Budwig ontbijt
In het midden van de vorige eeuw - de vijftiger jaren - heeft de Duitse biochemicus Budwig het zogenaamde Budwigpapje bedacht als het ideale ontbijt. In dit papje zitten veel goede elementen, zoals zwavelhoudende eiwitten (uit kwark), meervoudig onverzadigde vetten en ballaststoffen, welke een positieve invloed hebben op de darmfunctie. Met name van de onverzadigde vetten is gebleken dat juist lijnzaadolie bijzonder goede eigenschappen heeft.Deze olie wordt in het lichaam omgezet tot belangrijke stoffen, zoals onder andere prostaglandines, waarvan men vermoedt dat ze kankerremmende eigenschappen kunnen hebben. Bovendien bezitten ze ontstekingsremmende, pijnstillende en anti-allergische werkzaamheid.
Er zijn vele varianten van het Budwig-papje, wij adviseren de volgende samenstelling op basis van smaak en inhoud:
Biogarde kwark, en/of Biogarde of Vifit-yoghurt, ongeveer 3 eetlepels, of iets meer als u de consistentie te dik vindt, 1 eetlepel lijnzaadolie (koudgeperst), 1 eetlepel lijnzaad, 1 eetlepel lecithine granulaat (korrels), 1-2 eetlepels tarwekiemen, een halve eetlepel zemelen, eventueel (geroosterd) sezamzaad en om er smaak aan te geven en te zoeten: een eetlepel dadelstroop of honing, of wat vruchten zoals dadels en banaan, of gewoon wat vruchtenkwark of -yoghurt er door heen mengen. Mensen die geen zuivel verdragen kunnen overwegen soja-yoghurt te gebruiken. Mensen die geen gluten verdragen, verdragen soms wel de tarwekiemen; anders kunnen deze vervangen worden door boekweitvlokken of rijstvlokken.
Ook voor vrouwen met opvliegers zou dit ontbijt wel eens werkzaam kunnen zijn!
Weet iemand hoe de biochemische samenstelling van het Budwig ontbijt kan nagebootst worden zonder dierlijke producten of soja (wegens allergie)? Bedankt!