Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Biologisch > DHEA vermindert slagaderstijfheid

DHEA vermindert slagaderstijfheid

DHEA is een supplement in de VS maar in Europa bizar genoeg niet eenvoudig te krijgen. Het is een belangrijk hormoon dat bij het ouder worden afneemt. Inmiddels zijn er bijzonder veel bewijzen dat het bij het ouder worden zinvol is om DHEA als supplement te slikken. Vermoedelijk levert dat meer op dan statines slikken, zo meent de LifeExtension Foundation.

Een nieuw onderzoek laat wederom zien dat DHEA een positieve bijdrage kan leveren aan onze gezondheid: 

We citeren uit de studie: 

Serum dehydroepiandrosterone (DHEA) concentrations decrease ∼80% between ages 25 and 75 yr. Aging also results in an increase in arterial stiffness, which is an independent predictor of cardiovascular disease (CVD) risk and mortality.

We sought to determine if DHEA replacement therapy in older adults reduces carotid augmentation index (AI) and carotid-femoral pulse wave velocity (PWV) as indices of arterial stiffness.

A randomized, double-blind trial was conducted to study the effects of 50 mg/d DHEA replacement on AI (n=92) and PWV (n=51) in women and men aged 65-75 yr. Inflammatory cytokines and sex hormones were measured in fasting serum.

Results:  AI decreased in the DHEA group but not in the placebo group (difference between groups, -6±2 AI units, p=0.002). PWV also decreased (difference between groups, -3.5±1.0 m/sec, p=0.001); however, after adjusting for baseline values, the between-group comparison became non-significant (p=0.20).

The reductions in AI and PWV were accompanied by decreases in inflammatory cytokines (TNFα and IL-6, p<0.05) and correlated with increases in serum DHEAS (r = -0.31 and -0.37, respectively, p<0.05).

The reductions in AI also correlated with free testosterone index (r = -0.23, p=0.03). Conclusion:  DHEA replacement in elderly men and women improves indices of arterial stiffness. A

rterial stiffness increases with age and is an independent risk factor for CVD. Therefore the improvements observed in the present study suggest that DHEA replacement might partly reverse arterial aging and reduce CVD risk.

Duidelijke aanwijzingen dat DHEA de cardiovasculaire problemen kan verlagen en bovendien chronische inflammatie kan remmen. [1] 

Referentie

[1] Weiss EP, Villareal DT, Ehsani AA, Fontana L, Holloszy JO. | Dehydroepiandrosterone replacement therapy in older adults improves indices of arterial stiffness. | Aging Cell. | 2012 Oct;11(5):876-84. doi: 10.1111/j.1474-9726.2012.00852.x. Epub 2012 Aug 1.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.