Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Energetisch > BICOM bioresonantie opnieuw doorgelicht in 2020

BICOM bioresonantie opnieuw doorgelicht in 2020

Een van de meest gebruikte bioresonantie apparaten is de BICOM.  Op een Nederlandse verkoop site voor de BICOM staat vermeld: “De eerste Bicom bioresonantie apparaten zijn al in 1978 op de markt gebracht. De therapie wordt sindsdien in meer dan 90 landen toegepast en de Bicom is wereldwijd het meest verkochte bioresonantie-apparaat.” Vandaar dat het nuttig lijkt eens dieper in de BICOM te duiken.

Eerder hebben we op deze website al aandacht gegeven aan de BICOM. Maar recent ontdekte een van ons dat een therapeut de bioresonantie gebruikte om MS te behandelen en COVID, en dat was een reden om weer eens in een van de meest verkochte bioresonantie apparaten te duiken, en de claims te bestuderen.

Ook nu weer is het ons niet gelukt om klinisch bewijs te vinden van deze behandelingsmethode. Dat is vreemd want de apparaten worden verkocht, net zoals trainingen, en dat is allemaal behoorlijk kostbaar.

Op de verkoop site wordt vermeld dat: “In Nederland werken op dit moment ongeveer 315 artsen en therapeuten met een Bicom apparaat.” En er is een koppel verkoop systeem, want we lezen verder: “Een grote klantenbinding wordt bereikt doordat niet alleen het Bicom apparaat wordt verkocht. Daaraan gekoppeld is een uitgebreide opleidingsstructuur.”

Prijzen astronomisch voor onbewezen apparaat

De prijzen die gevraagd worden zijn astronomisch, zo staat op de website van de BICOM importeur: de prijs vermeld van de ‘BICOM Optima Mobiel Plus’ € 28.314,00 incl BTW. Als je daarbij een extra compleet pakket wilt, is de prijs € 33.334,29. Veel cursussen worden ook gegeven gedurende een dag waar dan € 150 voor neergeteld dient te worden.

De opleiding tot Basistraining Bicom Bioresonantie therapeut bestaat uit 11 modules, waarvan gezegd wordt dat die tezamen “de basis vormen voor een therapeut die gaat werken met de Bicom.” Die 11 modules worden gegeven o.a. aan leken in een periode van 11 dagen. Uiteraard wordt er daarnaast veel gestudeerd en geoefend met de Bicom en de testdozen.

Veel medische indicaties voor BICOM

Op de site van de Nederlandse importeur worden veel medische indicaties genoemd, en we citeren (analyse 22-9-2020). De vraag die op de site gesteld wordt is:”Welke klachten zijn met Bioresonantie te behandelen?” Het antwoord luidt:

“De Bicom bioresonantietherapie is zeer effectief als het gaat om het behandelen van acute- (bijv. hooikoorts) en chronische allergieën. Ook aandoeningen van de interne organen zoals maag, darm, lever en gal zijn goed te behandelen. Tevens is de Bicom therapie effectief bij huid, longaandoeningen, pijnklachten (bijv. migraine), problemen met de weerstand, chronische vermoeidheid, reumatische klachten, K.N.O. problemen, kinderziekten en de gevolgen van inentingen, sportletsel/blessures, alsmede het opheffen van energetische blokkaden. Bovendien kan de Bicom bioresonantietherapie goed worden ingezet bij het stoppen met roken en andere verslavingen.”

Omdat we veel verstand van pijn hebben, hebben we deze indicatie eens onder het vergrootglas gelegd. Bij het googelen naar BICOM en pijn vind je heel veel hits. Daaronder aanbevelingen van de importeur van de Bicom, wat je precies moet doen, bijvoorbeeld bij gewrichtspijn tijdens de ziekte van Lyme.

De “Therapie aanbeveling van de Internationale Medische Werkgroep BICOM Bioresonance Methode” zegt op de site:
“een korte therapieaanbeveling voor artsen en natuurgenezers die werken met de BICOM bioresonantiemethode.” Dan volgen allerlei tips, beginnend met deze opmerkingen:

“Achter elke tekenbeet schuilt een groot gevaar: de acute borreliose-infectie, die onopgemerkt en onbehandeld kan chronificeren en dus tot verschillende symptomen kan leiden. Vaak betekent dit voor getroffen patiënten een lange beproeving met niet-specifieke pijn, arthroalgie, bursitides, onduidelijke toestanden van uitputting, opvallende laboratoriumwaarden, parenchyma-schade, disfuncties van organen, neuralgien en paresen, om maar de meest voorkomende klachten te noemen. Dit vaak ondanks een gezonde levensstijl.

Met de Bioresonantie methode heeft u de mogelijkheid om uw patiënten een nuttige therapie aan te bieden. Aan de ene kant profylactische na een verse tekenbeet als ook in geval van intracellulaire besmetting.”

De claims zijn nogal indrukwekkend, de bioresonantie kan aangeboden worden zowel als een profylactische behandeling als een therapeutische, en bij dat laatste zoude zelfs verlammingen en pijnklachten door neuralgie behandeld kunnen worden. Nergens op de site echter verwijzingen naar onderzoek hierover.

Op de site staat de volgende tekst – specifieke aanbevelingen voor de behandeling van gewrichtspijnen en zenuwpijnen bij Lyme:

 

Aanwijzingen voor de behandeling van gewrichts- en zenuwpijn bij Lyme via Bicom

Aanwijzingen voor de behandeling van gewrichts- en zenuwpijn bij Lyme via Bicom bioresonantie

 

 

 

 

 

 

 

Omdat dit heel specifieke aanbevelingen zijn, hebben we in de diverse wetenschappelijke databanken gezicht naar MORA en verlamming of pijn.

Allereerst valt bij Google Scolar op dat er bij het zoeken naar BICOM en PAIN een aantal PDFs ter beschikking komen, die niet gepubliceerd zijn in serieuze medische vaktijdschriften, maar gewoon lijken geupload te zijn. De kwaliteit van die artikelen is dan ook bagger. Sommige van deze bizarre artikelen zijn verschenen in het tijdschrif REGUMED GmbH Ausbildungsinstitut · 82166 Gräfelfing · ZO vinden we een artikel over de behandeling van cardiomyopathie met biorsonantie, indat tijdschrift: RTI Volume 37 · May 2013. Regumed is de producent van Bicom. De titel van het artikel: “Treatment of dilated cardiomyopathy with Bicom bioresonance ”

We vonden welgeteld een studie die ook pijn noemt, maar de ‘studie’ was ongecontroleerd, en zegt dus niets.1
Op het gebied van Bicom en verlamming vonden we helemaal niets.

Ook in PubMed, de grooste medische database vonden we bij het zoeken naar de keywords ‘bicom bioresonance pain’ geen enkele studie vermeld. Bij het weglaten van ‘pain’ vonden we vier vermeldingen, die geen van allen over klinische studies gingen, 3 van de 4 waren in Poolse of Croatische tijdschriften…

Samenvattend zijn er nog steeds geen overtuigende studies die het gebruik van de Bicom ondersteunen, dat is dus al 35 jaar zo. Nog steeds een rood stoplicht voor de Bicom.

Literatuur

1. Herrmann, Eckart, and Michael Galle. “Retrospective surgery study of the therapeutic effectiveness of MORA bioresonance therapy with conventional therapy resistant patients suffering from allergies, pain and infection diseases.” European Journal of Integrative Medicine 3.3 (2011): e237-e244.

Berichten

  1. Johan Bolhuis, arts schreef:

    Vegatest is niet geschikt als diagnose middel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11159567/

    En bioresonantie laat geen verschil zien in een meting tussen een leverpastei, een natte handdoek of een mens. Er wordt ook niets gemeten, laat staan behandeld bij veel apparaten. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=XfLuQuTQ10E

  2. Admin IOCOB schreef:

    JA Johan, daarom is het zo schrijnend dat nog steeds vele artsen binnen de AVIG bioresonantie hanteren! Los van de vele leken die zich bioresonantie specialist noemen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.