Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Geneeskunde in de blurbosfeer

Geneeskunde in de blurbosfeer

Artsen en wetenschappers moeten oppassen voordat ze wetenschappelijke 'feiten' delen met de pers, want voordat je het weet vergroot je de blurbosfeer, aldus een kritisch arts in de Lancet van eind oktober 2010. Het ging om het journalistieke feit dat ADHD erfelijk zou zijn. Zoiets bereikt meteen alle kranten, en iedereen springt erop. Ja, je wordt 'slecht' geboren, zo meenden journalisten. De media en vele wetenschappers vullen de blurbosfeer met nonsense en kreten, of, als we de auteur van het artikel met de titel: Bad seeds, bad science, and fairly black cats?, Steve Jones mogen citeren: 

The behaviour of the media when faced with modern biology is hyperactive with a deficit of attention to fact—but geneticists (or their employers) are often to blame for aggravating the disorder.

Journalists are as addicted to press releases as children are to fizzy drinks (themselves sometimes claimed to cause its symptoms). [1]

In de Lancet een oproep voor wetenschappers en journalisten om niet zo ongenuanceerd te roepen en de blurbosfeer te vullen met nonsens. Dat zien we te vaak. Een smet op het blazoen van de objectieve wetenschap. Oeps, bestond die eigenlijk wel…

Of: 

Scientists should take warning and should at least make the effort to read each puff before it enters the blurbosphere. The lessons from the Bad Seed school of science reporting are stark, manifold, much reiterated, and widely ignored. 

November 2010, JMKH

Referentie

[1] Rausch RL, Rausch VR. | Reproductive anatomy and gametogenesis in Shipleya inermis (Cestoda: Dioecocestidae). | Ann Parasitol Hum Comp. | 1990;65(5-6):229-37.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.