij een van de grondleggers van de manuele therapie, de heer Van der Bijl, in Bilthoven. Die mat van alles, of ik links of rechts een voetbal wegschopte en dat soort dingen. Hij heeft me toen 8 maal gemanipuleerd, dat hielp altijd enkele dagen maar uiteindelijk niet. Daarna heb ik tot nu toe honderden dingen geprobeerd. Het is steeds weer enorm boeiend te ervaren dat elke nieuwe therapeut meteen weet wat de oorzaak is, en denkt het klusje wel te kunnen klaren.

Of ik nu naar een metamorfose therapeut ging (het lag aan mijn grote teen), een reincarnatie therapeut (dolk in mijn rug in het vorige leven), een manueel therapeut (thoracale blokkades), een osteopaat (psoas syndroom), een rebalancer (lange rugspieren), een Reichiaans therapeut (angst voor de anderen en een verdedigingsscherm om het hart), iedereen had er zo zijn eigen unieke visie op.

Thai massage: ladies for man, man for man, en serieus nu

Nu ik in Thailand was, dacht ik, kom, laat ik  de Thai massage eens proberen. Dat was erg boeiend.


 

Eerst valt op dat er heel veel massage-salons zijn, en dat niet alle meisjes zich beperken tot alleen de relevante spieren. ‘Two lady for one man’ geeft ook al aan dat er andere elementen een rol spelen. Als je op het internet zoekt, wordt die link met erotische masages ook veel gevonden. Maar ik kan u verzekeren dat er niets erotisch is aan een echte Thaise massage, integendeel!

 Dus duurt het even voordat je door hebt dat de sexindustrie zich in Thailand ook verweven is met de massage cultuur. Dan moet je even zoeken naar echt serieuze dames, want dat zijn het meestal.

Goed, die vond ik wel, en dat was ook meteen duidelijk, want de muur hing vol met de officiele Thaise diploma’s. Thai massage is een behandelvorm die zeer serieus genomen wordt, en een onderdeel is van de Thaise traditionele geneeskunde. Die geneeskunde werkt met kruiden, en o.a. met een bijzondere vorm van Yoga, terwijl de Thai massage er de spil van is.

Thai massage: olie of geen olie?De Nai Thon Massage

Het was de Nai Thin massage kliniek, een aanrader voor iedereen die naar Nai Thon beach gaat. Als je last hebt van je lijf, en met name van je bewegingssysteem, boek een reis naar Nai Thon, zwem elke dag in het water van de zee, dat 32 graden is en laat je verwennen door de kundige handen van de masseuses daar.

Ik had natuurlijk ook in het verleden al het matige genoegen gehad onder de handen van ayurvedische masseurs te mogen komen, die je masseren op een soort biljarttafel, met liters olie. je voelt je als een aal in een emmer snot, het is allemaal heel yakkie. Dat gaat dan met forse halen en ze doen alsof je een glijbaan bent in de Efteling. Snel en met grote halen thuis. Ik was er nooit zo van onder de indruk, en het hielp ook niets.

Nu de Thai massage gebruikt soms we olie, maar dan kost het wel 100 Baht meer (2 Euro), in plaats van 300 Baht, 400 Baht… Maar die olie gebruiken ze vooral om toeristen eens lekker te verwennen. De essentie van de Thai massage geschiedt geheel zonder olie. Soms met een handdoekje over arm, been of schouder om zo extra grip te kunnen krijgen op spieren, pezen en gewrichten.

Nou veel giechelen, vooral als ik begon te kreunen, en dan niet van genot, want de Thaise massage is niet van dat hele voorzichtige geaai, wat je in Nederland wel vindt, met als achtergrond dolfijnen muziek. Niets daarvan, gewoon op de grond, op een matraske, geen olie en gewoon boven op je zitten. Rekken, strekken, doorstrekken en drukpunten diep aanpakken. Dat is volgens mijn ervaring de essentie.

De eerste keeer dat ik bij de masseuse kwam, ze was Doctor in Massage werd gezegd, en docente, voelde ik meteen de enorme ervaring die deze vrouw had in het aanvoelen van lijven. Ik had al inmiddels een stuk of 8 verschillende masseuses geprobeerd, maar deze was duidelijk superieur. Die ging er meteen voor. Ik ben in totaal 7 maal bij haar geweest, ben een hele week doorgekneed als het ware. Soort biefstuk dus.

De dokter is gek..

Na de eerste keer wist ik meteen, die vrouw mag het nog eens over doen. In de 3 keren daarna leerde ze me beter kennen en werd je van een anoniem stuk toerist een project. Ze had meteen door waar de ergste problemen in mijn lijf zaten, onder en naast mijn rechter schouderblad. Dat lijkt triviaal, maar ik ben in Nederland bij een heel aantal fysiotherapeuten en masseurs geweest, en slechts enkele konden voelen wat ik bedoelde. Er zit diep onder mijn schouderblad een hele reeks zogenaamde myogelosen, van die knoespers in de spieren. Maar die zitten behoorlijk diep, en op het eerste gezicht voel je ze niet (maar ik dus wel al mijn hele leven).

Na de tweede keer moest ze weten wat ik deed en groot was de hilariteit, iedereen meelachen, dat ik dokter was. Wat een bizarre grap, een dokter met pijn onder de handen van een dokter in de massagekunde…

Het rekken en strekken, en het met knieen, ellebogen en handen steeds dieper wroeten in mijn vlees leverde wel progressief pijn op tijdens de massage. En soms dacht ik: ik ben ook echt gek dat ik een willekeurige Thaise masseuse zo op me laat gaan, die strekkingen zijn zo extreem, voor het zelfde geld levert dat een hernia op of een dislocatie.. Maar ja, ik heb altijd het vertrouwen gehad dat mijn keuze goed was, en dat het wel goed zal komen.

Maar toen de Duitse oudere man, die hier woont met zijn Thaise vriendin me vertelde dat veel masseuses in Thailand de boel wel eens overstrekken, met als resultaat een Achillespeesruptuur, tja, toen was ik gelukkig al 5 maal geweest..

Rekken, strekken, diep boren: de essentie zonder sex

De essentie dus van de Thai massage is rekken, strekken en diepe drukpunt massage, niets lekker relaxen en wegdromen bij onze meisjes. Pijn lijden en kreunen!

Elke dag als ik terug kwam was ze doortastender. Inmiddels verschoof haar aandacht zich van mijn rechter schouderblad naar mijn linker heupgewricht. Dat leek me medisch en bewegingstechnisch een geniaal inzicht. Vreemd genoeg is die 1.5 cm beenlenge verschil misschien gekoppeld aan het feit dat mijn ene voet een halve maat kleiner is dan de andere, en dat mijn flexibiliteit in mijn heupen zo slecht is. Zou het kunnen zijn dat de kapsels van het linkerbeen strakker zitten en dat er zo minder space in het gewricht is, waardoor het been schijnbaar korter lijkt. Ik heb een geringe scoliose thoracaal, dus dat zou kunnen kloppen.

Nou in ieder geval werden de strekkingen, de stretchings, steeds hefiger, en de massagetijd langer, de laatste 3 keren ging het om sessies van 2 uur. Ze ging dan op mijn bovendijen zitten en ging met de ellebogen tussen mijn schouderbladen, of ging langs je onderelijf zitten en met beide onderarmen werd je gestrekt, de lange rugspieren in de lengte en de breedte, en steeds weer diep de bilspieren in om bij de aanhechtingen te komen van het heupgewricht en het sacrum. Dat ging elke keer ook met minder gene, want het is op zijn minst wat bizar als een masseuse meteen de eerste keer je billen onder handen neemt. Nou daar had ze sowieso weinig problemen mee, en elke keer was het dus heftiger.

Two ladies and one man: wel dus

Inmiddels was ik geloof ik de favoriete klant geworden en als ik kwam werd ik met gejuich ontvangen. Nie, de vrouw die mij masseerde, wilde me dan ook niet ‘uit handen geven’, maar er was steeds meer intercollegiaal overleg, en Prim, een beeldschone vrouw, begon zich ook steeds meer met mijn lijf te bemoeien. Zodat ik in de laatste sessie de elleboog van Prim in mijn lies had en de handen van Nie in de fossa poplitea. Ze doen alles enorm grondig en hun vingers lijken een eigen bewustzijn te hebben. Elke stagnatie wordt gevonden, en elke keer weer keren handen, vingers of ellebogen terug op die plekken. Toe ik onder die twee dames lag te ontspannen, niet makkelijk overigens, hebben we een paar leuke foto’s en filmpjes gemaakt die de sfeer in een Thaise massage salon en het intercollegiale overleg mooi weergeeft.

Thai massage dus

Nu heb ik de cyclus achter de rug, het was een behoorlijk heftig gebeuren en een van de laatste nachten droomde ik van mijn woonwijk waar ik geboren ben, in Arnhem in de buurt van Burgers dierenpark en voor de begraafplaats Moscowa. Er was werk in uitvoering en de straten lagen open, er werd nieuw geasfalteerd, en de oude gevels werden opnieuw aang
epast. Hoe een bodymind systeem kan reageren op Thaise massage.

Als ik geen klachten meer heb de rest van mijn leven, hoort u het.

Anders probeer ik weer gewoon wat anders…

Thailand, februari 2010, voorzitter IOCOB

 

 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.