Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Diabetes > Pycnogenol bij diabetes beschermt het oog

Pycnogenol bij diabetes beschermt het oog

Pycnogenol is een plantaardige stof, die vooral door onderzoekers in Zuid Europa veel onderzocht is met positieve resultaten. De stof is werkzaam als een antioxidant en behoort tot de plantenstoffen die flavonoiden genoemd worden. Pycnogenol bestaat uit vele antioxidanten, dat is bij pycnogenol een zogenaamd flavonoïdencomplex. De bron van al dat moois komt uit de schors van een den die aan de middelandse zeekust groet., de Pinus maritima.

Pycnogenol: een bijzondere beschermende stof voor het oog 

In een gecontroleerde studie bleek 3 maal daags 50 mg pycnogerol duidelijk meetbare en positieve effecten te hebben bij diabetes patienten met complicaties. [1] Ook bij andere patienten met vaatafwijkingen in de kleine vaten (microangiopathie) zijn klinisch positieve effecten beschreven na behandeling met deze stof. [2] [3] Bij suikerziekte kan deze stof een ondersteunende rol spelen. [4] [5] [6] [7]

Ook patienten met diabetische microangiopathie in de ogen (retinopathie), een kapot netvlies door de suiker, hebben baat bij de stof. [8] 

In een rattenmodel voor diabetes bleek de stof ook de controle van de suiker positief te beinvloeden, en de geleidingssnelheid in de zenuwen. [9] Bij oudere patienten bleek de stof positieve effecten te hebben op de geheugentest en er werden geen ernstige bijwerkingen gezien. [10]

Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Arizona gaven een aantal diabetes patienten of pycnogenol of placebo (125 mg/dag) en aan het einde van de studie vonden ze dat:

After 12 weeks of supplementation, Pycnogenol resulted in improved diabetes control, lowered CVD risk factors, and reduced antihypertensive medicine use vs controls. [4]

Ook diabetische zweren genezen beter met dit middel. [12] Zelfs krampen en spierpijn bij diabetici reageerden positief op een totale dagdosis van 400 mg pycnogenol. [13]

Beoordeling

Deze stof is voldoende getoetst om te stellen dat er een bewezen veiligheid bestaat bij toediening aan mensen. Daarnaast is er een veelheid aan dierstudies die alle de werkzaamheid van pycnogenol ondersteunen. Ook bestaan er verschillende positieve studies, hoewel geen daarvan robust genoemd kan worden van opzet. Vandaar een groen-oranje stoplicht voor dit boeiende plantaardige middel. De beste dosering lijkt rond de 150-200 mg/dag te liggen.

Aanvulling per december 2009 

Pycnogenol is in 2009 nogmaals getest bij diabetische retinopathie, een netvliesafwijking die net zoals diabetische neuropathie, een complicatie van de suikerziekte is. De resultaten waren hoopgevend en zijn in November 2009 gepubliceerd in een medisch tijdschrift. Het zijn de meest recente bevindingen, die steeds weer sinds ongeveer een halve eeuw gevonden worden met dit plantaardige preparaat.

Pycnogenol remt diabetische retinopathie 

De onderzoekend arts Robert Steigerwal had als commentaar:

"Previous research has shown that Pycnogenol may reduce the progressing advanced stages of diabetic retinopathy. While previous studies focused on the latent stages of diabetic retinopathy, the aim of this new study was to show the protective effects of Pycnogenol in the early stages of this growing diabetic complication." 

46 patienten met oogafwijkingen door diabetes werden in een placebo gecontroleerde studie 3 maanden lang behandeld met pycnogerol.[1]

De resultaten waren duidelijk meetbaar:

Following treatment with Pycnogenol (24 patients) for 3 months, retinal edema score (dilated ophthalmology) and retinal thickness (high resolution ultrasound) showed statistically significant improvement as compared to the placebo group (22 patients), which showed negligible changes to baseline. Laser Doppler flow velocity measurements at the central retinal artery showed a statistically significant increase from 34 to 44 cm/s in the Pycnogenol group as compared to marginal effects in the control group. 

Dus zowel het vocht achter het netvlies, de dikte van het netvlies (hoe dikker hoe problematischer door het oedeem), als de bloedstroom in de oogslagader veranderden na behandeling op een positieve wijze. Het oedeem en de dikte werden minder, de stroonsnelheid van het bloed nam toe.

Pycnogenol heeft goede effecten op suiker

Ook de suikercontrole lijkt door pycnogerol positief beinvloed te worden. [2] In een andere studie bleek 100 mg pycnogenol ingenomen gedurende 3 maanden ook de bloedsuiker te verbeteren. [3] Ook de micro-angiopathische stoornissen werden meetbaar beter in een studie waar 3 maal daags 50 mg ingenomen werd. [4]

Pycnogenol heeft ook in diermodellen een duidelijk meetbaar positief biologisch effect. [5] Bij diabetische ratten verbetert het ook de zenuwgeleidingssnelheid. [6]

Positieve effecten zijn al lang bekend, en er zijn sinds de jaren 60 veel studies gedaan naar de effecten van pycnogenol.

In een overzichtsartikel uit 2002 werden al een hele serie studies besproken met in het totaal bijna 200 patienten. De conclusie was toen (al);

Pycnogenol has been tested for treatment and prevention of retinopathy in five clinical trials with a total number of 1289 patients since the late 1960’s. All but one of these studies have been reported in French and German and, today, are of limited accessibility, giving the impetus for reviewing them in detail in this article. There were two open case studies and two double blind studies (one controlled against calcium dobesilate and another against placebo) and, finally, one multi-center field study with 1169 diabetics. All of these studies unequivocally showed that Pycnogenol retains progression of retinopathy and partly recovers visual acuity. [7]

In pycnogenol zit een hele serie boeiende moleculen. De biologische beschikbaarheid ervan is voor een groot deel goed. Veel verschillende stoffen zijn uren lang in het plasma meetbaar. [8]

Referentie

[1] Cesarone MR, Belcaro G, Rohdewald P, Pellegrini L, Ledda A, Vinciguerra G, Ricci A, Gizzi G, Ippolito E, Fano F, Dugall M, Cipollone G, Acerbi G, Cacchio M, Del Boccio G, Di Renzo A, Stuard S, Corsi M. | Improvement of diabetic microangiopathy with pycnogenol: A prospective, controlled study. | Angiology. | 2006 Aug-Sep;57(4):431-6.

[2] Cesarone MR, Belcaro G, Rohdewald P, Pellegrini L, Ledda A, Vinciguerra G, Ricci A, Gizzi G, Ippolito E, Fano F, Dugall M, Acerbi G, Cacchio M, Di Renzo A, Hosoi M, Stuard S, Corsi M. | Rapid relief of signs/symptoms in chronic venous microangiopathy with pycnogenol: a prospective, controlled study. | Angiology. | 2006 Oct-Nov;57(5):569-76.

[3] Steigerwalt RD, Gianni B, Paolo M, Bombardelli E, Burki C, Schnlau F. | Effects of Mirtogenol on ocular blood flow and intraocular hypertension in asymptomatic subjects. | Mol Vis. | 2008 Jul 10;14:1288-92.

[4] Zibadi S, Rohdewald PJ, Park D, Watson RR. | Reduction of cardiovascular risk factors in subjects with type 2 diabetes by Pycnogenol supplementation. | Nutr Res. | 2008 May;28(5):315-20. doi: 10.1016/j.nutres.2008.03.003.

[5] Liu X, Wei J, Tan F, Zhou S, Wrthwein G, Rohdewald P. | Antidiabetic effect of Pycnogenol French maritime pine bark extract in patients with diabetes type II. | Life Sci. | 2004 Oct 8;75(21):2505-13.

[6] Liu X, Zhou HJ, Rohdewald P. | French maritime pine bark extract Pycnogenol dose-dependently lowers glucose in type 2 diabetic patients. | Diabetes Care. | 2004 Mar;27(3):839.

[7] Spadea L, Balestrazzi E. | Treatment of vascular retinopathies with Pycnogenol. | Phytother Res. | 2001 May;15(3):219-23.

[8] Schnlau F, Rohdewald P. | Pycnogenol for diabetic retinopathy. A review. | Int Ophthalmol. | 2001;24(3):161-71.

[9] Jankyova S, Kucera P, Goldenberg Z, Yaghi D, Navarova J, Kyselova Z, Stolc S, Klimas J, Racanska E, Matyas S. | Pycnogenol efficiency on glycaemia, motor nerve conduction velocity and markers of oxidative stress in mild type diabetes in rats. | Phytother Res. | 2009 Aug;23(8):1169-74. doi: 10.1002/ptr.2776.

[10] Ryan J, Croft K, Mori T, Wesnes K, Spong J, Downey L, Kure C, Lloyd J, Stough C. | An examination of the effects of the antioxidant Pycnogenol on cognitive performance, serum lipid profile, endocrinological and oxidative stress biomarkers in an elderly population. | J Psychopharmacol. | 2008 Jul;22(5):553-62. doi: 10.1177/0269881108091584.

[11] Zibadi S, Rohdewald PJ, Park D, Watson RR. | Reduction of cardiovascular risk factors in subjects with type 2 diabetes by Pycnogenol supplementation. | Nutr Res. | 2008 May;28(5):315-20. doi: 10.1016/j.nutres.2008.03.003.

[12] Belcaro G, Cesarone MR, Errichi BM, Ledda A, Di Renzo A, Stuard S, Dugall M, Pellegrini L, Gizzi G, Rohdewald P, Ippolito E, Ricci A, Cacchio M, Cipollone G, Ruffini I, Fano F, Hosoi M. | Diabetic ulcers: microcirculatory improvement and faster healing with pycnogenol. | Clin Appl Thromb Hemost. | 2006 Jul;12(3):318-23.

[13] Vinciguerra G, Belcaro G, Cesarone MR, Rohdewald P, Stuard S, Ricci A, Di Renzo A, Hosoi M, Dugall M, Ledda A, Cacchio M, Acerbi G, Fano F. | Cramps and muscular pain: prevention with pycnogenol in normal subjects, venous patients, athletes, claudicants and in diabetic microangiopathy. | Angiology. | 2006 May-Jun;57(3):331-9.

Berichten

  1. R.E. Gerritsen schreef:

    Wilt U mij aanduiden waar ik dit middels kan verkrijgen?
    mvg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.