Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
MSM bij artrose - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > MSM bij artrose

MSM bij artrose

Share |
Er is niet veel klinische literatuur over de werkzaamheid en veiligheid van MSM (methylsulfonylmethaan) bij artrose. Toch wordt deze stof veelvuldig aanbevolen en is in veel vitamine-winkels te verkrijgen. Wat is nu eigenlijk bekend over MSM?

Er is een kleine studie verricht bij 12 patiënten met ruim 2000 mg MSM per dag, waarbij de patiënten op zich goed reageerden. Het bijwerkingenpatroon is niet opvallend, maar bij hogere doseringen kan men diarree verwachten, en huiduitslag, hoofdpijn en vermoeidheid. De doseringen die aanbevolen worden zijn meestal hoger dan 1 gram/dag, soms tot zelfs 10 gram/dag of hoger.

Een andere studie naar artrose bij 50 patiënten liet zien dat 2 maal 3 gram MSM per dag de klachten significant verlichtte ten opzichte van de placebogroep. Ook bleek 6 gram per dag veilig te zijn. [9]

methylsulfonylmethane Er zijn naast veel voorstanders van MSM op het internet ook enkele wetenschappers die dit middel zeer kritisch bezien, omdat er eigenlijk zo weinig over bekend is. Vanuit de meer kritische invalshoek wordt dan de aandacht gevestigd op de bijwerkingen: diarree, hoofdpijn, vermoeidheid en allergische reacties. Klinische interacties met geneesmiddelen zijn niet bekend.

Een studie naar de toxiciteit van MSM bij ratten gaf aan dat doseringen die 5-7 maal hoger waren dan de hoogste dosis die bij mensen voorgeschreven wordt, veilig zijn. [7] Een wat recentere studie liet een positief korte termijn effect zien van een gecombineerd preparaat. [1]

Beoordeling

Omdat het uit de literatuur erop lijkt dat MSM een middel is met een voorlopig redelijk veilig bijwerkingenpatroon, en omdat er zoveel positieve anekdotische verhalen te vinden zijn over de effectiviteit bij artrose, geeft IOCOB MSM een oranje stoplicht. Meer onderzoek zou gedaan moeten worden naar de effectiviteit en de lange termijn veiligheid van deze stof.

The data from the more rigorous MSM trials provide positive but not definitive evidence that MSM is superior to placebo in the treatment of mild to moderate OA of the knee. Further studies are now required to identify both the optimum dosage and longer-term safety of MSM, and definitive efficacy trials.[2]

Sites

Literatuur

[1] Jacob SW, Herschler R. Dimethyl sulfoxide after twenty years. Ann N Y Acad Sci. 1983;411:13-17.

[2] Richmond VL. Incorporation of methylsulfonylmethane sulfur into guinea pig serum proteins. Life Sci 1986;39:263-8.

[3] Rizzo R, Grandolfo M, Godeas C, et al. Calcium, sulfur, and zinc distribution in normal and arthritic articular equine cartilage: a synchrotron radiation-induced X-ray emission (SRIXE) study. J. Exp. Zool. 1995;273:82-6.

[4] Murav’ev IuV, Venikova MS, Pleskovskaia GN, et al. Effect of dimethyl sulfoxide and dimethyl sulfone on a destructive process in the joints of mice with spontaneous arthritis. Patol Fiziol Eksp Ter 1991;2:37-9 [in Russian].

[5] Lawrence RM. Methylsulfonylmethane (MSM): a double-blind study of its use in degenerative arthritis. Int J of Anti-Aging Med 1998;1:50.

[7] Horvath K, Noker PE, Somfai-Relle S, Glavits R, Financsek I, Schauss AG. Toxicity of methylsulfonylmethane in rats. Food Chem Toxicol. 2002 Oct;40(10):1459-62.

[8] Gaby AR Methylsulfonylmethane as a treatment for seasonal allergic rhinitis: more data needed on pollen counts and questionnaire. J Altern Complement Med. 2002 Jun;8(3):229.

[9] Kim LS, Axelrod LJ, Howard P, Buratovich N, Waters RF. Efficacy of methylsulfonylmethane (MSM) in osteoarthritis pain of the knee: a pilot clinical trial. Osteoarthritis Cartilage. 2005 Nov 22;

Referentie

[1] Xie Q, Shi R, Xu G, Cheng L, Shao L, Rao J. | Effects of AR7 Joint Complex on arthralgia for patients with osteoarthritis: results of a three-month study in Shanghai, China. | Nutr J. | 2008 Oct 27;7:31. doi: 10.1186/1475-2891-7-31.

[2] Brien S, Prescott P, Bashir N, Lewith H, Lewith G. | Systematic review of the nutritional supplements dimethyl sulfoxide (DMSO) and methylsulfonylmethane (MSM) in the treatment of osteoarthritis. | Osteoarthritis Cartilage. | 2008 Nov;16(11):1277-88. doi: 10.1016/j.joca.2008.03.002. Epub 2008 Apr 15.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *