Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Overig > Neuropathie.nu > Anti-epileptica als pijnstillers bij neuropatische pijn

Anti-epileptica als pijnstillers bij neuropatische pijn

Share |

De anti-epileptische middelen kunnen ook goed ingezet worden om pijn bij neuropathie mee te behandelen. Voorbeelden zijn carbamazepine en fenytoïne, oude stoffen, die doeltreffend zijn gebleken bij diabetische neuropathie.

Voor carbamazepine is doeltreffendheid ook aangetoond bij het neuropatische syndroom van de zogenaamde trigeminusneuralgie, aangezichtspijn. De meest frequente ongewenste effecten van carbamazepine en van fenytoïne zijn mentale, motorische en visuele stoornissen, hoofdpijn, gastro-intestinale problemen, en meer zelden huidreacties en hematologische reacties.In enkele gerandomiseerde, gecontroleerde studies bleek de doeltreffendheid van gabapentine bij postherpetische neuralgie en bij diabetische neuropathie. In twee andere studies, bij patiënten met diabetische neuropathie, was gabapentine even doeltreffend als het anti-depressivum amitriptyline. 

Gabapentine wordt in het algemeen goed verdragen, maar het kan wel veel bijwerkingen geven die vervelend zijn, zoals vermoeidheid, duizeligheid, verwardheid, ataxie, hoofdpijn, misselijkheid en gezwollen enkes veroorzaken. In een kleinschalige gecontroleerde studie was lamotrigine , geassocieerd aan carbamazepine of aan fenytoïne, doeltreffend bij trigeminusneuralgie die lastig behandelbaar was met andere middelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *