Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Energetisch > Magneet therapie voor pijn zinloos?

Magneet therapie voor pijn zinloos?

Er zijn veel studies gedaan om te kijken of magneetzolen, magneetkettingen en magneetarmbanden pijnverminderend kunnen werken. De meeste van die studies zijn niet heel erg overtuigend. In het februari nummer van een vooraanstaand medisch tijdschrift Anesthesiology Analgesia wordt rigoreus afgerekend met magneet therapie. Alleen op wat voor wijze?

In een mooie, methodologisch strakke en gecontroleerde klinische studie vergeleken Cepeda en collega’s magneten met placebo-magneten. Ze kozen acute postoperatieve pijn, omdat ze dat het mooiste model van pijn vonden.  Als magneet kozen ze een commerciele versie, de MagnaBloc, die ze rondom een chirurgische wond aanbrachten. Deze magneet is onderzocht op het magneetveld, en aangetoond werd dat dat magneetveld duidelijk meetbaar was en een grote weefseldoordringbaarheid had.  81 patienten kregen de magneten en 84 kregen nepmagneten. Theoretisch zouden magneten meteen op de pijn moeten werken. Ze konden echter geen enkel effect vinden op de pijnreductie of op het verminderen van het gebruik van opiaten door de pijnpatienten.

We laten de auteurs aan het woord:

Our study shows that magnetic therapy does not decrease postoperative pain intensity or opioid requirements. The scientific rigor of the study design and execution and the precision of the estimates permit us to confidently conclude that magnetic therapy should not be used for treatment of postoperative acute pain or other pain syndromes in which the source of nociception is tissue injury.

In een begeleidend editorial wijst Bruce Flamm op de enorme hoeveelheid bogusliteratuur op het internet, de vaak dure producten en de nooit werkelijk bewezen claims.

 

 

 

Bron

Cepeda MS, Carr DB, Sarquis T, et al. Static magnetic therapy does not decrease pain or opioid requirements: a randomized double blind trial. Anesth Analg 2007;104:290–4.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.