Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Healing Qigong

Healing Qigong

Healing Qigong, ook wel externe qigong genoemd, is een methode van diagnostiseren en behandelen van energetische stoornissen, die binnen de traditionele Chinese geneeskunde meer kunstzinnig omschreven worden als bijvoorbeeld te veel vuur in de lever, of te veel flegma in de milt. Het gaat hier om beeldentaal, en niet om concrete zaken.

Deze termen verwarren de westerling natuurlijk, en men dient zich te realiseren dat het hier niet gaat om organen in de westerse zin, maar om bepaalde vormen van energie die via de vijf elementenleer aangeduid worden. De term externe qigong geeft aan dat de therapeut de qi bij de patient beweegt. Gewone qigong is een systeem van oefeningen die zelf gedaan worden om de eigen Qi in het lichaam in balans te brengen.

Healing qigong helpt de therapeut zijn eigen kunde en diagnostische vaardigheden te vergroten en helpt de patient, om beter gewaar te worden van wat er in zijn lijf gebeurt. Healing qigong is een goede aanvulling voor therapeuten die met qi werken, zoals acupuncturisten.

Bij Qigong is het allerbelangrijkste hoe iemand staat. In het westen staan we met de borst vooruit en de buik in, De Taoist ziet dit als volledig ongeschikt, om de energie in het lichaam te laten stromen. Bij de basis qigong positie wordt getracht de hele ruggegraat van de basis tot de top van het hoofd zo recht mogelijk te houden. Dit houdt in dat de knieen licht gebogen zijn, de voeten parallel staan met licht naar binnen gerichte tenen, het bekken iets naar voren gekanteld is, zodat de natuurlijke kromming in de lendenen minder wordt, en de schouders zijn rond en licht gebogen. Zo stelt de Taoist zich voor dat de energie het beste door het lichaam kan stromen, van de voetzolen, waar het voedende punt nieren 1 zich bevindt, via de ruggegraat tot het hoogste puntje van het hoofd. Het bewustzijn is bij deze houding steeds open en naar binnen gericht. Bij de healing qigong is het van groot belang dat het onderste energiecenrum onder de navel, de Dantian, gevuld raakt met energie. Hier bestaat een mooie oefening voor.

Oefening met de parel

De persoon staat in de qigongstand en stelt zich voor dat er een parel halverwege de horizon is. Deze parel wordt met de intentie dichterbij gehaald, en via het punt tussen de wenkbrauwen naar binnen gehaald. Dan daalt de parel af door het midden van het lichaam, via de zogenaamde Ren Mai meridiaan naar het punt twee vingers breed onder de navel. Daarbinnen wordt vervolgens de parel gevoeld en met de intentie opgewarmd, tot de hele buik zich met warmte vult. Vanuit die voorbereiding kan de therapeut dan met de patient gaan werken.

Oefening van de slang

Om als therapeut goed de energie van de qi bij een patient te kunnen voelen, moet hij ook nog specifieke oefeningen doen om zo de eigen sensitiviteit te vergroten. Een daarvan is de oefening van de slang, waarbij het centrale deel van de handpalm aan beide zijden via een qigong oefening van extra energie wordt voorzien. Volgend op die oefening kan de therapeut dan beter de energie waarnemen van de patient bij de volgende oefening.

Diagnose van de energetische toestand

De patient ligt op zijn rug en de therapeut maakt eerst contact met de eigen Dantian en brengt daarna de aandacht naar de hartstreek. Vandaar uit scant hij de patient met zijn hand, beginnend boven de hartstreek. Langzaam kan zo de hand over het lichaam richting buik bewogen worden en terug tot voor het voorhoofd. In eerste instantie wordt gelet op warmte. Een warme buik en minder warmte in de hartstreek is al diagnostisch, en kan gebruikt worden voor de volgende fase waar de therapeut met de patient gaat ademen naar het hart en naar de buik. Ook kunnen er links/rechts verschillen in warmte zijn.

Door te communiceren wat er waargenomen of gevoeld wordt, kan de patient ook een beter waarnemingsvermogen verkrijgen van het eigen lichaam en de eigen energie. Vervolgens kan met een hand op de hartstreek en een op de rugzijde de ademhaling qua kwaliteit en kwantititeit waargenomen worden. Wordt er schoksgewijs geademd, of alleen aan de voorzijde, zonder dat de achterzijde meebeweegt? Ook hier helpt de feedback de patient de eigen ademhaling beter waar te nemen en te optimalizeren. Eenzelfde benadering kan voor de buikademhaling gevolgd worden.

Therapie van energetische dysbalans

As er duidelijk energetische verschillen waargenomen worden, kan de therapeut boven het lichaam van de patient met zijn hand de plaatsen waar hij een teveel aan energie ervaart, verplaatsen naar gebieden met een te weinig aan energie. Soms voelt de patient dan duidelijk een toename van warmte of tintelingen daar, waar de energie naar toe verplaatst wordt. Dit is een vorm van externe qigong healing.

Bij veel patienten met lage rugpijn kan de therapeut voelen dat er te weinig energie in de rug is, of een blokkade. Deze blokkade komt in het westen vrij veel voor en de meest geschikte oefening die de patient meegegeven kan worden is de klassieke qigong stand. Hierbij staat men met de voeten op schouderbreedte, de buitenste zijden van de voeten staan parallel, de knieen zijn boven de voeten en de lage rug wordt gestrekt, dat wil zeggen het staartbeentje wordt naar beneden en naar voren bewogen, zodat de kromming in de lage rug verdwijnt. Tevens wordt de buik geheel ontspannen en de schouders en nek ook, terwijl de armen zo hangen dat er wat ruimte onder de oksels komt en de schouderbladen niet meer naar buiten steken. Deze houding is uitstekend voor lage rugklachten, en men zou de staande oefening van qigong 20 minuten per dag moeten doen. 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.