Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > Meditatie effect meetbaar aan melatonine

Meditatie effect meetbaar aan melatonine

Als je echt kan mediteren, helpt dat om het hele systeem wat wij zijn te ontspannen. Een biologische factor waar je die ontspanning aan kunt aflezen is het melatonine gehalte. In een gecontroleerde studie bleek dat mediteren het meetbare melatonine gehalte daadwerkelijk kon verhogen ten opzichte van mensen die niet mediteerden.

In the meditation group (n = 20), the mean level of melatonin was significantly higher than the baseline level at various times post-meditation (p < 0.001). Within the control group (n = 20), the mean level of melatonin at various times was not significantly different compared with baseline (p>0.05). 

De concusie was:

Our results support the hypothesis that meditation might elevate the nighttime salivary melatonin levels. It suggests that meditation can be used as a psychophysiological stimulus to increase endogenous secretion of melatonin, which in turn, might contribute to an improved sense of well-being.  [1]

Referentie

[1] Liou CH, Hsieh CW, Hsieh CH, Chen DY, Wang CH, Chen JH, Lee SC. | Detection of nighttime melatonin level in Chinese Original Quiet Sitting. | J Formos Med Assoc. | 2010 Oct;109(10):694-701. doi: 10.1016/S0929-6646(10)60113-1.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.