Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Hoge Bloeddruk > Zoethout thee: kan tot hoge bloeddruk leiden!

Zoethout thee: kan tot hoge bloeddruk leiden!

In het voorjaarsnummer van het acupunctuur tijdschrift Huang Ti staat een lovend artikel over een kruid uit de Chinese Traditionele Geneeskunde: Gan Cao, ook wel bekend als zoethout. Het artikel is nog al lovend over dit kruid, en we lezen dat het een harmoniserend kruid is die in de meeste Chinese kruidenmengsels aanwezig is. Het kruid wordt een ‘eersteklas bemiddelaar’ genoemd. Het blijkt met andere kruiden geen strijd aan te gaan, wat dan daar ook onder verstaan mag worden.

Er wordt gesteld dat dit kruid uitstekend voor de thee gebruikt kan worden, bijvoorbeeld bij aandoeningen van de luchtwegen. Voordat iedereen met een Covid virus naar deze thee grijpt even het volgende.

Wat niet vermeld wordt, is dat dit kruid ook bijwerkingen heeft, met name hoge bloeddruk, maar dat is niet het enige. Het beïnvloedt ons bloeddrukregulatie systeem, en heeft ook als effecten hypokalemia and hypernatremia, of te wel het leidt tot te weinig kalium en te veel natrium in het lichaam.

Een recent overzicht eindigde dan ook met de waarschuwing [1]:

Er is publieke aandacht nodig voor de negatieve effecten van zoethout op de cardiovasculaire gezondheid. Dit is ook nodig in China, waar zoethout veel wordt gebruikt in de medische praktijk; hier is de kennis van de interactie van zoethout met geneesmiddelen op recept vrij belangrijk om mogelijke iatrogene ongevallen te voorkomen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.