Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Student > IFMSA integrative medicine groot succes

IFMSA integrative medicine groot succes

Share |
Op 4, 5 en 6 maart 2010 kwam een groep medische studenten in Bangkok bij elkaar om aan een workshop deel te nemen over integrative medicine. De studenten kwamen uit verschillende delen van de wereld. IFMSA (International Federation Medical Students Assembly), de grootste medische studentenorganisatie ter wereld, had dit jaar integrative medicine als thema. Drie gastsprekers uit Nederland, Ines von Rosenstiel (kinderarts en voorzitter NIKIM), Mischa Nagel (directeur van tijdschrift Supplement) en David Kopsky (arts en secretaris stichting IOCOB) leidden de workshop. In een artikel is hierover meer te lezen

In de workshop werd o.a. besproken hoe in de rest van de wereld integrative medi cine is georganiseerd. In sommige landen, vaak ontwikkelingslanden, worden traditionele geneeswijzen door de bevolking gezien als standaard en de reguliere geneeswijze als alternatief. Waarbij 80% gebruik wordt gemaakt van de traditionele geneeswijzen. Dit, omdat deze methoden vaak vele malen goedkoper zijn dan die van de reguliere geneekunde. In een aantal landen werken reguliere dokters nauw samen met de complementaire behandelaars. In Denemarken bijvoorbeeld wordt acupunctuur al als standaard toegepast voor pijn, waarbij ongeveer 50% van de bevolking hier gebruik van maakt.

Ook werd besproken of medische studenten goede informatie over alternatieve en complementaire behandelwijzen krijgen in hun studie. Allen waren het er in ieder geval eens over dat het noodzakelijk is om goed geinformeerd te zijn over andere behandelwijzen, zodat ze later als dokter de patient goed kunnen voorlichten.

Naast de presentaties en brainstormsessies, kregen de medische studenten ook onderwijs in hypnotherapie. Uit deze lessen bleek al snel dat taal, en goed contact met de patient hebben een zeer belangrijke plaats innemen in de hypnotherapie. De technieken die de medische studenten geleerd hebben, kunnen ze in de toekomst toepassen bij hun patienten, zonder dat de patient onder hypnose gebracht hoeft te worden.

De General Assembly die na deze 3 dagen volgde werd geopend door de prinses uit Thailand. Ongeveer 1000 medische studenten waren aanwezig bij de opening. In de daarop volgende 6 dagen lieten de studenten aan elkaar zien welke projecten ze hebben opgestart, zoals voorlichting over TBC, SOA’s en het helpen van arme kinderen in hun eigen land.

Het gehele congres was zeer geslaagd!

Een van de dia’s die als screensaver te zien waren in het ziekenhuis is hier te zien:

true-success-is-not-in-the-learning-but-in-its-application.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.