Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Complementaire huisartsen werken 15% goedkoper

Complementaire huisartsen werken 15% goedkoper

Complementaire Nederlandse huisartsen werken 15% goedkoper. Dat is de conclusie van een recent Nederlands onderzoek van Peter Kooreman en Eric Baars.  Patienten boven de 75 jaar die een antroposofische huisarts bezoeken zijn zelfs 25% goedkoper. Dat complementair werkende artsen goedkoper zijn, werd ook in het verleden herhaaldelijk aangetoond, o.a. op basis van gegevens uit de VS en uit Zwitserland. Nu geldt het dus ook in ons land. 

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van alle 150 duizend verzekerden bij de Haagse zorgverzekeraar Azivo.  

Citaat van het persbericht op 8 juni 2010:

Volgens de onderzoekers worden de verschillen veroorzaakt door ander gedrag van zowel patiënt als arts. Patiënten met een voorkeur voor weinig medische interventies kiezen mogelijk eerder voor een complementair werkende arts. Tegelijkertijd zijn complementair werkende artsen minder gericht op symptoombestrijding en meer op het aanspreken van het zelfherstellend vermogen van patiënten.

Dat gaat gepaard met terughoudendheid in het voorschrijven van relatief dure reguliere medicijnen, tests en operaties.De onderzoekers vinden geen aanwijzingen dat de patiënten van een complementair werkende arts onvoldoende zorg krijgen. Hun patiënten hebben zelfs een iets hogere levensverwachting dan patiënten van reguliere huisartsen, ook wanneer wordt gecorrigeerd voor verschillen in sociaal-economische status.

Deze bevindingen zijn voor de huidige politiek zeer interessant aangezien er duidelijk bezuinigd moet worden.

Het gehele rapport is hier in het Engels te lezen.

Berichten

  1. Inco schreef:

    De onderzoekers; zijn die deze naam waard? Ze onderzochten niet dat er in de Cochrane Library al diverse reviews over de werking van acupunctuur een positief resultaat opleverden. Ze lazen niet dat de stof voor voor locale pijnstilling (adenosine lees: http://www.nrc.nl/wetenschap/article2555587.ece/Molecuul_verklaart_effect_acupunctuur?service=Print) bekend is. Zoek zelfs eens in de Cochrane of Reviews AND Acupunctuur. Kijk naar hoofdpijn, lage rugpijn en post-operatieve misselijkheid. Oordeel zelf als je dit gelezen hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.