Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Fytotherapie > Tomaat voor de prostaat!

Tomaat voor de prostaat!

Share |
tomaat goed voor prostaatLycopenen zijn  plantaardige stoffen, die in groentes zitten, zoals bijvoorbeeld in wortels en vooral tomaten. Van die stoffen was al langer bekend dat ze biologisch actief zijn, en het vermoeden bestond dat ze misschien ook preventief konden zijn bij het ontstaan van kanker. In een kleine studie, die in het tijdschrift 'Journal of Nutrition' verscheen, in het Januari nummer van 2008, bleek dat lycopenen niet alleen meetbaar de prostaatvergrotring tegengingen, maar ook het PSA verlaagden. PSA is een voorspellende bloedparameter voor het ontstaan van prostaat- kanker.

De studie bestond uit 2 groepen mannen die gerandomiseerd werden. Of placebo werd gegeven ????, of lycopenen in een dosis van 15 mg/dag voor 6 maanden. De resultaten waren opzienbarend:

The primary endpoint of the study was the inhibition or reduction of increased serum prostate-specific antigen (PSA) levels. The 6-mo lycopene supplementation decreased PSA levels in men (P < 0.05), whereas there was no change in the placebo group.

The plasma lycopene concentration increased in the group taking lycopene (P < 0.0001) but other plasma carotenoids were not affected. Whereas progression of prostate enlargement occurred in the placebo group as assessed by trans-rectal ultrasonography (P < 0.05) and digital rectal examination (P < 0.01), the prostate did not enlarge in the lycopene group.

Symptoms of the disease, as assessed via the International Prostate Symptom Score questionnaire, were improved in both groups with a significantly greater effect in men taking lycopene supplements. In conclusion, lycopene inhibited progression of BPH. [1]

Deze resultaten zijn niet uniek, andere kleine studies wijzen diezelfde kant op. [2][3] [4] Maar ja, wetenschap is soms lastig, in een andere studie werd dit effect weer niet gevonden…[5] Nu was die studie wel klein qua getallen patienten die onderzocht waren.

Lycopenen zitten ook veel in tomaten, en studies naar de invloed van tomatensaus en tomaten puree op bepaalde aspecten van prostaat kanker, liet ook positieve effecten zien. [6] [7][8]

Dus al met al lijken lycopenen toch wel bruikbare stoffen, waarvoor het meeste bewijs ondersteunend is voor hun preventieve werking op het ontwikkelen van prostaat- carcinoom, en mogelijk bestaat er ook therapeutische werking. Om dat definitief te bewijzen hebben we grotere studies nodig, maar de associatie tussen prostaat en tomaat werd ook recent (2010) nog eens bevestigd. [9]

Dus: Tomaat voor de Prostaat, en een groen-oranje licht.

Referentie

[1] Schwarz S, Obermüller-Jevic UC, Hellmis E, Koch W, Jacobi G, Biesalski HK. | Lycopene inhibits disease progression in patients with benign prostate hyperplasia. | J Nutr. | 2008 Jan;138(1):49-53.

[2] Kucuk O, Sarkar FH, Sakr W, Djuric Z, Pollak MN, Khachik F, Li YW, Banerjee M, Grignon D, Bertram JS, Crissman JD, Pontes EJ, Wood DP Jr. | Phase II randomized clinical trial of lycopene supplementation before radical prostatectomy. | Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. | 2001 Aug;10(8):861-8.

[3] Polívková Z, Šmerák P, Demová H, Houška M. | Antimutagenic effects of lycopene and tomato purée. | J Med Food. | 2010 Dec;13(6):1443-50. doi: 10.1089/jmf.2009.0277. Epub 2010 Sep 27.

[4] Kucuk O, Sarkar FH, Djuric Z, Sakr W, Pollak MN, Khachik F, Banerjee M, Bertram JS, Wood DP Jr. | Effects of lycopene supplementation in patients with localized prostate cancer. | Exp Biol Med (Maywood). | 2002 Nov;227(10):881-5.

[5] Clark PE, Hall MC, Borden LS Jr, Miller AA, Hu JJ, Lee WR, Stindt D, D'Agostino R Jr, Lovato J, Harmon M, Torti FM. | Phase I-II prospective dose-escalating trial of lycopene in patients with biochemical relapse of prostate cancer after definitive local therapy. | Urology. | 2006 Jun;67(6):1257-61.

[6] Bowen P, Chen L, Stacewicz-Sapuntzakis M, Duncan C, Sharifi R, Ghosh L, Kim HS, Christov-Tzelkov K, van Breemen R. | Tomato sauce supplementation and prostate cancer: lycopene accumulation and modulation of biomarkers of carcinogenesis. | Exp Biol Med (Maywood). | 2002 Nov;227(10):886-93.

[7] Kim HS, Bowen P, Chen L, Duncan C, Ghosh L, Sharifi R, Christov K. | Effects of tomato sauce consumption on apoptotic cell death in prostate benign hyperplasia and carcinoma. | Nutr Cancer. | 2003;47(1):40-7.

[8] Tan HL, Thomas-Ahner JM, Grainger EM, Wan L, Francis DM, Schwartz SJ, Erdman JW Jr, Clinton SK. | Tomato-based food products for prostate cancer prevention: what have we learned? | Cancer Metastasis Rev. | 2010 Sep;29(3):553-68. doi: 10.1007/s10555-010-9246-z.

[9] Salem S, Salahi M, Mohseni M, Ahmadi H, Mehrsai A, Jahani Y, Pourmand G. | Major dietary factors and prostate cancer risk: a prospective multicenter case-control study. | Nutr Cancer. | 2011;63(1):21-7. doi: 10.1080/01635581.2010.516875.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *