Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Supplementen > ‘Gerelateerde nutrienten’ leiden tot misverstanden

‘Gerelateerde nutrienten’ leiden tot misverstanden

De Ortho Health Foundation is een opleidingsinstituut voor de professionele therapeut, zo staat het op de website. Binnen dat instituut kan je in 4 dagen opgeleid worden tot ‘Orthomoleculair Adviseur Basis’. Op de site staat verder dat: ‘Er is geen verplichte vooropleiding vereist voor deze opleiding.’ Dat is bijzonder, omdat er na de opleiding geadviseerd kan worden op orthomoleculair niveau. De opleiding kost € 659,45 inclusief BTW.

Is dit nu een dingetje waarover geschreven moet worden? IOCOB denkt van wel, omdat adviseurs die 4 dagen wat gehoord hebben, zonder verdere opleiding, niet kunnen beoordelen hoe zinvol het is om supplementen bij bepaalde aandoeningen te geven. En waarom is dat relevant?

Gerelateerde nutrienten

Dat is relevant omdat de stichting op haar website een ‘vademecum’ opgenomen heeft met daarin vele ziekte beelden en de ‘gerelateerde nutrienten.’ We kijken eens wat daar gezegd wordt, bijvoorbeeld over de ziekte van Parkinson.

In de lijst met de gerelateerde nutrienten staan:

Vitamine B3
Q10
Omega 3 vetzuren
Vitamine D3
Vitamine B12
Foliumzuur
Kurkuma
DPP-IV enzym

Bovendien staat er bij de ziekte van Parkinson: ‘Vitamine B12, B6, foliumzuur, zink, magnesium, mangaan, ijzer, koper en vitamine C zijn nodig voor de aanmaak van dopamine.’

Een net afgestudeerde adviseur zal op basis van dit ‘vademecum’ zo maar tot de conclusie kunnen komen dat je bij Parkinson allerlei supplementen moet slikken, om het dopamine gebrek tegen te gaan. Niet staat in het vademecum dat nooit aangetoond is dat het toevoegen aan het dieet van de genoemde supplementen leidt tot verbetering van de symptomen bij de ziekte van Parkinson.

Deze benadering om mensen zonder vooropleiding in 4 dagen tot ‘adviseur’ op te leiden en vervolgens via een dergelijk ‘vademecum’ informatie te verstrekken leidt alleen maar tot ellende. Patienten die geld uit gaan geven aan supplementen, geen effecten kunnen verwachten behalve ongewenste bijwerkingen in de portemonnee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.