Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Energetisch > VEGA test: een bioresonantie test

VEGA test: een bioresonantie test

VEGA test is VAGE test 

De VEGA test behoort tot de bioresonantie testen en heeft grote verwantschap met de electroacupunctuur volgens Voll (EAV)en de moderne varianten ervan, zoals bijvoorbeeld de MORA en de BICOM test. Al deze testsystemen zijn nooit goed getoetst en de diagnoses die men ermee kan stellen zijn eveneens niet gevalideerd. Helaas werken veel therapeuten met deze testsystemen en komen tot diagnoses die ook vaak onrust zaaien bij de patient. 

IOCOB raadt aan om goed te overwegen of het zinvol is om therapeuten te bezoeken die dit soort testmethoden hanteren, totdat duidelijk is geworden wat de waarde van deze testen nu precies is.


 

Hoe vaag is de VEGA test?

Zo vaag:


 

Dit filmpje geeft prachtig aan dat het alleen gaat om vage computerschermpjes…. Maar nu even serieus.. 

Om een indruk te krijgen of een behandeling zinvol is, moet eerst onderzoek opgezet worden naar de waarde en de veiligheid. Het is opmerkelijk dat er steeds meer bioresonantietesten op de markt komen, die geen van alle onderzocht zijn op die waarde. Er bestaan geen studies waaruit blijkt dat de VEGA test ingezet kan worden bij het stellen van een diagnose.

De vegatest, of vegetatieve reflextest (VRT) zou in de jaren zeventig ontwikkeld zijn door een zekere dr. Schimmel. Er wordt gebruik gemaakt van weerstandsmetingen en tevens van zogenaamde filterampullen. Deze laatste bestaan uit bepaalde homeopathische preparaten. Eerst wordt met de VEGA test de geleiding van een acupunctuurpunt gemeten, en vervolgens wordt getest of die waarde beinvloed kan worden door het plaatsen van een homeopatisch middel in de zogenaamde meetkring. Inmiddels weten we dat die metingen niet deugen en niet te reporduceren zijn.

De VEGA test is een moderne uitvoering van de metingen die volgens de EAV gedaan worden. Een artikel in de Medical Journal of Australia wees erop dat de VEGA test geen enkele wetenschappelijke basis heeft en een rookgordijn legt over niet-weten:

Vega testing is a technique of diagnosis without scientific basis. It purports to be useful in assessing a large range of conditions from allergy to cancer.

At the best, it is a prop which can help some patients overcome ill-defined symptoms.

At the worst, it can lead to inappropriate or delayed treatment.  Proponents of the system use a smoke screen of illusion which includes convoluted scientific jargon and unsubstantiated claims of efficacy.

Beoordeling: rood

Net zoals de EAV volgens Voll, en de diverse bioresonantie methoden, zoals MORA e.d. zijn er nooit studies gepubliceerd in betrouwbare tijdschriften waaruit de waarde van deze methodiek blijkt.  Er zijn sinds 2000 in toonaangevende tijdschriften wel artikelen gepubliceerd waaruit duidelijk blijkt dat deze methode niet tot betrouwbare resultaten leidt.

Gezien het feit dat er enkele duidelijk negatieve studies zijn, krijgt VEGA een rood stoplicht. Het is zinloos deze methode voor diagnostiek in te zetten.

Mochten er therapeuten zijn die gepubliceerde literatuur kennen waaruit de klinische waarde van deze methodiek toch zou blijken, stuur die dan svp op naar de stichting IOCOB ter her-beoordeling. De stichting heeft sinds dit artikel geplaatst werd (2006) niets mogen ontvangen…. Inmiddels zijn we overtuigd dat deze test totaal zinloos is. Het wordt de hoogste tijd dat ook ziektekosten verzekeraars dit beseffen, want die vergoeden het soms nog….

Literatuur

 1. Katalaris et al. Vega testing. Austr J Med 1991;155: 113-114
 2. Fehrenbach J, Noll H, Nolte HG, et al. Short manual of the Vegatest-method. Schiltach: BER, 1986.
 3. Gould G. Vegatest method – part 1. N Z J Acupuncture 1987; Apr 6-14.
 4. Gould G. Vegatest method – part 2. N Z J Acupuncture 1987; Aug 17-24.
 5. Krop J, Swiertzek J, Wood A. Comparison of ecological testing with the Vega test method in identifying sensitivities to chemicals, foods and inhalants. Am J Acupuncture 1985; 13 253-259.
 6. Kenyon J. EAV diagnosis. J Gen Pract 1986: 3; 2.
 7. Sullivan SG, Egglestone DW, Martinoff JT, Kroening RJ. Evoked electrical conductivity on the lung acupuncture points in healthy individuals and confirmed lung cancer patients. Am J Acupuncture 1985; 13: 261-266 .
 8. Matsumoto T, Hayes MF. Acupuncture, electric phenomenon of the skin, and postvagotomy gastrointestinal atony. Am J Surg 1973; 125: 176-180.
 9. avid TJ. Unorthodox allergy procedures. Arch Dis Child 1987; 62: 1060-1062.

Berichten

 1. testbuisje schreef:

  Wel gek dat jullie het “vega”test taal noemen, als je er geen verstand van hebt bemoei je er dan niet mee. VEGA is een bedrijf in duitsland die tot voor kort machines maakten waaronder o.a. de vegatest, dit doet het allang niet meer, en nu wordt elke machine hier “vegatest”genoemd, dat is dus niet zo, bicomm is bioresonantie en daarmee behandel je. Met de “echte vegatest” diagnostiseer je alleen en is wetenschappelijk onderbouwd zeker in duitsland. Dus niet alles is “vegatest taal” in duitsland werken bijna uitsluitend artsen en heilpraktikers ermee. Dus wel even de boel gescheiden houden anders klopt het niet!!! De machines zijn geen vegatest!

 2. Lyme schreef:

  Of die VEGAtest nou wel of niet wetenschappelijk is bewezen maakt me niet uit, ik heb na jarenlang dokteren in de reguliere gezondheid eindelijk door een VEGAtest duidelijkheid gekregen over wat ik nu mankeer. Ik blijk al 8 jaar de ziekte van Lyme te hebben door een tekenbeet. De reguliere artsen wisten het maar niet en krijg je stickers als fibromyalgie of ME, waar ik dus helemaal niks mee kan!
  En iets is wetenschappelijk bewezen als een middel/test bij 600 van 1000 mensen werkt en die andere 400, ja die hebben pech, maar het is echt wetenschappelijk bewezen hoor! Vind ik nogal een zwak bewijs!
  Een reguliere arts kan dus ook niet bewijzen dat zijn pilletje werkt bij mijn klachten, want hij kan niet bewijzen of ik bij die 600 zit of die 400 en dus is het ook gewoon uitproberen. Aangezien ik in de reguliere gezondheidszorg al zoveel heb uitgeprobeerd, heb ik ook maar eens de alternatieve uitgeprobeerd en dat lijkt wel aan te slaan. In je eigen urine zit een stofje dat ontgift en daar hebben ze medicatie van gemaakt. Ik gebruik nu 4 weken die ontgiftingskuur en ik voel me op gaan knappen, mijn energie komt weer terug en ik kan langzaam aan weer mee draaien in het gewone leven!
  Dan mag die hele behandeling niet wetenschappelijk zijn bewezen, maar de reguliere artsen kwamen er met hun wetenschappelijke bewijzen ook niet uit en zeggen dan maar dat je depressief bent!

 3. Jetje schreef:

  Ik snap niet dat iedereen er zo moeilijk over doet. Mijn moeder (ik ben zelf 16) is vroeger al door een specialist in het ziekenhuis naar een arts die ook aan bioresonantie doet in blerick. Als ik iets heb, of denk te hebben, ga ik eerst gewoon naar de huisarts, maar daar vinden ze nooit wat bij mij. Dan ga ik natuurlijk naar mijn arts in blerick en tot nu toe is hij er altijd achter gekomen wat mij mankeerde en bent ik daar ook met succes vanaf gekomen. 4 jaar geleden heb ik ook de ziekte van lyme gehad en daar is hij ook achter gekomen, ik ben er toen voor behandeld en was er na 2 maanden helemaal vanaf! En als ik dan verhalen hoor/lees van mensen die de ziekte van Lyme hebben en niet eens meer hun bed uit kunnen vind ik dat heel erg zeker omdat er eens oplossing en behandelmethode voor is. Vorig jaar ben ik weer heel erg ziek geweest en heb toen 2 maanden bij de huisarts en in het ziekenhuis gelopen en ik werd doorverwezen van arts naar arst, had al 7x bloedgeprikt, en nee dan niet één buisje maar iedere keer op zn minst 10. Uit mijn bloed kwam iedere keer niets en ze konden maar niet verklaen waardoor ik zo ziek was, niets kon eten, ik leefde alleen op sinaasappelsap, was 10 kilo afgevallen en kreeg de ene spontane bloeduitstorting na de andere. De internist zei toen; “Tja het komt wel eens vaker voor bij jonge meisjes. Wij kunnen hier niks vinden dus moet ik het daar op houden.” Als ik toen niet naar mijn arts in blerick was gegaan had ik nu niet meer geleefd!!! Dus ik ben zo blij dat ik deze man ken! En ik kan er dan ook best boos om worden hoe sommige mensen erop reageren terwijl ze er helemaal niks van weten. In Duitsland zijn ze er gelukkig wel al ver mee. Misschien moeten we daar eens een voorbeeld aan nemen?
  Overigens valt het wel heel makkelijk en natuurkundig te verklaren. In principe is het niets anders dan een EEG, dat werk ook gewoon met trillingen en dat vindt iedereen wel helemaal normaal!? Waarom dit dan niet? Van mij hoeft het helemaal niet wetenschappelijk verklaard te worden. Ik weet dat het werkt en dat is genoeg voor mij.

 4. zonnetje schreef:

  Vreselijk moe was ik al jaren en pijn in spieren en gewrichten.
  ’s Morgens moest ik rustig op staan en oefeningen doen om mijn spieren op gang te krijgen en niet als een oude vrouw door huis te lopen.
  Volgens de huisarts moest ik het maar wat rustiger aan doen.
  Nou ja goed zo ik kan me zo gek maken als ik zelf wil maar iedereen heeft zo de gehele dag zijn beslommeringen.
  Ik ben bij iemand middels de vegatest getest.
  Daar bleek dat mijn hele lymfestelsel vervuild was en ook mijn spieren en gewrichten.
  Ik heb toen 2 ontgiftingskuren gehad en ben daarna nog aangevuld met magnesium en wat vitamines die ik tekort kwam.
  Ik ben een heel ander mens geworden, en kan weer als een mens van mijn leeftijd gewoon doen wat elk ander doet. Als ik nu al die mensen om me heen hoor over fybromalgie (weke delen reuma)dan denk ik zou het voor artsen niet eens een uitdaging zijn om samen met een therapeut die middels de vegatest werkt samen aan de gang te gaan met patiënten die hieraan mee zouden willen werken.
  Overal worden proeven gedaan waarom hier niet mee ? De één kan de ander aanvullen en zo komt het belangrijkste tot stand wat een arts aan het eind van zijn opleiding beloofd.
  Dat hij alles zal doen om de patiënt te helpen.
  Kom op nederlandse artsen vecht niet tegen elkaar maar met elkaar en niet voor je eigen hachie als je met de nek aangekeken wordt omdat je wat op de alternatieve toer gaat ten bate van de patiënt !
  Het is het dubbel en dwars waard als je ziet dat je patiënt opknapt toch ?
  Ik ben benieuwd welke arts de handschoen op durft te rapen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.